Van Hoogerheide naar de Balkan

Foto: John Leenheer

Inwoner van Hoogerheide organiseert jaarlijks bergwandelingen in de Balkan.

Pensioen, en dan?

Wat doe je als je pensioen er aan komt? Een beetje in je tuintje werken, de auto wat vaker wassen, koffie drinken met je partner….
John Leenheer pakt het heel anders aan en gaat, nu hij binnenkort met pensioen gaat na dertig jaar bij de politieacademie, zijn tijd wijden aan het organiseren van bergwandelingen in de Balkan.

Nou komt dat niet zomaar uit de lucht vallen. De in Scheveningen geboren inwoner van Hoogerheide maakt zelf al ruim twintig jaar bergtochten.

Boven de poolcircel

Het begon met een vriend bij de politie die, voor hij bij de politie kwam werken bij defensie werkte. Hij kwam voor zijn werk veel in de bergen in Noorwegen. Samen met deze vriend en collega trok John de bergen in en leerde de fijne kneepjes van het navigeren door het barre landschap met behulp van kaart en kompas.
Tochten van honderdvijfig kilometer, boven de poolcircel in gebieden waar zelfs geen paadjes waren. Een mooie manier om je navigatie vaardigheden op de proef te stellen.

Uitgezonden nar Kosovo

Na veel tochten in Noorwegen, Zweden en het Lake District in Groot Brittannië werd John voor zijn werk voor een jaar uitgezonden nar Kosovo in de Balkan. De plaats waar hij gevestigd was lag tegen de bergen op de grens met Montenegro.
In Kosovo werd John lid van een hike-club en hij heeft in die periode alle tweeëndertig toppen in dat gebied beklommen.

John had de smaak nu helemaal goed te pakken en maakte nadien nog regelmatig bergtochten met vrienden in dit gebied. Maar niet alleen in de Balkan.  Zo liep John de GR Route 20 in Corsica die bekend staat als een van de zwaarste routes en beklom hij de Toubkal, de hoogste berg in het Atlasgebergte in Marokko

Bergtochten in de Balkan

In 2011 is John, naast zijn fulltime baan bij de politie academie, begonnen met het af en toe organiseren van bergtochten in de Balkan. Een gebied dat hij ondertussen heel goed kende.
Gedurende zijn tijd in Kosovo heeft John ook een heel netwerk opgebouwd, een netwerk waar hij nu bij de tochten die hij organiseert, veel plezier van heeft.

Het mooie is ook dat de lokale bevolking in het gebied waar nog helemaal geen toeristen komen, profiteert van deze tochten, en niet één of ander groot internationaal bedrijf.

Een van de hoogtepunten tot nu toe noemde John zijn tocht met een groep diabetes patiënten in augustus 2022.

Tekst gaat verder onder de foto

De Balkan

Twee tochten

Nu John na zijn pensionering meer tijd krijgt voor het organiseren van bergtochten staan er dit jaar voorlopig twee tochten op het programma. Eén in juni en één in augustus. (de tocht in augustus is al volgeboekt).

De tocht in juni vindt plaats van 19 tot 26 juni. Na een vliegreis van Eindhoven naar Skopje in Noord-Macedonië worden de deelnemers aan de tocht naar het eerste hotel gebracht.

Tijdens de eerst vijf dagen wordt er gewandeld in een van de meest afgelegen en wilde bergachtige regio’s van de Westelijke Balkan en het beste deel van de ‘Vervloekte Bergen’. De tocht gaat over herderspaden, ongebaand terrein en door een prachtig berglandschap naar de vijf toppen in het gebied. het (letterlijk) hoogtepunt is de top van de Maya Gjeravica, met 2656 meter de hoogste berg in de Balkan.

De laatste dag is gereserveerd voor een aantal excursies en uiteindelijk vliegen de deelnemers vanaf Skopje weer terug naar Eindhoven.

Informatie bijeenkomst

John organiseert ook presentaties over de reizen. Op zaterdag 21 januari is er weer een informatie bijeenkomst over de reis bij restaurant Parwaan aan het Ouwe Raedthuysplein 14 in Hoogerheide.
Het begint om 10:00 uur ’s morgens. Na de presentatie kan er geluncht worden en ’s middags kunnen bezoekers die dat willen, meelopen met een stevige wandeling over de Brabantse Wal.

Meer informatie en inschrijven

Voor meer informatie over de reizen en over de presentatie op 21 januari kunnen belangstellenden contact opnemen met John Leenheer via [email protected] of telefoonnummer +31 6 5343 0241

Cookieinstellingen