Tweede Kamerlid Lisa Westerveld neemt boek Marieken de Lange in ontvangst

Deze week nam Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) de biografie ‘Farahilde, reizende strijdster‘ in ontvangst. Het boek werd in de Tweede Kamer aangeboden door de schrijfster Marieken de Lange.

Samen met lotgenoten en deskundigen was De Lange te gast in de regentenkamer, ooit de ministerskamer van het ministerie van Koloniën. Het punt dat zij onder meer maakten is dat organisaties in jeugdzorg geen oog hebben voor de werkwijze van een narcistische ouder. Daardoor raken ouders verstrikt in het web dat voor hen gesponnen wordt. Tunnelvisie, machtsvertoon, vastgeroeste aannames met toverwoorden als ‘loyaliteitsconflict’ en ‘vechtscheiding’ spelen daarna een hoofdrol in het drama.

De Lange is moeder, echtgenote, vitaliteitscoach en ondernemer van gezondheidscentrum CentrumFIT. Daarnaast is zij ABZ-gemeenteraadslid in Woensdrecht. Ze heeft helaas, zoals ze het zelf zegt, ruime ervaring met Jeugdzorg in het gedwongen kader en de complexiteit die dit met zich meebrengt. Met verbazing, ongeloof maar ook met boosheid en verdriet heeft ze moeten aanzien hoe hulpverleners klem komen te zitten en hoe ze vanuit deze positie de vreselijkste en kortzichtigste beslissingen maken. Beslissingen die totaal niet in het belang van het kind zijn, maar die wel passen binnen een protocol of vastgesteld target.

De Lange schreef deze biografie omdat ze vindt dat Farahilde’s verhaal wereldkundig gemaakt moet worden. Ze wil met dit boek een lans breken voor verbetering van Jeugdzorg, want dat is nodig én mogelijk, en niet louter door budgetten te vergroten. Maar wel door meer oog te hebben voor de werkelijke belangen van het kind en minder uit te gaan van eigen aannames, budgetten en bedrijfsdoelstellingen. Bovendien is het een hart onder de riem van de vele moeders én vaders met soortgelijke ervaringen, want De Lange heeft zich heel erg alleen gevoeld in de wereld van Jeugdzorg. “Ik voelde me vaak als moeder een roepende in de woestijn”, aldus de schrijfster.

Het boek is te bestellen via e-mail: [email protected]

Cookieinstellingen