Goede gesprekken en veel interactie bij avondcollege van Samen in de Regio

Foto: Samen in de Regio

Het eerste avondcollege over de betekeniseconomie op de Brabantse Wal is een feit. Terug naar de schoolbanken? Nee, heel anders! Een avond met goede sprekers, Kees Klomp en Werner Schouten. Samen in de Regio meldt dat het een avond met veel interactie was.

“Jammer genoeg maakten de actuele richtlijnen van het RIVM het niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Via de digitale weg is het toch gelukt om de inspiratie van de sprekers en de ambities en ideeën van de deelnemers perfect bij elkaar te brengen”, aldus de organisatie.

Samen in de Regio organiseert deze colleges ter gelegenheid van haar 10 jarig bestaan in 2021. Met de avondcolleges realiseren zij nieuwe samenwerkingen op de Brabantse Wal, die helemaal in het teken staan van de betekeniseconomie. Het gaat om de noodzaak van de balans tussen welvaart, welzijn en welbevinden.

Inspiratie komt van de sprekers
Kees Klomp, voorvechter van de betekeniseconomie, maakt ons bewust hoe wij de ‘rare dingen’ van ons systeem normaal zijn gaan vinden. De krantenkoppen vertellen er alles over: in de tijd van Covid stijgen de beurswaardes, terwijl duizenden mensen extra op straat komen te staan. Bedrijven benoemen we als succesvol bij meer winst, maar hun bedrijvigheid is slecht voor de planeet. Pas als we net zoveel belang hechten aan welzijn en welbevinden als aan financieel succes (welvaart) kan dit anders. Daarna kondigde hij zelf Werner Schouten aan, als iemand die hem hoopvol stemt over de toekomst. Dat is niets te veel gezegd.

De jongste spreker ooit bij Samen in de Regio
Werner, zelf 27 jaar jong, heeft een wens: voor de generatie na ons is duurzame ontwikkeling niet langer een ambitie, het is verweven in je denken en in je doen, het is iets alledaags. Zelf zet hij zich o.a. met de Jonge Klimaatbeweging in op 1,5 graden-samenleving, maximaal 1,5 graden opwarming van de aarde. De bijdrage van jongeren heeft enorme meerwaarde. Hun keuzes bepalen hoe onze systemen eruit gaan zien. Is de focus op technologische oplossingen ook echt de oplossing of zorgt het voor nieuwe tekorten en nieuwe problemen? Focus op ons gedrag. Van ego naar eco, de mens niet superieur maar als onderdeel van het ecosysteem. “Wij delen vandaag met jullie het nieuwe verhaal van de economie. Je bent nooit te jong om impact te maken.”

Na de livestream zaten de gespreksleiders klaar in de virtuele rooms om met partners en met jongeren te sparren over het aanjagen van de betekenisvolle economie op de Brabantse Wal. Het was het eerste college, maar de ideeën en de afspraken voor nieuwe samenwerkingen waren er volop.

“We vinden het ontzettend belangrijk dat de jongeren mee praten bij het maken van betekenisvolle plannen voor de regio. Maar na school nog deelnemen aan het programma van het avondcollege is niet niks. Ze waren er wel.” Enkele van hen waren op de locatie van het Eventum. Kees Klomp en Werner Schouten maakten tijd om met hen nog verder in gesprek te gaan. Leerlingen van ’t Rijks en Het Ravelijn deden daar nog een schepje bovenop en stelden hun vragen voor de camera.

Cookieinstellingen