Kunst van Gerrit Jan Weekhout bij Puts Meuleke

Gerrit Jan Weekhout en zijn vrouw Esther
Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdag exposeerde kunstenaar Gerrit Jan Weekhout uit Hoogerheide met circa vijftig schilderijen bij Puts Meuleke in Ossendrecht.


Sinds vier jaar is schilderen een uitlaatklep, waar Jan de stress die hij overgehouden heeft van zijn uitzending in 1982 als dienstplichtig militair in Libanon, in goede banen kan leiden.

Libanon en BASF

Als kind hield Jan van tekenen en hij droomde er wel eens van dat er iets dat hij gemaakt had, bij iemand thuis zou hangen en dat mensen er van zouden genieten.

Jarenlang kwam er niets van die droom terecht. Jan ging in dienst en werd uitgezonden op een vredesmissie naar Libanon, waar hij vreselijke dingen heeft meegemaakt. Na zijn terugkomst uit Libanon bleek er helemaal geen nazorg te zijn voor de veelal jonge jongens die daar dingen meegemaakt hebben die we ons in het vredige Nederland niet kunnen voorstellen. Jan hield er, zoals veel van zijn lotgenoten, PTSS (posttraumatische-stressstoornis) aan over.  In die tijd werd daar verder niet over gepraat en Jan ging aan het werk als dokwerker bij BASF in Antwerpen. Na een aantal jaren als dokwerker werd hij beveiliger bij het zelfde bedrijf en dat werk doet hij nog steeds.

Al die tijd bleef de oorlog in Libanon door zijn hoofd spoken met schrikreacties op harde geluiden, flashbacks en teveel drankgebruik. Tot een aantal geleden ‘de bom barstte’ na een reünie en Jan wakker werd op het politiebureau in Breda.

Therapie

Toen besloot hij, mede op aandringen van zijn vrouw Esther, om in therapie te gaan. Zeventien, soms heel emotionele, sessies heeft hij gevolgd totdat de chaos in zijn hoofd tot rust gekomen was.

Nu was, ook voor zijn vrouw en kinderen, duidelijk wat het probleem van Jan was en konden ze er ook meer begrip voor opbrengen. Als therapie is hij in die periode gaan schilderen. Gezellig in de woonkamer met een muziekje erbij terwijl Esther, zijn vrouw lekker zit te puzzelen schildert, Jan zijn werken.

Jan leeft zich nu uit in de schilderkunst. Een kunst die hij zichzelf aangeleerd heeft. Hoewel het er altijd wel ingezeten heeft want Jan vertelde dat hij in het verleden bijvoorbeeld een poster ontworpen had voor de Libanon reünie en een reverspeldje voor de veteranen.

Kogels en granaten

Op één van zijn schilderijen (het schilderij boven aan dit artikel) liet hij zien hoe de perioden voor de therapie voor hem en zijn gezin was, met drankgebruik en dromen waar de kogels en granaten weer over zijn hoofd vlogen. Een prachtige afsluiting van een moeilijke periode en het begin van een nieuwe, positievere tijd.

Een droom is uitgekomen

Ondertussen heeft Jan tientallen kunstwerken geschilderd waarvan er een flink aantal zaterdag bij Puts Meuleke te bezichtigen waren.
Jan zijn droom dat kunst van hem bij mensen thuis zou hangen is ondertussen ruimschoots uitgekomen.

Een droom die Jan heeft die nog niet is uitgekomen is het schilderen van een grote muurschildring op een groot gebouw, zoals je zin Antwerpen bijvoorbeeld ziet. Gezien zijn doorzettingsvermogen en talent zal deze droom van Jan ongetwijfeld ook realiteit worden.

Schilderij als eerbetoon aan de zorgverleners die strijden tegen corona

Reacties