Woensdrecht wil drugsdealen ontmoedigen met dwangsom

Foto: Jan Krijtenburg

In het kader van het tegengaan van ondermijnende criminaliteit, zoals drugsdealen, zet de gemeente het bestuurlijk middel “last onder dwangsom’ in.

Bestuurlijke maatregel

Deze bestuurlijke maatregel staat geheel los van een strafrechtelijk traject. De gemeente Woensdrecht heeft inmiddels aan 2 straatdealers het voornemen van een last onder dwangsom van respectievelijk 5.000 en 7.500 euro opgelegd. De last onder dwangsom wordt opgelegd op basis artikel 2:74 ‘drugshandel en drugsgebruik op straat’ van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Onveiligheidsgevoel

Burgemeester Adriaansen: ‘Dealen is een steeds grotere doorn in het oog en geeft een onveiligheidsgevoel bij onze inwoners. Er is helaas een toename van het aantal overlastmeldingen over drugsdealers. Toezicht en handhaving door verschillende instanties zijn inmiddels fors opgeschroefd. Zowel opvallend als onopvallend zijn er diverse controles uitgevoerd wat geleid heeft tot diverse aanhoudingen. Daarnaast is onze informatiepositie nog meer vergroot. Hierdoor kunnen we dit instrument dan ook gericht inzetten’

Harderwijk, Ermelo en Putten

Aan de hand van positieve ervaringen van de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten (werkzaam in hetzelfde politie basisteam) is dit relatief nieuwe middel ingezet. Een last onder dwangsom is een soort waarschuwing en heeft een preventieve werking. Er wordt een boetebedrag opgelegd, maar deze wordt nog niet geïnd. Het bedrag wordt verbeurd als de persoon opnieuw tegen de lamp loopt. Het doel van dit bestuurlijk instrument is om drugsdealen tegen te gaan. De dealer wordt ontmoedigd om dealactiviteiten uit te voeren. Er hangt immers een forse geldsom boven het hoofd. Het is een extra interventie in onze drugsaanpak.

Onderzoek

Expert wijkagent Peter Gabriels: ‘Wij verrichten onderzoek bij strafbare gedragingen, zoals dealactiviteiten, en proberen verdachten aan te houden. Vervolgens dragen we de zaak over aan het Openbaar Ministerie voor eventuele strafvervolging. Het is een goede ontwikkeling dat er naast een strafrechtelijk traject ook een bestuursrechtelijk traject door de gemeente wordt ingezet. Momenteel zijn we met de gemeente ook aan het nadenken hoe we de gebruikers kunnen ontmoedigen. Deze zijn namelijk ook in beeld’.

Melden

Het melden van ongewenste praktijken blijft belangrijk. Alleen samen kunnen we de gemeente veiliger maken. Melden kan via het algemene politienummer 0900-8844 of bij spoed 112. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Getoetst

Over de hoogte van de dwangsom is in de regio van Harderwijk, Ermelo en Putten als een rechterlijke uitspraak gedaan dat dit bedrag niet te hoog is.

Reacties