Jan Janssen geëerd met Vuelta schilderij

Foto: Jan Krijtenburg

Donderdagmorgen werd het schilderij dat kunstenaar Gerrit Jan Weekhout voor en van Jan Janssen gemaakt heeft bij het gemeentehuis overhandigd.

Eerste Nederlander

Jan Janssen was in 1967 de eerste Nederlander die de Vuelta won. Buiten dat heeft hij in 1968 ook de Tour de France en in 1964 het WK gewonnen. Nu de Vuelta deze maand ook de gemeente Woensdrecht aandoet, was dat een mooie gelegenheid om Jan Janssen nog eens in het zonnetje te zetten.

Maar niet alleen met een schilderij voor Jan Janssen thuis krijgt hij de eer die hem toekomt, maar ook met een gigantische replica van het schilderij van meer dan tien meter breed die bij de doorkomst van de Vuelta zo neergelegd zal worden dat hij vanuit de TV helikopter duidelijk te zien zal zijn.

Ook na de Vuelta zal het spandoek nog een tijd te zien zijn als het over een stapel containers gespannen zal worden langs de Bunkerbaan.

De kunstenaar

Jan Janssen kon deze wedstrijden winnen omdat hij een vechter en een doorzetter is, en dat kan ook gezegd worden van de kunstenaar, Gerrit Jan Weekhout.

Op een vredesmissie naar Libanon, heeft hij vreselijke dingen meegemaakt. Na zijn terugkomst uit Libanon bleek er helemaal geen nazorg te zijn voor de veelal jonge jongens die daar dingen meegemaakt hebben die we ons in het vredige Nederland niet kunnen voorstellen. Weekhout hield er, zoals veel van zijn lotgenoten, PTSS (posttraumatische stressstoornis) aan over. Als therapie is hij na verloop van tijd gaan schilderen en dat bleek, behalve een goede manier om met de PTSS om te gaan, ook nog eens bijzonder succesvol.

De kunstwerken van Weekhout zijn ondertussen op verschillende exposities te zien geweest.
Niels van Elzakker, voorzitter van Stichting Vrienden van de koers en een van de initiatiefnemers voor het schilderij, was onder de indruk van de kwaliteit van Weekhout’s werk Dat was voor hem een reden om Weekhout te vragen het schilderij van Jan Janssen te maken.

Als jong jongentje al een bewonderaar van Jan Janssen

Voor het gemeentehuis hield wethouder Rainier Schuurbiers, die als jong jongetje al een bewonderaar van Jan Janssen z’n prestaties was, een toespraak.

Hij herinnerde zich nog dat ze wielershirts gingen kijken bij Puts Meuleke, waar ook veel Belgische wielerliefhebbers kamen.

De wethouder bedankte Niels van Elzakker voor het regelen van de spandoeken en voor de kleurwedstrijd voor kinderen die hij gehouden heeft. Hij vertelde ook wat over het programma van de doorkomst.

Vanaf tien voor drie wordt de reclame karavaan in de gemeente Woensdrecht verwacht en een uur later zouden de renners door Woensdrecht moeten razen.

Het plein voor het gemeentehuis zal omgedoopt worden tot ‘Vuelta plein’ met een DJ, grote schermen waar de koers op te volgen is en natuurlijk horeca. Hier kunnen inwoners van de gemeente gezamenlijk van de doorkomst van de Vuelta genieten.

Nooit meer weg uit het zuiden

Jan Janssen herinnerde zich nog dat hij voor het eerst in de gemeente Woensdrecht kwam wonen, in het toen nog zelfstandige Ossendrecht. Later is hij naar Putte verhuist. Hoewel hij in Nootdorp, vlak bij Den Haag geboren is, wil hij niet meer weg uit het zuiden. Dit is zijn thuis.

Hij is ook enthousiast over de support die de wielersport krijgt in de gemeente Woensdrecht en hoopt dat er ook weer nieuw wielertalent uit onze gemeente gaat komen.

De overhandiging

Na dat de wethouder en Jan Janssen aan het woord geweest waren, werd het schilderij door de kunstenaar aan Jan Janssen overhandigd, staande voor één van de vele Vuelta spandoeken. Spandoeken die trouwens samen met Stichting Uit De Kunst ontworpen zijn.

Jan Janssen was er onder de indruk van het schilderij, en zou het een mooi plekje in zijn huis geven. “Zelfs het Pelforth petje klopte”, aldus Jan Janssen.

Na de overhandiging van het schilderij was er nog een hapje en drankje in de kapel van het gemeentehuis.

 

Links

 

Cookieinstellingen