Gezond en veilig is het nieuwe thema in de Armoede Estafette

Ondertekening van het Armoedepact
Ondertekening van het Armoedepact
Foto: Jan

Woensdagmorgen werd in de kapel van het gemeentehuis in Hoogerheide de 7e ronde van de Armoede Estafette gestart met als thema ‘gezond en veilig’.

Wethouder Lars van der Beek, portefeuillehouder voor het sociaal domein, heette de aanwezigen welkom en gaf een korte toelichting op de doelstellingen en het nut van het Armoedepact.

Het Armoedepact

Ruim drie jaar wordt er binnen de gemeente Woensdrecht samengewerkt om armoede te bestrijden. Deze samenwerking met zo veel mogelijk betrokken partijen wordt het ‘armoedepact’ genoemd.

In juni 2016 werd begonnen met de Armoede Estafette waarbij om de paar weken een aantal partijen vanuit een bepaald thema gezamenlijk het pact ondertekenen.

Bij de eerste ronde waren dat bijvoorbeeld de voedselbank Stichting Goed Ontmoet, Stichting Peuterspeelzalen Woensdrecht en WijZijn Woensdrecht van de Traverse Groep. De tweede ronde had als thema ‘Sport en cultuur’, de derde ronde ‘Geld en liefdadigheid’, de vierde ronde “jeugd en onderwijs’, de vijfde ronde ‘meedoen’ en de zesde ronde ‘wonen en leven’.

De start van de ‘Armoede Estafette’ in juni 2016

Terugblik op de zesde ronde

In de zesde ronde met als thema ‘wonen en leven’ werd het armoedepact ondertekend door Koen van Haaren van Woningstichting Woensdrecht, Ko Drogendijk van Stadlander en Michael van den Broek van Evides.

Bij de start van de 7e ronde was Van Haaren van de Woningstichting aanwezig om wat te vertellen over de afgelopen periode.

De ondertekening van de zesde ronde in september 2017 (foto: Gemeente Woensdrecht)

Eén van de signalen dat er een ‘armoedeprobleem’ is, kan zijn dat de huur niet op tijd betaald kan worden. Vroeger kon de woningstichting niets meer doen dan een betalingsregeling aanbieden maar als dat niet werkt kon dit uiteindelijk een uitzetting tot gevolg hebben. Nu er met meerdere instanties en de gemeente samen gewerkt wordt zijn er veel meer mogelijkheden om een structurele oplossing te zoeken, waarbij de gemeente de coördinatie voert tussen de diverse instanties.

Wethouder van der Beek legde uit dat één van de acties die ondernomen wordt, het organiseren van een ‘Regietafel’ is. Dit is een bijeenkomst van alle betrokken partijen zoals de woningstichting, energiebedrijven en andere schuldeisers, de cliëntondersteuners en de betrokken huurder. Dit onder regie van de gemeente.

Omdat alle betrokkenen, inclusief degene waar het over gaat, bij elkaar zitten wordt er niet ‘over’ maar ‘met’ de betrokken persoon gesproken en kan er gezamenlijk aan een oplossing gewerkt worden. Er kunnen dan harde afspraken gemaakt worden.

De zevende ronde

Voor de zevende ronde waren er zeven instanties uitgenodigd die in twee groepen het pact ondertekenden. De onderwerpen waar het deze periode over gaat zijn zaken als huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling, sociale veiligheid en analfabetisme.

De eerste groep bestond uit Nicole van der Logt van Veilig thuis, Suzanne Hermans van Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten, Wijkagent Ron Van der Wel en mevr. G. van Linden en  mevr. I. Dingemans-Uytdewilligen  van de Buurtpreventie Putte.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is een organisatie die zich bezighoud met de bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig Thuis kunnen mensen terecht die hulp zoeken of zich zorgen maken over anderen.
Van der Logt legde uit dat Veilig Thuis aansluit bij het armoedepact omdat gebleken achter verwaarlozing en huiselijk geweld ook vaak een armoede meespeelt.

Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten

Het Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten, vertegenwoordigd door Suzanne Hermans, is een samenwerking tussen een aantal gemeenten in West-Brabant en Zeeland, het Openbaar Ministerie, de politie en instellingen op het gebied van zorg, veiligheid, welzijn en justitie.

Het doel van het Zorg- en Veiligheidshuis is het voorkomen en oplossen van problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid.
Het Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten heeft het kantoor in het centrum van Bergen op Zoom.

Omdat blijkt dat in zo’n 80% van de probleemgevallen waar het Zorg- en Veiligheidshuis mee te maken heeft, armoede een rol speelt, willen ze graag meehelpen in het armoedepact.

Politie

Wijkagent Ron van der Wel, vervanger van de door ziekte afwezige wijkagent Fon Wagenaars, legde uit dat de politie vaak een signalerende rol heeft in het armoedebeleid, mede omdat de politie ook achter de voordeur komt. Bij het innen van betalingsachterstanden, het innen van boetes en dergelijke, komen regelmatig achterliggende armoedeproblemen boven water.
Wat soms wel wringt volgens van der Wel, is dat de politie 24 uur per dag, 7 dagen in de week actief is, maar dat de ambtenaren en instanties waar zaken gemeld worden alleen onder kantooruren bereikbaar zijn.

Buurtpreventie

Na de uitleg over hun aandeel in de armoedebestrijding door Veilig thuis, Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten en de politie werden twee dames van buurtpreventie Putte, mevr. G. van Linden en mevr. I. Dingemans-Uytdewilligen naar voren gevraagd. De wethouder vertelde enthousiast hoe hij, met de buurtpreventie was meegelopen nadat ze een uitleg over armoedebestrijding hadden gehad. Evenals de politie zijn de mensen van de buurtpreventie vaak sneller op de hoogte van armoedeproblemen dan andere organisaties.

Vier instanties die een bijdrage kunnen leveren aan de signalering en bestrijding van armoede in de gemeente Woensdrecht en die daarom het Armoedepact ondertekenden.

Na de ondertekening van het armoedepact door Veilig thuis, Zorg- en Veiligheidshuis De Markiezaten, de politie en de buurtpreventie werd er plaats gemaakt voor de volgende groep, Ernestine Schipper van Stichting Lezen & Schrijven, Paul Lucius van de Jumbo in Hoogerheide, Adri van Zweden en Vic Huijgens van Woensdrecht Werkt en Leo den Heijer van de voedselbank.

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven heeft als doel om laaggeletterdheid en analfabetisme tegen te gaan door het bieden van cursussen en het organiseren van acties. Schipper legde uit dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vaak ook in financiële problemen komen omdat ze brieven en rekeningen niet goed begrijpen. Ook hebben deze mensen vaak minder kansen op de arbeidsmarkt.
De planning is om volgend jaar ook in de gemeente Woensdrecht een zogenaamd ’taalpunt’ op te zetten waar mensen informatie en cursussen kunnen krijgen.

Jumbo Paul Lucius

Paul Lucius van de Jumbo winkel in Hoogerheide werkt samen met ‘Woensdrecht Werkt’ aan de mini-supermarkt in Woensdrecht, aan het uitdelen van kerstpakketten aan mensen die het nodig hebben. Ook met de voedselbank wordt samengewerkt. Bovendien worden er gratis tickets voor evenementen op Evenementenplein Hoogerheide ter beschikking gesteld.

Woensdrecht Werkt

Adri van Zweden en Vic Huijgens van ‘Woensdrecht Werkt’ houdt zich bezig met de mini-supermarkt, met het organiseren van de Woensdrechtse bus, het reparatiecafé en meer initiatieven voor de ouderen en minima in de kern Woensdrecht.

Voedselbank ‘Goed Ontmoet’

Leo den Heijer vertegenwoordigde de voedselbank ‘Goed Ontmoet’ en pareerde de opmerking van de wijkagent over de bereikbaarheid door te vermelden dat hij als floormanager van het voedselbank verdeelpunt in Woensdrecht wel degelijk 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar is.

De contacten met de voedselbank lopen vaak via de cliëntondersteuners maar ook via andere kanalen. Hij betreurt het dat mensen die het echt nodig hebben, door schaamte toch geen beroep doen op de voedselbank en wilde daarom de voedselbank nogmaals onder de aandacht brengen, ondanks dat het armoedepact al enige tijd geleden door de voedselbank ondertekend was.

Bijeenkomst in februari

Nadat ook de laatste groep het armoedepact ondertekend hadden, kondigde van der Beek nog aan dat er in februari volgend jaar een afsluitende bijeenkomst van het armoedepact gehouden zal worden met alle betrokken partijen. Hij gaf nog wel aan dat dit niet het einde van het armoedepact betekende want er wordt hard doorgewerkt om de armoede in de gemeente Woensdrecht terug te dringen.

Links

Cliëntondersteuners

  • Henk van de Brug heeft als werkgebied Putte, Hoogerheide en Huijbergen. Hij is zeven dagen per week bereikbaar op nummer 06 4650 5116.
  • Marjon Diepenbroek heeft voornamelijk Woensdrecht en Hoogerheide als aandachtsgebied en is op maandag en dinsdag bereikbaar op nummer 06 3073 5743.
  • Elcilia Kleinschmidt is voornamelijk in Ossendrecht maar ook in Hoogerheide actief . Zij is op maandag- en dinsdagochtend bereikbaar op nummer 0164 712197

 

Cookieinstellingen