Start campagne Meld Misdaad Anoniem

Foto: Jan Krijtenburg

Anonieme tips moeten drugspraktijken in West-Brabant tegengaan.

Drugscriminelen hebben hun weg naar West-Brabant gevonden. In 2019 werd er beslag gelegd op een drugsboot in Moerdijk. In juni leidde stankoverlast naar een drugslaboratorium in Bergen op Zoom. En nog niet zo heel lang geleden stuitte de politie op martelkamers van criminelen in Wouwse Plantage. Acht gemeenten, Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht slaan hun handen ineen en starten een meldingsbereidheidcampagne tegen drugscriminaliteit.

Politiedistrict de Markiezaten

Burgemeester Han van Midden reageert hierop in zijn rol als voorzitter van het politiedistrict de Markiezaten: ‘We zien in West-Brabant, net als in heel Nederland overigens, dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt. Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt. Ook kan het in een kleine gemeenschap knap lastig zijn om een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt M. biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig!’

Ons kent ons

Bij de verhuur van een pand of schuur, de opbouw van een lab en het ‘laten verdwijnen’ van afval zijn veel partijen betrokken en dat zorgt voor zichtbare activiteiten rond zo’n drugslab of hennepkwekerij. Vreemd gedrag moet daarbij opvallen bij buren en omwonenden: het af- en aanrijden met voertuigen, onbekenden die rondscharrelen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen. Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht zegt hierover: ‘Onze gemeente kent al enige tijd de permanente meldingsbereidheidscampagne: ‘Woensdrecht voor Veiligheid, Samen tegen criminaliteit’. Het is goed nu ook specifiek aandacht te besteden voor het anoniem melden van misstanden via ‘meld misdaad anoniem’. De bewoners zijn onze ogen en oren. Veiligheid is immers van en voor iedereen. We willen niet dat onze inwoners ten prooi vallen aan criminelen. We willen voorkomen dat ze uit angst hun mond houden. En al helemaal niet dat ze verleid worden om verborgen locaties te verhuren voor grote sommen geld. Om daarna door diezelfde criminelen te worden geïntimideerd en uitgebuit. Ik roep iedereen op alert te zijn en opvallend gedrag te melden. En dat kan dus ook anoniem.”

Verdachten signalen

Vaak kan een klein signaal al duiden op criminaliteit, zoals afschermde deuren of ramen, overmatige beveiliging met camera’s en afzuiginstallaties op het dak. Maar ook onbekende (dure) voertuigen, een chemische geur van aceton en ammoniak, anijs of amandel. De aanwezigheid van jerrycans, blauwe vaten of zogenaamde IBC’s (1.000 liter containers) kunnen signalen zijn dat er iets niet pluis is. En kan een huurder zich niet identificeren, regelt een onbekende tussenpersoon de zaken, mogen afspraken niet worden vastgelegd en wordt er enkel met contant geld betaald. Wees in dit soort situaties extra alert. Sta dit niet toe in jouw woonomgeving en meldt dit soort praktijken!

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt M. ruim 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk, dus niet van de politie. Tips en signalen worden anoniem gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

  • M. is onafhankelijk (geen politie)
  • M. vraagt niet naar naam en contactgegevens
  • M. ziet geen telefoonnummers
  • M. ziet geen IP-adressen niet
  • M. neemt geen gesprekken op
  • Wanneer je anonimiteit niet te waarborgen is, wordt een melding niet aangenomen
  • Anonimiteit bekent ook dat je geen terugkoppeling kunt krijgen over de zaak

Campagne

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met de acht samenwerkende gemeenten in West-Brabant. Dat zijn: Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht (= politiedistrict de Markiezaten). Inwoners worden met flyers en posters en online geïnformeerd. Via social media en websites worden video’s en banners verspreid.

Reacties