‘Zero Waste’ bij het Buurthuis in Woensdrecht

Foto: Jan Krijtenburg

Bij het Buurthuis in Woensdrecht waren er vrijdag extra activiteiten in het kader van de Zero Waste week.

Reparatiecafé en restjessoep

Initiatiefneemster van Zero Waste Nederland, Elisah Pals kwam samen met wethouder Thierry de Heer kijken bij het reparatiecafé, dat met de Zero Waste week nu ook ’s morgens actief was (het reparatiecafé is normaal op de 1e en 3e vrijdag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur geopend).

Ook de groentesoep was een speciale restjessoep, aansluitend bij het Zero Waste thema.

Wethouder Thierry de Heer en Elisah Pals bekijken een reparatie

Andere Zero Waste initiatieven in het Buurthuis

Andere Zero Waste initiatieven bij het Buurthuis zijn de kinderzwerfboeken, waarbij kinderen boeken mogen meenemen maar ook boeken kunnen inleveren zodat andere kinderen ze weer kunnen lezen. Ook staat er buiten altijd een bak met tijdschriften. mensen kunnen hier goede tijdschriften die ze uit hebben in leggen en anderen kunnen die er dan weer uithalen om mee te nemen, of om onder het genot van een kopje koffie of thee, in het Buurthuis te lezen.

Zero Waste Week

De Zero Waste week is, zoals al gezegd, een initiatief van Elisah Pals, dat ze samen met Ron Bekker en Linda Konings nu uitvoert en waarvan het de bedoeling is dat het een jaarlijks evenement wordt om bewustwording bij de mensen te kweken voor het duurzaam omgaan met grondstoffen en het tegengaan van verspilling en het vergroten van de afvalberg.

Op de webpagina zerowasteweek.nl zijn alle activiteiten te vinden die nog op het programma staan.

Naast de Zero Waste week in de gemeentes Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht organiseert Zero Waste Nederland verderop in het jaar ook Zero Waste weken op andere locaties.

Veel belangstelling voor de diverse initiatieven

Dat het Zero Waste principe leeft onder de mensen blijkt wel uit de belangstelling voor de diverse initiatieven. Zo waren er voor het schuursponsjes haken van duurzaam sisaltouw in Huijbergen zeven aanmeldingen maar uiteindelijk waren er vijftien deelnemers (Schuiursponsjes van sisaltouw zijn afbreekbaar in kunnen gecomposteerd worden, dit in tegenstelling tot de gebruikelijke kunststof schuursponsjes die juist heel slecht voor het milieu zijn).

Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland staat voor een wereld waarin afval niet bestaat. Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat het een druppel in de plastic oceaan is. Om verandering te brengen, moeten de Zero Waste principes uitgroeien tot de nieuwe norm!
Zero Waste Nederland is het platform dat ons verder brengt. Samen zetten we afvalvermindering in de spotlights, maken we zero waste oplossingen bekend en geliefd en bewegen we overheden, organisaties en bedrijven vooruit.

Op een strand in Colombia

Het begon allemaal toen de initiatiefneemster Elisah Pals schrok van de hoeveelheid aangespoeld plastic op een strand in Colombia.
Omdat Elisah zelf al probeerde ‘zero waste’ te veroorzaken was dit het moment waarop ze besloot dat er iets moest gebeuren.
Terug in Nederland begon het met het starten van een groep op Facebook maar als snel groede het uit tot een landelijke beweging.

Circulaire economie

Dat was heel mooi maar bracht ook veel werk met zich mee. Gelukkig kon Elisah een team van gelijkgestemden en een aantal zakelijke partners enthousiast maken om ook de schouders onder Zero Waste te zetten.
Het is nu een landelijke organisatie met onder afdelingen in Utrecht, Friesland, Limburg en Zeeland en zo’n 200 vrijwilligers. Het streven van Zero Waste Nederland is een volledig circulaire economie.

Cookieinstellingen