Heerlijke Kunst op Titurel

Foto: Jan

Zaterdagmiddag werd de tiende editie van Heerlijke Kunst geopend op het terrein van Titurel aan de Putseweg in Putte.

De opening

Rond een uur of drie op zaterdagmiddag klom Koen van der Steen, teamleider bij Titurel, op een keukentrapje om deze tiende editie van heerlijke kunst te openen.Van der Steen, die als ‘artiestennaam’ Knoest heeft, vertelde dat hij blij was dat Heerlijke Kunst bij Titurel gehouden werd en vertelde dat de bewoners en medewerkers ook enthousiast aan het maken van kunstwerken hebben meegedaan.  Zo hebben onder andere Elke Zimmerman en Pierrette Schoon en Knoest samengewerkt met de bewoners om hun bijdrage aan heerlijke Kunst te maken. Ook Lucas en Ronald van Titurel hebben samen met de bewoners de omgeving klaargemaakt voor het evenement.

Na Knoest mocht Trudie Vrolijk het keukentrapje beklimmen. Ze bedankte Lucas, Ronald en Koen voor hun medewerking om tot de huidige expositie te komen.

Trudy heeft alle tien de edities van heerlijke Kunst meegedaan, de eerste paar onder de vlag van het Beeldend Kunstenaars Collectief (BKC)uit Roosendaal en na de derde keer onder de vlag van Arsis. Sindsdien is heerlijke kunst op veel verschillende locaties geweest en nu dus bij Titurel, Trudy vond het werken op Titurel en met de mensen van Titurel fantastisch.

De rondleiding

Na de officiële opening begon een rondleiding voor het hele gezelschap van kunstenaars en belangstellenden, zo’n tachtig man in totaal !

In de hal van het bijgebouw van Titurel waar de rondleiding startte hing een verzameling ‘vogel kunst’ van Jolanda, een bewoonster van Titurel.

Vogel kunst in verschillende technieken van Jolanda, bewoonster van Titurel

Buiten vertelde Trudie over één van haar werken op Heerlijke Kunst. Het is een afbeelding van Pegasus, het vliegende paard uit de Griekse mythologie op een deur. Pegasus is het paard waarmee Bellerophon vergeefs probeerde naar de goden op de Olympus te vliegen.

Trudie en haar Pegasus

Om de hoek van het gebouwtje hing een collage van een boom van Ronald

Ronald verteld over zijn collage

Addy van Kempen haar bijdrage had als titel ‘Intransit’ en beeld de reis uit die we allemaal aan het maken zijn door het leven. het bestaat uit een toren van blauwe koffers.

Addy van Kempen en haar ‘Intransit’ koffers

Koen van der Steen had onder zijn artiestennaam Knoest ook een aantal objecten in de expositie zoals ‘Ik heb je laatst in het bos zien staan’, een staande kerstboom met lampjes in het bos.

‘Ik heb je laatst in het bos zien staan’ van Knoest

Een ander werk van Knoest is ‘Ming’. Geïnspireerd door de smokkelroute in de eerste wereldoorlog waarbij gesmokkeld werd tussen België en Nederland, bedacht hij een verhaal over de zijderoute waar Mingvazen werden vervoerd. Op de één of andere manier was één van deze vazen bovenop een boom terecht gekomen……….

Knoest verteld de historie van ‘zijn’ zijderoute aan het publiek

Ming op de boomstam

Deelnemers aan het keramiek atelier van Titurel hebben een zestal koppen gemaakt, geïnspireerd op de verschillende stemmingen, boos, verbaasd, verdrietig enzovoort.


Koppen uit het keramiek atelier van Titurel

Twee van de bijdragen van Christine Veraart aan Heerlijke Kunst waren ‘Aleuria aurantia’ en ‘Phellodon confluens’ twee soorten zwam, bekend als de wollige stekelzwam en de oranje bekerzwam gemaakt van rubber en vilt.

Christine bij haar ‘Phellodon confluens’

Frank Beek had twee objecten in het bos, één rij bomen met wit en blauw doek omwikkeld, Deze rij moet het einde van de dag uitbeelden en één rij met kleuren die de zonsopkomst moeten uitbeelden. Frank vertelde dat hij getroffen werd door het vertikale ritme in een bos en als antwoord op al het verticaal, wilde hij er iets horizontaals aan toevoegen.

Horizontaal in een verticaal bos

Elke Zimmerman en Pierrette Schoon hebben als afsluiting van hun samenwerking een laan in het bos aan beide zijden bekleed met transparante verschijningen van mensen, geïnspireerd op wat geweest is en wat nog moet komen en de gelijkwaardigheid van leven en dood.

Transparante gedaanten van Elke Zimmerman en Pierrette Schoon

Een roedel herten die Jodrike de Koning en Trudie Vrolijk onlangs in het bos bij Titurel zagen lopen, brachten de dames op het het idee voor ‘In de schemering’. ‘In de schemering’ is een reeks kleitekeningen op bomen van een roedel witte herten.

Een ‘roedel witte herten’

‘Sluit je ogen’ is een werk van Jodrike de Koning. Geboeid door de stilte in het bos heeft Jodrike een boom van een koperen band met een tekst erop voorzien. De band vraagt de lezer van de tekst “Sluit je ogen – voel en luister” om de tijd te nemen en te luisteren naar de geluiden van het bos.

“Sluit je ogen – voel en luister”

Op het textiel atelier van Titurel werd het werk keien gemaakt met ballen van vilt die in een boom hangen.

Vilten ballen in een boom

Bij het object ‘Transplantatie’ heeft Christine Veraart de schors van de ene boom op de andere boom getransplateerd

Christine Veraart met transplantatie

Na de transparante mensfiguren langs de weg, bestaat een ander object van Pierrette Schoon en Elke Zimmerman uit een stilleven van gekleurde houtblokjes langs de weg, een object dat samen met de bewoners van Titurel gemaakt is.

Stilleven van gekleurde houtblokjes langs de weg van Pierrette Schoon en Elke Zimmerman

Han Aertssen maakte het beeld “Neuron”. Han verteld hierover “Dit landgoed en deze woonplek hebben voor een groep mensen een belangrijke functie. Zij kunnen er zichzelf zijn doordat er aandacht en erkenning is voor hetgeen waar zij mee worstelen. Ik heb gepoogd een verbeelding te maken van de informatiedragers waaruit het brein bestaat. Wanneer je rustig wandelend tussen de bomen het beeld nadert krijg je steeds meer van het beeld te zien. Dit kan als metafoor worden gezien voor de omgang met de bewoners.”

Neuron van Han Aertssen

Vlak voor de opening van Heerlijke Kunst hebben mensen Mischa en Lukas van Titurel langs de route een aantal ‘stapelkunst objecten’ gemaakt zoals bijvoorbeeld stenen op een boompje, een toren van tuinstoelen en op een takje balancerende stammetjes.

Stapelkunst in het bos

Irene Weug werd voor haar inbreng voor Heerlijke Kunst geïnspireerd door een roofvogelnest hoog in de bomen in het bos bij Titurel. Zij heeft, vlak bij het nest twee werken geplaatst, Het eerste is ‘Schuilen’, een kleine tent die ondersteboven in het bos ligt, voor Irene een gesloten nest waar je kan schuilen.

Het andere is ‘Nestdrang’, een heel open nest dat, omdat het niet aan elkaar zit, ook niet af is maar dat wil Irene ook niet want het moet een groot open nest zijn..

Irene Weug en haar nesten

Janine Chedd had twee werken in het bos bij Titurel, ‘Who is afraid of the Big bad Wolf’ en ‘Who IS the fairest of them All? ,,,Eve?’. Bij beide werken hoordeeen verhaal dat janine in het Engels voordroeg.

‘Who IS the fairest of them All? ,,,Eve?’ van Janine Chedd

In het houtatelier van Titurel werd het object ‘Van boom naar vloer naar boom’ gemaakt. Eens werd een boom gekapt om er planken voor een vloer bij Titurel voor te maken. Nu de vloer gesloopt is zijn de planken weer gebruikt om een kunstboom te maken in het bos.

‘Van boom naar vloer naar boom’

Han Aertssen had naast zijn werk ‘Neuron’ dat de informatiedragers in het brein moet uitbeelden, ook twee kunststof ‘jongens’ in het bos geplaatst.

De jongens van Han Aertssen

Het landgoed Bieduinenhof, waar Titurel gevestigd is, bestaat al heel lang, De Antwerpse houtvester Servais gaf in 1883 al opdracht voor het bouwen van de villa waar nu titurel is gevestigd. Via een Belgische industrieel, opvang voor zieken en bejaarden in de oorlog, de bankiers familie van Mierlo en de zusters Franciscanessen kwam in 1993 Titurel zch hier vestigen.

Dit inspireerde Nell Scheepers tot haar werk, een rij van 135 boomstamschijven  die de historie van Bieduinenhof moeten uitbeelden

135 boomstamschijven van Nell Scheepers

Ria vd Graaf maakte bladeren aan de boom, maar niet van natuurlijke bladeren maar papieren bladeren uit een boek. De vraag is nu of deze bladeren in de herfst ook gaan uitvallen……

Bladeren van Ria

Lia Reijnders werk graag met natuurlijke materialen zoals gras. Voor heerlijke Kunst heeft ze de ‘Weg van duizend knopen’ gemaakt. Door gras te vlechten en te breien heeft ze een weg naar boven in de toren van Titurel gemaakt, een grasweg van bijna veertien meter hoog met een enorme berg gras en ontzettend veel knopen!

Lia en haar ‘Weg van duizend knopen’

De ‘Weg van duizend knopen’ was het laatste kunstwerk buiten, Als laatste is binnen de film van Trudie Vrolijk, ‘The making of Heerlijke Kunst’ te bekijken. Hierin zijn de voorbereidingen in ateliers en op het landgoed Bieduinen te zien voor uiteindelijk heerlijke Kunst 2018 van stort kon.

Er is meer

Behalve de in dit artikel getoonde kunstwerken zijn er nog veel meer te zien. Ook zijn er muziek uitvoeringen, worden er gedichten voorgelezen en wordt er zelfs nog aan sommige objecten gewerkt. het loont dus zeker de moeite om naar landgoed Bieduinen in putte af te reizen om het zelf te zien en ervaren. … en de toegang is gratis.

Praktische informatie

Wat: tiende keer kunstproject : Heerlijke Kunst.
Wanneer: vijf weekenden in de maand september 2018. De buitenexpositie is gedurende deze tijd iedere dag te bezichtigen. Toegang is gratis. Van de buitenexpositie is een plattegrond aanwezig op locatie.
Waar: op het terrein van Titurel aan de Putseweg 44 in Putte.
Wie: leden van kunstenaarsvereniging Arsis, deels samen met de Titurel bewoners en medewerkers

Programma:
8 september; demonstratie vachtvilten door Christine Veraart.
8+9 september monumenten dag
16 september 13.30 uur; optreden MaZz, zangensemble uit Bergen op Zoom
22 september Aardmantel, een vertelling van Frederique van Domburg. NIEUW !
23 september 15.00uur; muziek, Yvonne Vermeulen en Frank Beek, piano en viool
29 september 13.00uur; voordracht van gedichten, René Spruit, Eric Deelen en Dook.
30 september 15.00uur; muziek, Inge Laurijssens en Roeland Vrolijk, piano en viool.

Deelnemende kunstenaars:
Bij Heerlijke Kunst is werk te zien van Addy van Kempen, Fiore Henken, Elke Zimmerman, Pierrette Schoon, Nell Scheepers ,Knoest, Christine Veraart, Lia Reijnders, Irene Weug, Frank Beek, Han Aertsen, Janine Chedd, Jodrike de Koning, Trudie Vrolijk en bewoners en medewerkers van Titurel..

Links

Cookieinstellingen