De gemeente Woensdrecht heeft in 2016 de achterstand die er was ingelopen voor wat betreft de huisvesting van statushouders.
Omdat de vluchtelingenstroom sterk afnam, zijn eerder gemaakte afspraken met de subregio Brabantse Wal teruggedraaid. Woensdrecht hoeft hierdoor geen extra statushouders meer op te vangen. Voor 2017 was de taakstelling 30 personen, waarvan er inmiddels al 26 gehuisvest zijn, ook de maatschappelijke begeleiding gaat voorspoedig.
Achtergrond
Iedere gemeente in Nederland krijgt vanuit het Rijk statushouders toegewezen, mensen die na het doorlopen van de asielprocedure een verblijfsvergunning hebben gekregen en daardoor recht hebben op huisvesting. De provincie Noord-Brabant is toezichthouder en controleert of gemeenten hieraan voldoen. Omdat de gemeente Woensdrecht al een aantal jaar achterliep met het aantal statushouders dat gehuisvest diende te worden, werden we onder actief toezicht gesteld door de provincie en moesten we een plan van aanpak aanleveren om de achterstand in te halen. Wethouder Van Agtmaal: "In 2016 hadden we een taakstelling om 86 personen te huisvesten. Hiervoor komen er jaarlijks niet voldoende sociale huurwoningen vrij. Daarnaast is het belangrijk dat er ook nog voldoende huurwoningen beschikbaar blijven voor andere woningzoekenden. Het college heeft daarom gekeken naar bijzondere oplossingen om statushouders te huisvesten."
Pact van Brabant
Er kwamen begin 2016 steeds meer vluchtelingen én mensen met een verblijfsvergunning in Nederland. Gemeenten moesten dus ook meer mensen gaan huisvesten. Op 31 maart 2016 ontvingen alle gemeenten in Noord-Brabant een brief van de Commissaris van de Koning met de opdracht om in subregionaal verband afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen. De gemeente Woensdrecht behoort samen met Bergen op Zoom, Roosendaal en Rucphen en Steenbergen tot de subregio Brabantse Wal. Met het zogenaamde 'Pact van Brabant' werd afgesproken dat Bergen op Zoom en Roosendaal noodopvang voor 416 vluchtelingen per gemeente zouden bieden. De overige gemeenten zouden hierop de statushouders van hen overnemen. Dit ging in totaal om 208 mensen, waarvan Woensdrecht er dan 67 zou huisvesten.
Enkele maanden nadat het pact gesloten was, werd duidelijk dat de instroom van vluchtelingen sterk afnam. De noodopvang door Bergen op Zoom en Roosendaal bleek niet langer nodig. In het eerste kwartaal van 2017 werd afgesproken dat zij de oorspronkelijke statushouders weer zelf zouden gaan huisvesten. Voor de gemeenten Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht betekent dit dat zij weer teruggaan naar hun reguliere taakstelling. Woensdrecht hoeft dus geen extra statushouders te huisvesten.
Actuele cijfers Woensdrecht
De gemeente Woensdrecht heeft de achterstand in 2016 ingelopen. Voor 2017 moesten wij in totaal 30 statushouders huisvesten (17 mensen in de eerste helft van het jaar, 13 mensen in de tweede helft van het jaar). Inmiddels zijn hiervan al 26 mensen gehuisvest. Voor dit jaar moeten er dus nog 4 personen een woning krijgen.Van Agtmaal: “Als wethouder volkshuisvesting ben ik trots op de inhaalslag die we gemaakt hebben. We voldoen nu aan onze taakstelling.”
Maatschappelijke begeleiding
Gemeenten hebben niet alleen de wettelijke taak om statushouders te huisvesten, maar ook dient er maatschappelijke begeleiding te worden geboden. Wethouder Van der Beek: "Het is belangrijk dat deze mensen snel inburgeren. Zij worden door de Brede Welzijnsinstelling begeleid bij het regelen van praktische zaken en bijvoorbeeld het leren van de taal. Er zijn ook veel vrijwilligers die hier een steentje aan bijdragen. Het is immers ook belangrijk dat statushouders een sociaal netwerk opbouwen."