Dit wil de gemeente Woensdrecht doen aan duurzaamheid

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders het ‘Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2018-2022’ vastgesteld, waarmee het thema duurzaamheid tastbaar en concreet gemaakt wordt. Dit zal nu, inclusief het benodigde budget van €40.000 per jaar, voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Daarnaast wordt de uitvoering van sommige duurzame maatregelen gedekt via reguliere budgetten vanuit andere beleidsterreinen. De gemeente Woensdrecht werkt al langer met inwoners, bedrijven en organisaties aan het duurzaam maken van de gemeente.

In 2015 is de motie ‘Bevorderen duurzaamheid’ aangenomen en zijn we actief aan de slag gegaan met dit onderwerp. Allereerst is er gekeken naar waar de gemeente stond en samen met bewoners, bedrijven en organisaties is bepaald waar we naartoe willen. Dit is op lange termijn weergegeven in de ‘Duurzaamheidsvisie 2017-2035’. Deze ambities zijn nu concreet vertaald naar het ‘Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2018-2022’.

Werken aan een duurzaam Woensdrecht is meer dan energie opwekken via zonnepanelen of windmolens en afval scheiden. Het gaat ook over klimaatbestendigheid, duurzaam wonen en bouwen, samenwerking, mobiliteit, innovaties in het aanbestedingsbeleid, hergebruik, beheer en onderhoud van het groen, ruimte voor duurzame initiatieven en samenhang in beleid. Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid is dan ook een verbindend programma wat betrekking heeft op verschillende beleidsterreinen. Het is ook niet iets dat de gemeente op zich kan realiseren. Samenwerking met inwoners, scholen, bedrijven en partners op lokaal, regionaal en nationaal niveau is een belangrijke succesfactor. Er is veel daadkracht en kennis buiten de gemeentelijke organisatie op het gebied van duurzame ontwikkelingen en het toepassen van innovaties. Als gemeente moeten we hier actief op inspelen, meedenken en een verbindende, faciliterende rol hierin nemen.

Omdat duurzaamheid zo’n breed begrip is, onderscheidt de gemeente diverse thema’s. Aan deze thema’s zijn concrete acties gekoppeld. Per thema lichten we er één uit:

  • Circulaire economie: Bij circulaire economie wordt herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd. Een voorbeeld van een actie uit het uitvoeringsprogramma: Bij nieuwe woningbouwplannen worden er al vanaf de ontwerpfase afwegingen gemaakt in de manier waarop gebouwd gaat worden op basis van circulariteit. Bouwmaterialen kunnen na gebruik worden hergebruikt als nieuwe grondstoffen.
  • Energie van de Brabantse Wal: Op het gebied van energie gaat het enerzijds om het terugdringen van energieverbruik en anderzijds om energie duurzaam op te wekken.
    Een voorbeeld van een actie uit het uitvoeringsprogramma: Om energiebesparing en energieneutraliteit in bestaande koopwoningen te stimuleren, wordt verkend welke mogelijkheden er zijn een duurzaamheidslening beschikbaar te stellen. Bewoners kunnen dan voor een aantal energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, het aanleggen van een groene dak of dakisolatie een lening aanvragen.
  • Bloeiende Brabantse Wal: De gemeente Woensdrecht ligt in een uniek landschap. Het is zaak dit te versterken en de biodiversiteit te vergroten. In het uitvoeringsprogramma is dan ook onder andere deze actie opgenomen: In waterbeheer hanteren we met betrekking tot regenwater de volgorde vasthouden, bergen en afvoeren. Minimaal gebruik van verhardingsmaterialen heeft de voorkeur.
  • Duurzame mobiliteit: Onder dit thema valt onder andere het verminderen, veranderen en verduurzamen van transportvormen. Een actie uit het uitvoeringsprogramma is bijvoorbeeld: Bij de aanbesteding van school- en/of taxi vervoer vastleggen dat met een aanbieder die vervoert op groen gas een langere contractduur wordt gesloten dan gewoonlijk.
  • Kwaliteit van leven: Het verduurzamen van de gemeente heeft niet alleen milieu- en ruimtelijke aspecten. Het omvat ook het creëren van meerwaarde voor inwoners en het ontwikkelen van een sterke gemeenschap en leefbaarheid in alle kernen. Het thema Kwaliteit van leven omvat veel uiteenlopende onderwerpen vanuit het sociaal domein waarin we duurzame actiepunten nog gaan verkennen.
  • Cluster Aviolanda-Vliegbasis: Vliegbasis Woensdrecht en bedrijvenpark Aviolanda Woensdrecht zijn een onmiskenbaar onderdeel van de gemeente. Beide partijen hebben zich verbonden tot het opstellen van een ‘groene agenda’ of het vaststellen van hoge duurzaamheidsambities om duurzame veranderingen te kunnen realiseren. Een actie uit het uitvoeringsprogramma is bijvoorbeeld: Het zoeken van verbinding om initiatieven, waar mogelijk, samen met bewoners op te pakken zodat gezamenlijke kansen hierin benut kunnen worden.

De gemeenteraad zal gevraagd worden of zij akkoord is met het ‘Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2018-2022’ en het daarmee samenhangende budget van € 40.000 per jaar dat hiervoor gevraagd wordt. Daarna kan aan de opgestelde acties gewerkt worden. Jaarlijks zal de voorgang gemonitord worden en daar waar nodig aangepast. Tussentijdse aanpassingen op het uitvoeringsprogramma zullen ook nodig zijn om aan te kunnen sluiten op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Wethouder Van Agtmaal: “Het uitvoeringsprogramma is een goede eerste stap in het concreet aan de slag gaan met duurzaamheid, maar er is meer nodig om de gestelde ambities waar te maken. Het gaat hier verder dan het organiseren van losse projecten. Er is een omschakeling in denken, durven en doen noodzakelijk om toekomstige verbeteringen mogelijk te maken.”

 

Lees ook: Laadpaal elektrische auto’s in iedere kern 

Cookieinstellingen