BLANCO, de allerlaatste expositie in de Arsis Galerie in de St. Annastraat

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagmiddag werd in de Arsis Galerie aan de St. Annastraat in Bergen op Zoom, voor het laatst een expositie geopend en wel de expositie BLANCO. De laatste expositie voordat Arsis het pand moet verlaten.

Geen ruimte meer voor Arsis

Nadat het pand aan de Kometenweg niet meer gebruikt mocht worden, was de galerie in de St. Annastraat de enige vaste plek voor Arsis, een plek waar kunstenaars op een mooie plek in de Bergse binnenstad hun werk konden exposeren. (De Stichting Arsis Kunst en Sociëteit is een initiatief van een groep kunstenaars uit West-Brabant. Arsis bestaat al sinds 2001 en heeft ondertussen al op verschillende locaties in Bergen op Zoom een tijdelijke huisvesting gehad.)

Maarten van ’t Hof, de voorzitter van Arsis, vertelde dat er juist plannen waren, samen met de gemeente, voor een Biënnale, een tweejaarlijks kunst evenement, met de galerie aan de St. Annastraat als middelpunt. Leden van Arsis hadden ondertussen al zestigduizend euro bij elkaar gebracht om uiteindelijk het pand van de gemeente te kunnen kopen maar toen werd Van ’t Hof onaangenaam verrast door een telefoontje van de stadsmakelaar dat het pand is verkocht.

Ondanks het enthousiasme van de gemeente over de plannen van Arsis en het feit dat de gemeente op de hoogte was van de plannen om het pand aan te kopen, bleek dat geen reden genoeg om zonder overleg het pand te verkopen. Op drie december moet Arsis het pand verlaten hebben. Een zware teleurstelling voor de enthousiaste leden van Arsis die op vrijwillige basis de galerie draaiend houden.

Uiteraard is Van ’t Hof met Arsis nu hard op zoek naar een nieuwe locatie in de binnenstad, maar met het beperkte budget dat er beschikbaar is zal dit nog niet meevallen.

BLANCO, de laatste expositie in de St. Annastraat

BLANCO is een project waarbij kunstenaars op elkaars werk reageren met een nieuw werk. Het thema van deze zestiende BLANCO was “Kubus” waarbij de opdracht aan de kunstenaars was om een kunstwerk te maken dat past in een echte of denkbeeldige kubus van dertig bij dertig bij dertig centimeter. Minstens drie zijden van de kubus moeten hierbij door het kunstwerk geraakt worden. Alle kunstenaars waren vrij in het gebruik van materiaal en techniek.

Drie lijnen

Om het project niet te lang te laten duren is er voor gekozen om drie parallelle lijnen te gebruiken. De eerste lijn begon met Ada Dekkers, gevolgd door Hella Sluyters, Elke Zimmerman, Knoest, Jodrike de Koning,Riet Buuron en tenslotte Trudie Vrolijk.
De tweede lijn begon met Karien Wiericx, gevolgd door Trudie Vrolijk, Ada Dekkers, Clemens Lankreijer, Hella Sluyters, Lia Reijnders, Knoest als laatste in de rij, Irene Weug.
De derde lijn begon met Riet Buuron, die het werk doorgaf aan Clemens Lankreijer, verder in de lijn gevolgd door Irene Weug, Mia Zaat, Karien Wiericx, Jodrike de Koning en als hekkesluiter Lia Reijnders.

Enkele van de kunstwerken

De opening

Een van de deelnemende kunstenaars, Trudie Vrolijk, legde uit wat de bedoeling was van BLANCO Het thema deze keer was lastig voor de kunstenaars omdat het een fysieke beperking gaf, wat de kunstenaars weer uitdaagde om hier uit te ‘vluchten’. Uiteindelijk staat er nu, na veel discussies, gepuzzel en veel creatieviteit weer een complete expositie rond het thema “Kubus”.

 

De officiële opening was het onthullen van het werk van Lia Reijnders. In deze lijn, de derde lijn, was er een thema van ‘gebonden’ voeten en handen ontstaan. Lia had het binden als thema genomen waarbij een mensvorm gebonden en opgesloten was en bevrijd werd.

Ze pakte een in doeken ‘gebonden’ kubus uit, bestaande uit mappen die ook nog eens met touw aan elkaar ‘gebonden’ waren. Map voor map werd geopend en neergezet, waarbij uit de laatste map een kleine witte dame te voorschijn kwam.

Kijken en bespreken

Na de opening konden de diverse werken in de drie lijnen, onder het genot van een hapje en een drankje, worden bekeken en besproken.

Op donderdagavond 28 november zullen de kunstenaars in de galerie aanwezig zijn om hun werk aan belangstellenden toe te lichten. De galerie opent dan om 19:30 uur en vanaf 20:00 uur zullen de kunstenaars een lezing geen over hun werk

 

Praktische informatie

Locatie: Galerie Arsis aan de Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom.
Openingstijden:
Op elke vrijdag en zaterdag plus de koopzondag.
Al deze dagen van 12:00 tot 17:00 uur geopend.
Toegang: gratis

Links

 

Reacties