Lars Akkerman wint de raadsrace, Ronald Withagen het Kampioenschap van Woensdrecht

Een spannende finish van de raadsrace en een vertraagde start van het Kampioenschap van Woensdrecht in Huijbergen.

Het Woensdrechts wielerkampioenschap

Wat begon als Wielerkampioenschap Huijbergen bij het zevenhonderdvijftig jarig bestaan van Huijbergen met zo’n vijftien renners, is ondertussen uitgegroeid tot het Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen.
Als Woensdrechts wielerkampioenschap Huijbergen waren er meestal zo’n vijfendertig deelnemers maar de laatste keer was dit uitgegroeid tot drieënzestig deelnemers. Het Kampioenschap van Woensdrecht is een vrije koers is dus iedereen mag meedoen, licentie of niet, maar wel met een serieuze koersfiets.

De organisatoren van deze wedstrijd zijn Jeffrey van Agtmaal, Wil de Jong en Lars van der Beek.

Organisators Wil de Jong en Lars van der Beek

Wil de Jong vertelde dat er dit jaar er al meer dan zeventig deelnemers ingeschreven zijn dus het blijft groeien. De organisatoren hadden al eerder aangegeven dat er niet meer dan zo’n tachtig of hoogstens negentig deelnemers kunnen inschrijven want bij een nog grotere groep zouden de onderlinge verschillen ook te groot worden.

Renners konden zich vooraf inschrijven maar ook was het er tot vlak voor de race de mogelijkheid voor renners om zich alsnog in te schrijven. De inschrijving was, zoals gebruikelijk, voor restaurant Fleurian in de Dorpsstraat.

De inschrijving

De raadsrace

Voorafgaande aan het Kampioenschap van Woensdrecht werd in Huijbergen de raadsrace gereden.

Alle Woensdrechtse politieke partijen hadden een ploeg renners in Huijbergen aan de start om hun krachten eens buiten de raadszaal te meten. Door de vakantietijd bestonden sommige ploegen maar uit twee renners maar dat mocht de pret niet derven.

Traditiegetrouw vervulde burgemeester Steven Adriaansen de taak van speaker.

Speaker Steven

Hij gaf om half zeven het startsein waarop de politici van start gingen voor hun race over vijf ronden over het verkorte parcours.

De start van de raadsrace over vijf ronden

Er werd weer op van alles gereden, van echte super koersfietsen tot huis-tuin- en keuken trapfietsen en zelfs een tandem

Sommige deelnemers reden op ‘echte’ koersfietsen

Hierdoor was er ook een duidelijke verdeling in de wedstrijd. De ‘echte’ renners die fanatiek om de eerste plaats streden en de overige deelnemers waarbij deelnemen belangrijker was dan winnen.

Ook op een tandem kan je meedoen

Met een spannende finish was Lars Akkermans van team AKT nog net Thierry de Heer van team D66 te snel af. De derde plaats werd behaald door Guy Jansen, ook van team D66.

Lars Akkermans wint de raadsrace, voor Thierry de Heer

Een vertraagde start

Even voor zeven uur stonden de meer dan zeventig deelnemers aan het Kampioenschap van Woensdrecht klaar voor de start op in de Dorpsstraat van Huijbergen.
De wedstrijd werd gereden in drie categorieën, die tegelijkertijd van start gingen, te weten Dames, Heren vijfig-plus en Heren onder de vijftig.

De renners stonden rond zeven uur klaar op de startlijn

De start liep echter wat anders dan anders.
Ten eerste bleek de speaker, Niels van Elzakker, ondanks herhaalde oproepen, niet aanwezig. De taak van speaker werd daarna waargenomen door burgemeester Steven Adriaansen en ex-wethouder Hans de Waal. Een taak die ze trouwens prima uitvoerden.

Update:
Niels van Elzakker verklaarde later dat de reden dat hij er niet was, een verschil van mening was met de organisatie betreffende de veiligheid. Niels van Elzakker vond dat er meer dranghekken bij de finishstraat moesten komen en daar was de organisatie het niet mee eens.

Bovendien was er een nieuw registratiesysteem dat nu voor het eerst in Huijbergen gebruikt werd, waar wat aanloopmoeilijkheden waren. Om het nieuwe automatische systeem goed te laten functioneren bleken alle transponders gecontroleerd te moeten worden, waar heel veel tijd mee verloren ging.

Uiteindelijk duurde het een en ander veel langer dan verwacht zodat de wedstrijdleiding besloot de renners voor een extra opwarmronde te laten starten.

Nadat alle renners zich na de opwarmronde weer bij de start opgesteld hadden, ging, ruim een half uur later dan gepland, de wedstrijd van start.

En daar gaan ze dan

Omdat door de vertraging de finish in het donker dreigde plaats te vinden, werd besloten om de wedstrijd met twee ronden in te korten van achttien naar zestien  ronden, zodat nog bij voldoende licht gereden en gefinisht kon worden.

 

De renners komen het bos weer uit

Bij het voormalig klooster

Langs de manege

Rondje om de kerk

Ronald Withagen finisht als eerste

De dames

Bij de dames was Bianca Broosus het snelste met Kelly van Dijk op een tweede plaats. Kitty Maas behaalde een mooie derde plek.

Kelly van Dijk, Bianca Broosus en  Kitty Maas

Heren vijftig-plus

Bij de heren vijftig-plus was de hoogste trede op het ere podium voor Tom Nelen, met Ron Dingemans één trede lager en Andy van Loon op plek drie.

Ron Dingemans, Tom Nelen en Andy van Loon

Een bijzondere vermelding verdient Anton van der Wijst. De voormalig wethouder die pas zijn vijfenzeventigste verjaardag mocht vieren reed niet alleen in de raadsrace mee, maar reed ook de wedstrijd voor het Kampioenschap van Woensdrecht helemaal uit, en helemaal niet onverdienstelijk.


Anton van der Wijst

Heren onder de vijftig

Bij de heren onder de vijftig was de eerste plaats voor Ronald Withagen, op plaats twee gevolgd door Tom Jansen, waar achter Bas Nieuwkoop als derde binnenkwam.

Tom Jansen, Ronald Withagen en Bas Nieuwkoop

 

Kijk in de fotoserie bovenaan dit artikel voor veel meer foto’s

Reacties

Cookieinstellingen