Grote opkomst bij avondsessie over de toekomst van Woensdrecht

Foto: Jan Krijtenburg

Dinsdagavond zat de theaterzaal van MFC Kloosterhof vol met mensen die graag mee wilden praten over de toekomst van Woensdrecht tot 2050.

Toekomstvisie uit 2015

In 2015 is er door de gemeente een toekomstvisie voor twintig jaar opgesteld. Omdat er in hoog tempo veranderingen in de maatschappij plaats vinden, denk alleen maar aan corona, is het tijd om de destijds opgestelde visie te herzien.
Omdat de gemeente Woensdrecht dit graag samen met de inwoners wil doen werd er voor dinsdag 23 april een startbijeenkomst georganiseerd, waarbij iedereen welkom was.

Grote opkomst

Dat de toekomst van Woensdrecht de mensen wel bezig houdt bleek wel uit de grote opkomst. De zaal zat tot bovenaan toe vol.

De avond werd gepresenteerd door Marlies van Lier die iedereen welkom heette.
Bij binnenkomst hadden de aanwezigen een kaart gekregen met een QR-code die ze konden scannen om daarna een korte enquête over de toekomst van Woensdrecht in te vullen.
Marlies legde uit dat deze bijeenkomst de eerste aanzet is voor de hernieuwde toekomstvisie van 2025 tot 2050. Waar gaan we heen ?

Het DNA van Woensdrecht

Burgemeester Steven Adriaansen vertelde dat in 2014 over de vorige toekomstvisie gesproken werd, met een visie van 2015 tot 2035.
Het DNA van de gemeente Woensdrecht is, volgens de burgemeester; de sterke dorpen, de vliegbasis met maintenance en de Brabantse Wal.
Naast het ‘stevige’ DNA zijn er onzekerheden. Zo kwam covid ook onverwacht waaruit blijkt dat de toekomst niet maakbaar is maar dat er onzekerheid is.

De burgemeester was blij dat de zaal zo vol zat. De toekomstvisie is ook een uitdaging. Hoe gaat Woensdrecht zich ontwikkelen voor de volgende generaties. Hoe willen de jongeren van nu in Woensdrecht oud worden.
De samenleving veranderd maar we willen dat jongeren in de gemeente blijven. Om jongeren bij de toekomst van Woensdrecht te betrekken komt er voor de zomervakantie nog een evenement voor jongeren om die ook bij de toekomstvisie te betrekken.
De burgemeester wil ook inwoners bij de visie betrekken die misschien politiek wat minder zijn aangehaakt maar maatschappelijk niet zijn afgehaakt.

42 of ?

Na het welkomstwoord door de burgemeester kwam de keynote spreker Rob Adams van Six Fingers aan het woord.
Op het scherm verscheen het getal 42 met als onderschrift “The answer to everything” (het antwoord op alles).
Dit refereerde naar het boek The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy waar een computer acht miljoen jaar heeft gerekend voor een antwoord en het antwoord is 42, alleen weet niemand meer wat de vraag was.
Ook in onze tijd is het antwoord dominant maar wat is de vraag?

Rob legde uit dat in de oudheid beslissingen werden genomen door een raad van wijze mannen die daarvoor in de ingewanden van een opengesneden kip keken.
Duizend jaar geleden gaf de katholieke kerk de antwoorden en in 1776 schreef Adam Smith ‘The Wealth of Nations’waarin hij aangeeft dat groei noodzakelijk is en vanaf dat moment werden economische belangen, groei en investering het antwoord.
Alleen ‘Return on investment’ is niet het antwoord op alles maar het remt ook vernieuwing.
Over nog eens duizend jaar zullen onze nakomelingen zich waarschijnlijk net zo verbazen over onze beslissingen als wij over die van vroeger.

Voorspellen is moeilijk

We willen alles kunnen voorspellen en in de hand hebben maar het blijkt dat hele kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben.
Een virusmutatie in China legde de hele wereld opeens plat.

Enkelvoudige problemen oplossen

Alleenstaande problemen oplossen zonder de grote lijnen te zien geeft ook problemen.
Als voorbeeld gaf Rob de warmtepomp. Een oplossing voor een probleem, maar ook het ontstaan van een ander probleem wat een warmtepomp verwarmt water niet heet genoeg om bacterieën te doden dus dat probleem moet ook weer opgelost worden of bijvoorbeeld als de medische wetenschap in staat is om mensen 120 jaar oud te laten worden, komen de pensioenfondsen in de problemen enzovoort.

We kennen de toekomst niet

Vijfentwintig jaar geleden had niemand de enorme invloed van de huidige mobieltjes en van social media op het dagelijks leven voorzien.
Zo weten we ook niet hoe de wereld er over 25 jaar uitzien.

Wat te doen

Staar je niet blind op de antwoorden, maar blijf vragen stellen. Blijf leren.
Toen de Portugese expeditieleider Ferdinand Magellaan wilde bewijzen dat de wereld rond was stapte hij in zijn schip en vaarde de wereld rond.
Het mooie hiervan is dat zijn reis tot in detail werd opgetekend en zo dus heel leerzaam was voor volgende generaties.
We zijn niet slimmer dan 2000 jaar geleden maar hebben geleerd door wat er door vorige generaties is vastgelegd.
“Ga niet vechten over wie het antwoord heeft maar ga goede vragen stellen”. Blijf vragen stellen, onderzoeken en ontdekken en er van leren.

Hét juiste antwoord is er niet, dus blijf vragen. Geen 42 maar “?”.

Panelgesprek

Het panel bestond uit Ingeborg Roks, lid van de raad van bestuur van tanteLouise, Kees Jan de Vet, dijkgraaf van Waterschap Brabantse Delta, Kolonel Erwin van Beljouw, Commandant Air Support Command en de keynotespreker Rob Adams, eigenaar en oprichter van Six Fingers.
Met het panel en het publiek (met hulp van de catch box microfoon) werden de uitslagen van de mini-enquête besproken.

  • Over 25 jaar is het nog steeds fijn wonen in Woensdrecht.
  • Over 25 jaar is het nog steeds fijn werken in Woensdrecht.
  • Over 25 jaar is Woensdrecht nog steeds de groene hart van de Brabantse Wal
  • en de laatste vraag, wat is de grootste uitdaging in Woensdrecht de komende 25 jaar?

Onderwerpen waarover gesproken werd waren onder andere de zorg. Hoe kunnen mensen langer zelfstandig blijven. Wat voor banen zijn er later en hoe lang moeten we doorwerken, woningbouw versus groene omgeving en klimaat adaptief bouwen.

Op de laatste vraag werden er een paar punten uitgelicht namelijk de veel ingediende vraag over een woonwagenkamp, natuurbehoud, vergrijzing van de samenleving, werk voor jongeren (bedrijfsovernames van ouders) en landbouw.

Afsluiting

Als vervolg op dit evenement staan de volgende acties op het programma;

  • Een evenement voor jongeren
  • Een enquête voor inwoners en betrokkenen bij onze gemeente
  • De gemeenteraad gaar gesprekken voeren met 100 inwoners
  • Het college van Burgemeester en wethouders gaat gesprekstafels organiseren
  • De gemeente houd inwoners op de hoogte via social media kanalen
  • In 2025 volgt er een slotconferentie

Met de eerder gebruikte QR code of via deze link kan ook ingeschreven worden voor de enquête en ideeën kunnen in de speciale brievenbus in de hal van het gemeentehuis gedaan worden.

Natuurlijk was na afloop de bar open en kon er nagepraat worden.

Cookieinstellingen