Project 8 lanen voorbeeld van burgerparticipatie

In Ossendrecht heeft een team van zeven bewoners de groenvoorzieningen langs de 8 lanen in hun wijk van tuinafvalstort in fleurig bloeiend park veranderd.

In 2012 besloten Peter Blommerde en Herman Bevelander om niet lijdzaam toe te zien hoe de groenstroken in hun wijk gebruikt werden als dump voor tuinafval en het oude dennenbos verpieterde. Ze besloten niet de wachten tot ‘de overheid’ er iets aan zou doen maar de handen uit de mouwen te steken en het probleem zelf aan te pakken.

7 Man en 8 lanen

Het eerste doel was om 4 lanen in hun buurt onder handen te nemen maar toen dit succesvol bleek en er meer wijkbewoners enthousiast voor werden is dit uitgegroeid naar het ‘8 Lanen Project’.

Vijf van de zeven actieve deelnemers aan het 8 lanen project

Dit team van zeven man,  voornamelijk 70plussers, heeft het gehele groenonderhoud van de wijk op zich genomen. In overleg met de gemeente wordt onkruid verwijderd, wordt gesnoeid, worden zo nodig bomen gerooid, wordt bemest en wordt er van alles nieuw aangeplant.

Als stimulans heeft de gemeente negentienduizend bloembollen beschikbaar gesteld, die door de zeven man alle negentienduizend met de hand in de grond gezet zijn. Maar het resultaat woog op tegen het harde werk nu in het voorjaar de bloemen boven de grond komen.

Het resultaat van dagen hard werken

Maar er werden niet alleen bollen geplant. Zo werd langs het fietspad een hek geplaatst om te voorkomen dat spelende kinderen en honden het groen zouden beschadigen en als verfraaiing.

Er werden linden, waarvan de wortelgroei in de Lindenlaan voor veel overlast zorgden, gerooid en werden er magnolia’s voor in de plaats gezet. Een Lindenlaan zonder linden kan natuurlijk niet dus werden er een ook aantal nieuwe linden geplant, maar dan verder van de bebouwing en veel verder uit elkaar.

Wethouder van Agtmaal

Dinsdagmiddag kwam wethouder Jeffrey van Agtmaal het project bezoeken en kreeg van initiatiefnemer Peter Blommerde een rondleiding en uitleg over het project. Van Agtmaal noemde het 8 lanen project een voorbeeld hoe burgers door zelf initiatief te nemen, met ondersteuning van de gemeente, hun wijk vooruit kunnen helpen.

Jeffrey van Agtmaal bij het hek  voor een veld met bloembollen

Van Agtmaal vertelde ook dat er bij de gemeente meerdere mogelijkheden zijn om dit soort burgerinitiatieven te ondersteunen. naast het geld dat voor onder andere dit doel naar de dorpsplatforms gaat, is er een initiatievenpot met een budget voor ondersteuning van burgerinitiatieven.

Peter Blommerde

Peter Blommerde legde uit dat de financiering van een deel van het project op een creatieve manier bereikt is. Voor het verbeteren van de wijk werden er, behalve de eerder genoemde linden, ook een aantal dennenbomen en beuken gerooid. Het hout hiervan werd verkocht en de opbrengst hiervan kon onder andere gebruikt worden om het nieuwe hek te financieren.

Het nieuwe hekwerk

Elke zaterdagmorgen trekt het team, bestaande uit Peter Blommerde, Guus Hendrickx, Jo de Dooij, Herman Bevelander, Piet de Vos, Mathieu Hendrickx en Fred van de Berg de wijk in voor het onderhoud. De teamleden vertelden ook dat ze er al naar uitkeken om zaterdagmorgen weer aan het werk te kunnen gaan door de goede sfeer en het behaalde resultaat.

Na het harde werk wordt er gezamenlijk koffie gedronken, waar de dames dan weer voor zorgen.

Het resultaat van de gezamenlijke aanpak van de wijk

Van de vierenveertig huishoudens in de wijk zijn er zesendertig die het project ondersteunen en daarvan zijn er dus zeven actief bij het werk betrokken.

Naast het rooien van bomen en het planten van bloembollen zijn er op veel plaatsen in de wijk magnolia’s geplant, in verschillende soorten.

De magnolia

De magnolia, waarvan er heel veel geplant zijn in het 8 lanen project, is een uitheemse boomsoort die bekend is door de prachtig bloeiende soorten. Omdat de opbouw van de bloem overeenkomsten vertoont met gevonden fossielen van bloemen is het waarschijnlijk van oorsprong een van de oudste soorten bloemplanten.

Er zijn ongeveer 300 soorten magnolia’s. Magnolia’s komen oorspronkelijk voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en in Azië.

Een bloeiende magnolia

Bijen

Bij de keuze van te planten en te zaaien planten en bloemen wordt rekening gehouden met de leefomgeving van bijen. Door te kiezen voor een variatie van planten die op verschillende tijden bloeien, kan er een groot gedeelte van het jaar voldoende voedsel zijn voor bijen. Dat is belangrijk omdat bijenvolken het door vervuiling, insecticiden en de verstedelijking van Nederland steeds moeilijker hebben.

Bloemen voor de bijen

Lezing in de Drieschaar

Als dank voor de steun van de gemeente bij het project, zal Peter Blommerde op 11 april een lezing geven over de invloed van de bodemgesteldheid op de groei van planten. De lezing wordt gehouden in MFC de Drieschaar en begint om 19.30 uur.

Wel wordt aangeraden om voor 8 april een aanmeldings e-mail te sturen naar [email protected] met uw naam en de vermelding “lezing Peter Blommerde”.

Ook is er de mogelijkheid om zelf een foto in te sturen van een plant/struik of heester die even niet wil bij u in de tuin. Een aantal van deze foto’s zal Peter proberen te beoordelen aansluitend aan de lezing.

Peter Blommerde

Bekijk ook de fotoserie bovenaan dit artikel

Cookieinstellingen