“Hier begint de zee” actie tegen vervuiling

Foto: Hier begint de zee

Een drietal Arsis kunstenaars starten in Bergen op Zoom met de actie “Hier begint de zee, de zee begint op straat” tegen vervuiling door afval in het riool.

Met de beste intenties

De zee begint in je eigen straat. Dat realiseren we ons niet altijd. Er verdwijnt, met de beste intenties, nog al eens wat in straat putten. Sigarettenpeuken, maar ook kauwgom en zakjes hondenpoep. Netjes opgeruimd denkt men dan.

Helaas is dat dus niet waar. De initiatiefnemers starten met een actie om naast de putten een slogan ‘niets ingooien/ hier begint de zee’ te gaan drukken met behulp van een sjabloon. Met milieu vriendelijke krijt verf natuurlijk. Volg hen op de FaceBook pagina ‘hier begint de zee – Bergen op Zoom’.

“Hier begint de zee” is een initiatief van een aantal bij Arsis aangesloten kunstenaars, te weten, Addy van Kempen, Christine Veraart en Irene Weug.

Mee helpen?

Mee helpen kan in daden  door mee te verven en/of financieel. Onder aan dit artikel kan je de QR-code scannen en een bedrag over maken vanaf €5,= waarmee de kosten van de actie gedekt kunnen worden. (De donatie gaat via Arsis, die deze actie steunt)

Wist U dat

  • 20% van de rokers een weggegooide peuk niet ziet als zwerfvuil?
  • 2/3 van de in Nederland gerookte sigaretten filtersigaretten zijn?
  • Filters gemaakt zijn van cellulose acetaat? Een kunststof die niet vergaat maar uiteindelijk in duizend stukjes plastic uiteenvalt.
  • Sigarettenpeuken circa 4000 verschillende gifstoffen bevatten? Waaronder: lood, benzeen, aceton, ammoniak en arsenicum ( rattengif)
  • Peuken een risico vormen voor kinderen en dieren die ze eten?
  • Één peuk in het water acht liter water tot chemisch afval maakt?

Een op straat weggegooide peuk begint aan een leven vol verderf. In Nederland wordt jaarlijks circa tien miljoen kilo peuken op straat of in het groen weggegooid, waarvan circa 80% wordt opgeruimd. Circa 2 miljoen kilo verdwijnt in het riool waarvan een groot deel ongezuiverd in het oppervlaktewater terecht komt. Immers veel straat riolen (in een gescheiden rioolstelsel) voeren niet af naar een rioolzuiveringsinstallatie maar naar sloten, grachten, vaarten, kanalen, vijvers, vennen, beken en rivieren in de buurt.
De gifstoffen in een peuk tasten water- en bodemkwaliteit aan en daarmee ook de biodiversiteit.

Hoe lang voor afval afbreekt in zee

  • Klokhuis van een appel – 2 maanden
  • Sigarettenpeuk – 2 tot 15 jaar
  • Plastic zakje – 10 tot 20 jaar
  • Kauwgom – meer dan 25 jaar
  • Aluminium blike – 200 jaar
  • Wegwerpluier – 450 jaar
  • Plastic flesje – 450 jaar
  • Wegwerp mondmasker – 450 jaar
  • Vislijn – 600 jaar

Het moet anders

Dat kan en moet anders vinden de initiatiefnemers. Besef dat peuken afval zijn en peuken NIET op straat, in een rioolput of in de natuur thuis horen. Peuken zijn echt afval.
Dus ga daar mee om zoals u met afval behoort om te gaan. Het hoort in uw vuilnisbak of in een openbare afvalbak en dat is niet de straat of de natuur, en zeker ook niet een rioolput.

Deze actie richt zich vooral op wat weggegooid wordt in de rioolputten in onze stad en in het bijzonder peuken. Echter zoals je uit bovenstaandelijst kan zien is er nog veel meer dat in het water of de natuur terecht kan komen. Via rioolputten maar ook rechtstreeks.
Ook als het niet in het water terecht komt maar “gewoon” op straat, plantsoen of park wordt onze omgeving vervuild.
In september worden op verschillende plaatsen in de stad herinnering teksten aangebracht zodat u er aan denkt om niet meer peuken en dergelijke in de rioolputten te gooien.
De tekst is gemaakt met krijtverf dat geen enkele schade aan het milieu kan aanbrengen en zal na enkele regenbuien weggespoeld zijn.

Steun de actie financieel

Scan de onderstaande QR code en doneer. U wordt naar de Arsis site gebracht waar u uw donatie kan geven.
Arsis is een ANBI stichting zodat u mogelijk ook uw gift fiscaal gunstig kan geven. https://arsis-boz.nl/donatie-hier-begint-de-zee/

Nadere informatie

Christine Veraart
+31 614 660 687
[email protected]
https://hierbegintdezee.info

Cookieinstellingen