Zo fietsveilig is de gemeente Woensdrecht

Foto: Jan Krijtenburg

De scholen zijn weer begonnen en na een rustige zomerperiode is de weg weer bezaaid met fietsers. Oppassen geblazen dus in het verkeer. Ten opzichte van andere provincies is Noord-Brabant relatief veilig voor fietsers. Jaarlijks gebeuren er zo’n 7,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt iets lager dan landelijk gemiddeld (8,5). Zuid-Holland is hiermee zelfs de ‘minst fietsveilige provincie’ van heel Nederland. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

Vooral in Oirschot lopen fietsers risico, want nergens in de provincie gebeuren zo veel ongelukken met tweewielers als in deze gemeente. Per 10.000 inwoners gebeuren hier volgens de meest recente cijfers zelfs 13,8 fietsongevallen per jaar. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van ongevallengegevens van Rijkswaterstaat. In de gemeente Bergen op Zoom gebeuren 6,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners, blijkt uit deze gegevens. Bij zeventig procent van de gevallen is er een personenauto bij betrokken. In de gemeente Woensdrecht gebeuren 7,3 fietsongevallen per 10.000 inwoners. In deze gemeente is bij 56 procent van de gevallen een personenauto betrokken.

De vijf minst veilige Noord-Brabantse gemeenten om te fietsen zijn als volgt:

  • Oirschot: 13,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Eindhoven: 11,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Geldrop-Mierlo: 9,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Den Bosch: 9,4 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Tilburg en Someren: : 9,3 fietsongevallen per 10.000 inwoners

De gemeente Sint-Michielsgestel blijkt juist het veiligst. Hier gaat het jaarlijks om 1 ongeval per 10.000 inwoners.

Vaak auto betrokken bij fietsongeval

Bij veel fietsongevallen is een personenauto betrokken: in Noord-Brabant gaat het om 61,8% van alle fietsongelukken. Van de gemeenten waar meer dan 10 fietsongevallen plaatsvonden ligt dit percentage vooral in Gemert-Bakel hoog. Hier gaat het zelfs om 85,7% van alle ongelukken met fietsers. Ook in Bernheze (83,3%), Drimmelen (81,8%) en Oosterhout (78,9%) worden fietsers naar verhouding vaak aangereden door auto’s. Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks zegt hierover: “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”

Cookieinstellingen