ZeBra fietsroutes verbinden vijf gemeenten

Foto: Jan Krijtenburg

Donderdagmiddag trapten de wethouders van Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Reimerswaal en Tholen de fietsroutes af op het fietspad op de Oesterdam.

Fietsliefhebbers kunnen de komende tijd kennismaken met twee nieuwe fietsroutes: de ZeBra-route Noord en Zuid. Deze routes trekken door de provincies Zeeland en Noord-Brabant en zijn vanaf heden gratis verkrijgbaar. ZeBra staat voor Zeeland – Brabant omdat de routes de provinciegrenzen overschrijdt

Het gebied waar Zeeland en Brabant aan elkaar grenzen is prachtig en uniek. De ruige kust met dijken en bruggen en de prachtige bossen. Reden genoeg om de fietsnetwerken tussen Reimerswaal, Tholen en de Brabantse Wal aan elkaar te verbinden.

De presentatie

Voor de presentatie fietsen de vijf wethouders vanaf Waterrijk/Resort de Oesterdam op om boven op de dam de grote routeborden aan elkaar te overhandigen, maar eerst moesten ze nog de dijk op fietsen.

Zwaar werk voor de wethouders

Boven op,de dam bij het routebord was het dan zo ver. De wethouders uit Reimerswaal en Woensdrecht kwamen van de Reimerswaalse kant en de wethouders van Tholen, Bergen op Zoom en Steenbergen van de Thoolse kant van de Oesterdam “aanfietsen” en ze ontmoeten elkaar bij het richtingbord. Daar werden de noord- en zuidroutes uitgewisseld.

De noord- en zuidroutes worden uitgewisseld

Wat hebben ze te bieden

De wethouders van de vijf gemeente vertelden elk wat hun gemeente de fietstoerist te bieden heeft.

Reimerswaal

Martien van Overloop, wethouder van Reimerswaal, noemde als een van de bijzonderheden de plaats waar de fietsroute gepresenteerd werd, de Oesterdam. In dit gebied ligt de verdronken stad Reimerswaal, waar de huidige gemeente Reimerswaal zijn naam aan te danken heeft. Maar in Reimerswaal zijn meer verdronken dorpen. Zo zijn er in de slikken bij Bath nog resten te vinden van bouwwerken.
Maar ook het uitkijkpunt in de Bocht van Bath, waar grote zeeschepen te zien zijn die van en naar de haven van Antwerpen varen.
Van Overloop vermelde ook de trend dat nu de toeristische attracties aan de kust steeds drukker worden, toeristen en dagjesmensen bestemmingen meer landinwaards zoeken en zo onder andere in Reimerswaal terecht komen. het is aan de horeca- en andere ondernemers om hier op in te spelen.

Vanuit het college van Reimerswaal kwam ook de uitnodiging aan de bestuurders van de andere gemeenten om gezamenlijk de fietsroute te gaan fietsen, om elkaar zo beter te leren kennen. Door twee jaar corona zijn de onderlinge contacten wat verwaterd en dit zou een mooie gelegenheid zijn om de contacten weer aan te halen, voor een betere samenwerking in de toekomst.

Tholen

Corniel van Leeuwen, wethouder van Tholen noemde de afwisseling van landschappen op Tholen één van de vele attracties. De fietsroute gaat langs de rand van Tholen langs water en over dijken, maar ook verder landinwaarts door het groene landschap en mooie oude plaatsjes zoals Oud-Vossemeer waar onder andere het Roosevelt informatiecentrum een bezoekje waard is en de oude vestingstad Tholen met zijn mooie oude gebouwen en levendige jachthaven. Woningeigenaren en (horeca)ondernemers hebben veel geïnvesteerd om Tholen een mooi stadje te maken.
Ook de Oesterdam, die Tholen verbind met Reimerswaal en Woensdrecht is met zijn slikken en getijdenverschillen een fietstocht waard evenals de bloemzaadvelden die uniek zijn voor het eiland Tholen.

Weliswaar niet op de fietsroute maar wel unieke voor fietsers is een oplaadpunt dat 100% op ter plaatse opgewekte windenergie werkt, de windwokkel aan de zeedijk in Sint Annaland. Helaas is deze bij een recente storm beschadigd maar de bedoeling is dat dit oplaadpunt snel weer operationeel wordt.

Bergen op Zoom

Wethouder Dominique Hopmans van Bergen op Zoom noemde de fietsroute “De kickstart van een prachtige route waar de Brabantse Wal de poort naar Zeeland is, waar Brabant Zeeland kust”.
Natuurlijk zijn in en rond Bergen op Zoom attracties als het Markiezenhof, Fort de Roovere, De Schaft en de monumentale binnenstad van Bergen op Zoom de moeite van een bezoekje waard.en aan horeca gelegenheden is geen gebrek.
Volgens Hopmans is de fiets het ideale vervoermiddel voor deze omgeving. “Van een fiets kan je het leren” want een fiets is niet te snel en niet te langzaam, zodat je de omgeving goed in je kan opnemen, je fiets vaak samen, wat verbindend is en fietsen is schoon en duurzaam, aldus Hopmans.

Woensdrecht

Rainier Schuurbiers, wethouder van Woensdrecht noemde als belangrijke attractie van Woensdrecht de hoogteverschillen van de Brabantse Wal die in Woensdrecht optimaal te beleven zijn met uitzichtpunten in onder andere de Fortuinstraat, op de Rijzende weg en langs de Scheldeweg in Hoogerheide.
Het hoogste punt van Woensdrecht ligt vijfentwintig meter boven de zeespiegel en de polders van Woensdrecht liggen qua niveau onder de zeespiegel wat mooie vergezichten oplevert. Uniek is ook de combinatie van bos en heide op het hoge gedeelte van Woensdrecht en de polders van Zeeuwse klei in het lage gedeelte.

Andere attracties zijn de musea zoals streekmuseum De Aanwas in Ossendrecht en Wings over Woensdrecht bij de Volksabdij.
Voor de wielerliefhebbers is het leuk dat een gedeelte van de route dezelfde route is die sommige wielerwedstrijden volgen.
Qua horeca is er voldoende aanbod met onder andere Grenshotel- Restaurant de Jonckheer, Wielercafé Non Plus Ultra in Woensdrecht, het authentieke Café Calfven in Calfven en de horeca op het Ouwe Readthuysplein in Hoogerheide.

Steenbergen

Voor de gemeente Steenbergen was wethouder Maurice Remery bij de presentatie. Volgens de wethouder heeft Steenbergen een prachtige combinatie van natuurschoon met polders en water te bieden, samen met mooie monumenten zoals de Gummarus kerk in Steenbergen, genoemd naar de heilieg Gummares, die werd aangeroepen bij botbreuken en voor een goed huwelijk.
In Nieuw Vossemeer is een gedeelte van de Linie van Eendracht, een van de oudste verdedigingslinies van Nederland een interessante attractie. Ook het gerestaureerd historisch sluizencomplex uit 1824 bij Steenbergen en De Heen en het natuurgebied de Dintelse Gorzen en het A.M. de Jong-museum in Nieuw-Vossemeer zijn leuke bezienswaardigheden voor dagjesmensen en toeristen.
Wat serieuzer is het klaprozenveld bij Welberg, een monument voor de gevallenen bij de slag om de Schelde, aan het einde van de tweede wereldoorlog.

De routes zijn gratis verkrijgbaar

Beide routes (noord en zuid) zijn gratis verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal, de agentschappen in Steenbergen en Woensdrecht en diverse ondernemers op de Brabantse Wal.

De fietsroute Noord is daarnaast ook verkrijgbaar bij de Bowling de Thoolse Brug, Hotel Tholen, Brasserie Huys van Roosevelt in Oud-Vossemeer en verschillende (toeristisch/recreatieve) ondernemers op het eiland Tholen. Bij de Tourist Shop in Yerseke is de fietsroute Zuid verkrijgbaar.

De routes zijn ook te downloaden via www.vvvbrabantsewal.nl.

Reacties

Cookieinstellingen