Expositie ‘Raakvlakken’ bij Galerie Arsis

Adri Geelhoed en Jan Kettelerij
Adri Geelhoed en Jan Kettelerij
Foto: Jan Krijtenburg

In de maand september exposeren beeldhouwer Jan Kettelerij en schilder Adri Geelhoed met de expositie ‘Raakvlakken’ bij Galerie Arsis in Bergen op Zoom.

Raakvlakken

Hoewel een schilder en een beeldhouwer zo op het eerste gezicht met heel verschillende dingen bezig zijn, vonden Jan en Adri toch veel raakvlakken in hun werk. Raakvlakken die in deze expositie in Galerie Arsis ook duidelijk te zien zullen zijn.

Zo zijn er in het kleurgebruik raakvlakken te zien, evenals in de vormgeving van de abstracte werken van beide kunstenaars. Ook de onderwerpen die de inspiratie zijn voor bepaalde kunstwerken komen overeen.

Twee voorbeelden van werken die duidelijke raakvlakken hebben qua kleur en vorm

Exposities

Beide kunstenaars hebben al vaker gezamenlijk geëxposeerd zoals onder andere in een zaal bij de kunstuitleen in Terneuzen en in de Vleeshallen in Middelburg, deze laatste expositie op een groepstentoonstelling met meerdere kunstenaars. Ook aan de M5 expositie ‘Hoge Luchten’ in het Markiezenhof en bij Galerie Arsis hebben beide kunstenaars meegedaan.  (Twee artikelen over de Hoge Luchten exposities 1 en 2 op deze site)

Jan en Adri leerden elkaar kennen via de Zeeuwse Kunstkring en hebben allebei een achtergrond in het onderwijs, ook weer een raakvlak.

Muziek

Beide kunstenaars werken graag met muziek en soms komt dit tot uiting in het werk. Zo heeft Adri een drieluik van abstracte schilderijen die naar muziekstukken vernoemd zijn en heeft Jan een object waar om een hoekje gevouwen muziek CD’s de inspiratie voor waren.


Twee door muziek geïnspireerde werken, links het drieluik van Adri en rechts de CD kolom van Jan

Jan Kettelerij

De in 1952 geboren beeldhouwer studeerde aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam.
Voor zijn beeldhouwwerk gebruikt hij bij voorkeur marmer, Belgisch hardsteen, Franse kalksteen en albast. Voor zijn objecten worden materialen als metaal, beton, hout, glas en kunststof gebruikt.

‘Good Morning sunshine”, geïnspireerd door de geboorte van Jans kleinzoon James

Jan werkt zowel vrij als in opdracht. Bij werk in opdracht speelt de ruimte waar het beeld of object geplaatst gaat worden een grote rol bij de vormgeving. Ook grafmonumenten horen bij het repertoire van Jan.

‘Mikado’, één van de wandobjecten van Jan

Ook hier was muziek de inspiratie

Naast de al genoemde exposities samen met Adri Geelhoed exposeert Jan vele keren per jaar in Nederland en België.

Adri Geelhoed

De in 1957 in Zeeland geboren kunstschilder genoot zijn opleiding bij Tehatex in Tilburg, een suborganisatie van de Akademie voor Beeldende Vorming Tilburg.

Adri zijn specialiteit is het Zeeuwse landschap met zijn luchten en water.

Zeeuwse luchten. (De horizon speelt hier een prominente rol)

Zijn schilderijen maakt hij met acrylverf op doek. Bij een nieuw schilderij begint Adri altijd met een zwarte ondergrond waar hij zijn schilderij op maakt.

‘Voorjaar in de lucht’

‘Gebroken kap’

Behalve schilderijen maakt Adri ook abstract werk en collages en heeft hij voor een kerk liturgische kleden ontworpen.

Net als zijn collega Jan Kettelerij exposeert ook Adri meerdere keren per jaar, met de nadruk op West-Brabant en Zeeland.

Praktische informatie

Openingstijden: Vanaf vrijdag 2 september tot en met 25 september op alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen 11 september (Monumentendag) en 25 september (koopzondag) van 12:00 tot 17:00 uur en op afspraak (tel: 0619516926).
Extra: Meet & Greet met de oorspronkelijk uit Hongarije afkomstige gitariste Julia Bognar op zaterdag 10 september.
Locatie: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
Toegang: Gratis

Links

 

Reacties

Cookieinstellingen