Natuurwerkdag op de Vijverhoeve

Foto: Jan Krijtenburg

Zo’n zeventien vrijwilligers staken zaterdag de handen uit de mouwen op de Natuurwerkdag op Landgoed Vijverhoeve.

Natuurwerkdag

Op de eerste zaterdag van november wordt in heel Nederland Natuurwerkdag gehouden, zo ook in Brabant waar op meer dan zestig locaties vrijwilligers aan het werk zijn voor het onderhoud van natuurgebieden.

Al een jaar of tien wordt ook op Landgoed de Vijverhoeve door vrijwilligers natuuronderhoud gedaan op de Natuurwerkdag.

Vrijwilligers aan het werk op landgoed de Vijverhoeve

De Vijverhoeve

De vrijwilligers voor het werk op landgoed de Vijverhoeve verzamelden zich in de gezellige woonkamer van de boerderij waar de koffie, thee en cake klaarstond.

Voor het werk verdeeld werd, vertelde de locatieleider Etienne Schoenmakers wat over de historie van het landgoed.
In 2003 kochten Etienne Schoenmakers en Emmy van Overdijk het landgoed met een vervallen boerderij die eigenlijk gesloopt zou worden. Ze konden het landgoed kopen op voorwaarde dat ze het zouden omvormen tot natuurgebied dat toegankelijk is voor het publiek.
Helaas was er hier geen geld voor beschikbaar maar door de verkoop van een aantal bouwkavels konden de financieën vrijgemaakt worden om het werk ook daadwerkelijk uit te voeren.

Ondertussen is de vervallen boerderij opgeknapt tot een mooie woning en is in de afgelopen jaren het coulissenlandschap van rond 1099 in ere hersteld. Er zijn zo’n zeventienduizend bomen geplant en er zijn stukken moeraslandschap gecreëerd waar verschillende insecten en vogels hun woongebied kunnen vinden.

Koffie, thee en een stukje historie voor het werk begint

De brand van 2011

In 2011 vond er een grote natuurbrand plaats in het natuurgebied de Kalmthoutse Heide. Als gevolg daarvan was er veel wild, waaronder reeën, gevlucht en op en bij landgoed de Vijverhoeve terecht gekomen.
Helaas bleken de reeën de pas geplante boompjes erg lekker te vinden zodat die de kans niet kregen om te groeien.
Om de boompjes te beschermen tegen de reeën werden er om de boompjes kokers geplaatst, die na vijf jaar vanzelf zouden afbreken zodat de boompjes de kans kregen om groot genoeg te worden om niet meer door de reeën kapot gegeten te worden.

Kokers om de jonge boompjes te beschermen. Als het boompje groot genoeg is vergaat het materiaal

Het werk

Er werden drie groepen gemaakt om de verschillende taken uit te voeren. De eerste groep ging struiken en boompjes rooien in het moeras, zodat de moeras flora en fauna zich weer kon herstellen, de tweede ging betonijzer hekken rond boompjes weghalen en afvoeren en de derde groep ging wilgen knotten.

Het moeras

Klaar om het moeras weer te ontdoen van boompjes en struiken

Eerst werd geprobeerd om de struiken er met een staalkabel aan de tractor uit te trekken, maar dat wilde niet echt lukken.

Eerste poging met de tractor

Toen dat niet lukte was het tijd voor plan B, met de hand en met een motorzaag, de struiken snoeien. Dat ging een stuk beter en al gauw lag er een hele berg takken op de kant.

Met snoeischaar en met de hand snoeien in het moeras

Met de motorzaag ging het wat sneller……

Het ijzerwerk

Op verschillende plaatsen waren hekken en hekjes van betonijzer geplaatst om de boompjes te beschermen. Nu de boompjes wat groter waren geworden, moesten de hekken weer weggehaald worden, voor dat ze helemaal ingegroeid waren.

Een van de klussen die Etienne zelf uitvoerde

Het hek wordt afgevoerd

De hekken werden uit het veld gesjouwd en op een hoop langs het pad gelegd, om later met de aanhanger opgehaald te worden.

Wilgen knotten

De laatste ploeg was aan de andere kant van het landgoed aan het werk. Hier werden wilgen gesnoeid en werden de takken gebruikt om een haag te maken waar insecten en vogels in konden leven.Snoeien van de knotwilgen

Dit werk gaat in twee fases. Elk jaar wordt de helft van de knotwilgen onder handen genomen, zodat elke knotwilg elke twee jaar aan de beurt is.

Snoeien van de knotwilgen met een zaag op een lange stok……

….en van de takken wordt weer een haag gemaakt

Een “oeps” momentje (maar het liep goed af)

Lunch en verder

Na een ochtend hard werken stond er in de boerderij een lekkere lunch te wachten voor de vrijwilligers en tegen half vier kon er met een hapje en drankje bij de open haard nog even nagepraat worden.

Cookieinstellingen