Facelift voor de Antwerpsestraat in Putte

v.l.n.r. Hans de Waal, Roel de Dooij en Frank Roeken
v.l.n.r. Hans de Waal, Roel de Dooij en Frank Roeken
Foto: Jan Krijtenburg

Dankzij het dorpsplatform Putte en tuin- en landschapsontwerper Roel de Dooij krijgt de Antwerpsestraat een veel groener aanzien.

Zaterdag werd in het bijzijn van wethouder Hans de Waal en leden van het dorpsplatform begonnen met het beplanten van de middenbermen van de Antwerpsestraat.

Verwaarloosde middenberm

Al geruime tijd is de verwaarloosde, vol onkruid staande, middenberm van de Antwerpsestraat in Putte een doorn in het oog van de inwoners van Putte en het dorpsplatform.

Nadat een onderhoudsmedewerker, die aan het werk was aan de middenberm van de Antwerpsestraat, daar aangereden werd, vond de gemeente het te gevaarlijk om hier nog te laten werken. Sindsdien woekert het onkruid op deze plaats, die toch het entree van Putte is.

Op initiatief van het dorpsplatform en Roel de Dooij is dit nu veranderd.
In juli werd er op het gemeentehuis al overlegd met wethouder Jeffrey van Agtmaal over het adopteren van de middenberm door Tuin- en Landschapsontwerp De Dooij uit Ossendrecht. De gemeente stond hier helemaal achter en het plan was om in oktober of november vorig jaar te beginnen. Uiteindelijk is het januari dit jaar geworden.

De start

Vrijdagmorgen om tien uur begonnen vrijwilligers van het dorpsplatform met het verwijderen van het onkruid en rommel die in de middenberm lag. Tot een uur of vijf ’s middags werd er hard doorgewerkt zodat er uiteindelijk zo’n zes kuub onkruid en rommel werd afgevoerd.

Zaterdag rond negen uur begonnen de mannen van De Dooij, midden in een sneeuwbui, aan het opnieuw inrichten van de middenberm. Vrijwilligers van het dorpsplatform zorgden er als verkeersregelaars voor dat de mannen veilig konden werken en al gauw zag je de middenbermen opknappen.

Aan het werk in de sneeuw

Onderhoud

Naast het opnieuw inrichten van de middenberm, zorgt De Dooij ook voor het onderhoud. Alleen het incidenteel extra water geven in droge periodes zal door vrijwilligers van het dorpsplatform gebeuren.

Ook wordt er boomschors gebruikt op de grond, om daarmee water vast te houden, zodat minder vaak water gegeven hoeft te worden, en om onkruidgroei tegen te gaan.

Hoe verder

De wens van de inwoners van Putte, vertegenwoordigd door het dorpsplatform is dat ook in de dertig kilometer zone meer groen geplaatst zal worden. De bedoeling is om langs de weg tweeëndertig boombakken met Portugese Laurier bomen te plaatsen. Bomen die langzaam groeien, het hele jaar groen blijven en weinig onderhoud nodig hebben. Met deze bomen moet, naast de verfraaiing van de Antwerpsestraat, een optische versmalling van de straat bereikt worden, dit om de snelheid van het verkeer in deze dertig kilometer zone, omlaag te brengen.

Wethouder Hans de Waal, die zijn collega Jeffrey van Agtmaal verving deze morgen, vertelde dat er een budget is en dat de gemeente hier zeker niet afwijzend tegenover staat. Het college waardeert de initiatieven en de inzet van het Putse dorpsplatform.

Ook op het Jordaensplein moeten bakken met Portugese Laurier bomen, maar op deze locatie in lei-vorm. Hierbij worden de takken horizontaal geleid zodat er een doorlopende rij van bomen ontstaat.

Omdat de boombakken voornamelijk op plaatsen komen waar nu betonblokken liggen zal het voor de markt en de Putse kermis weinig tot geen verschil maken en “Liever één of twee kraampjes minder op de kermis als we daardoor het hele jaar door een mooi en veilig Putte hebben”, aldus de voorzitter van het dorpsplatform, Frank Roeken.

Een ander plan van het dorpsplatform is een informatie huisje bij de entree van Putte ter hoogte van de waterzuivering. Voorzitter Frank Roeken vertelde dat het dorpsplatform daar bij de picknick locatie een huisje met informatie borden met toeristische informatie over Putte en omgeving wil plaatsen. Er is al overleg hierover geweest met het grenspark. Ook hiervoor gaat natuurlijk een sponsor gezocht worden.

Het zou mooi zijn als deze plannen dit jaar afgerond kunnen worden zodat het klaar is in 2022 als het zevenhonderdvijfenzeventig jarig bestaan van Putte gevierd gaat worden

De Dooij

Voor de firma De Dooij, is de middenberm van de Antwerpsestraat in Putte een mooi groen visitekaartje, niet in het minst voor potentiële klanten uit Begië waar De Dooij sinds enige tijd ook werkt,

De Dooij is gespecialiseerd in tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud en heeft ook een 3D animatie over de beplanting van de middenbermen gemaakt.

Links

Cookieinstellingen