Monument voor Canadese soldaten op rotonde Nieuweweg/Scheldeweg/Raadhuisstraat

Foto: Jan Krijtenburg

Als herinnering aan 75 jaar bevrijding zijn woensdagmorgen op de rotonde Nieuweweg/Scheldeweg/Raadhuisstraat vier silhouetten van Canadese soldaten geplaatst.

Bart van der Veen van hoveniersbedrijf Groen Bewust had eerst het idee om in Woensdrecht bij het oorlogsmonument silhouetten van Canadese soldaten te plaatsen maar toen bleek dat er meer belangstelling voor was, onder andere van de gemeente, werd het uiteindelijk de rotonde Nieuweweg/Scheldeweg/Raadhuisstraat in Hoogerheide.

De verwoeste hoek

De plaats waar nu de rotonde ligt, had de bijnaam ‘de verwoeste hoek’ omdat hier in de tweede wereldoorlog heel heftig gevochten is tussen de Canadese bevrijders en de Duitse bezetters. Bij deze gevechten, waar van huis tot huis en zelfs van kamer tot kamer gevochten werd, is een groot deel van Woensdrecht en Hoogerheide verwoest.

Informatiebord

Als eerste werd door burgemeester Steven Adriaansen samen met Jan Van Elzakker het informatiebord onthuld waar de gevechten rond de verwoeste hoek beschreven staat.

Jan van Elzakker is de auteur van het pas in de raadszaal van het gemeentehuis gepresenteerde boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ dat het lijden van de bevolking van Woensdrecht en Hoogerheide in deze periode beschrijft.

Op één kant van het informatiebord staat de informatie in het Nederlands en op de andere kant in het Engels. Met de handvatten aan weerskanten van het bord kan de gewenste taal naar voren gedraaid worden.

Daarna werd de rotonde even afgezet en werden de silhouetten op de rotonde onthuld door wethouder Jeffrey van Agtmaal, wethouder Lars van der Beek, Ricardo Moerkens van de firma Tummers en één van de initiatiefnemers, Bart van der Veen, terwijl de vele belangstellenden en betrokkenen er omheen stonden.

Het gebruik van silhouetten in een monument past in de lijn van andere monumenten in de gemeente Woensdrecht zoals de wielrenners op de rotonde bij de entree van Hoogerheide en het silhouet van prinses Paulientje in Ossendrecht.

Canadese militairen

De firma Tummers heeft de vier silhouetten uit cortent staal vervaardigd. Een staalsoort waarbij de roest een beschermende laag vormt die verder roesten voorkomt en daardoor een verweerd uiterlijk heeft. Het betreft twee silhouetten van een staande en twee silhouetten van een lopende Canadese militair. De silhouetten zijn gemaakt aan de hand van originele foto’s van Canadese militairen in de oorlog.

Cookieinstellingen