Arsis ontmoet ‘Hoge Luchten’ in het Markiezenhof

Foto: Jan Krijtenburg

In het Markiezenhof in Bergen op Zoom is tot en met 24 juli de M5 expositie Hoge Luchten met oude meesters te bezoeken, uitgebreid met hedendaagse kunst via Stichting Arsis kunst en sociëteit.

Aarde, water, lucht en vuur

Het rijksmuseum werkt een aantal jaren samen met een aantal Nederlandse stadsmusea. De samenwerking tussen het rijksmuseum en deze stadsmusea is opgezet rond de elementen aarde, water, lucht en vuur waaruit de tentoonstellingen met als thema’s Lage Landen , Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren zijn gevormd.

De tentoonstelling Lage Landen is in 2019 in het Markiezenhof en in Galerie Arsis te zien geweest, de tentoonstelling Koele Wateren is in 2020 te zien geweest. Hoge Luchten is nu aan de beurt en en Hete Vuren moet nog komen.
Het aandeel van het Rijksmuseum betreft oude meesters met dit thema, en Arsis heeft als uitbreiding hierop circa honderddertig hedendaagse kunstwerken verzameld die bij dit thema aansluiten en waarvan een selectie in Markiezenhof en in Galerie Arsis geëxposeerd wordt.

De jurering

Om te bepalen welke kunstwerken geselecteerd werden voor expositie en ook waar ze geëxposeerd werden, zijn de kunstwerken door een onafhankelijke  jury beoordeeld. De jury bestond uit Margriet Burgers, Liesbeth Geerts-Bogers, Johanna Jacobs en Gerard de Kleijnn

Voor de jurering werden alle kunstwerken in Galerie Arsis uitgestald. Deze ingebrachte hedendaagse kunstwerken sorteren en klaar maken voor de jury werd gedaan door de galerie commissie van Arsis, bestaande uit Trudy Vrolijk, Jodrike de Koning en Annemiek Hoek.

Het thema van de exposities is “Hoge luchten”. en de jury heeft een selectie gemaakt op basis van de volgende criteria;

  • Sluit het kunstwerk aan bij het thema van Hoge Luchten? (Hoge Luchten en de burgers die in de steden wonen. De mens is naar de stad getrokken waar men werk zocht. De stad werd het centrum van handel, scholen, ontwikkeling, vrijheid.)
  • Raakt het kunstwerk in de maagstreek? (zeggingskracht, wall power)
  • Is de artistieke kwaliteit hoog? (kleurgebruik, compositie, vakkundigheid)

De publieksprijs

De jurering vond plaats in Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom en op zaterdag 12 februari was er een open dag waarbij het publiek alle kunstwerken kon bekijken die ingeleverd waren voor de M5 expositie ‘Hoge Luchten’.
De ruim honderddertig kunstwerken van de drieëntachtig deelnemende kunstenaars waren niet alleen te zien, maar bezoekers kunnen hun favoriete kunstwerk nomineren voor een publieksprijs. Het kunstwerk dat de publieksprijs won is ook in de Tuinzaal van het Markiezenhof te zien.

Het kunstwerk dat de publieksprijs won:
‘Denkend aan Holland’ van Anouk Gunther, gemaakt toen ze vanuit haar woonplaats in de USA dacht aan het fietsen met haar kinderen in Nederland

Het Markiezenhof en Galerie Arsis

Bij de jurering werden 1, 3 of 6 punten gegeven aan de hand van de aangegeven criteria (hoge luchten, mensen en stad), waarop de werken met de meeste punten geselecteerd werden voor expositie in de Tuinzaal van het Markiezenhof. De 3D werken, die trouwens allemaal hoge punten scoorden bij de jury zij in de Grote Galerijzaal in het Markiezenhof geplaatst, aangevuld met een aantal 2D werken die de selectie voor de Tuinzaal net niet gehaald hadden.

‘Lighthouse’ door Tjeerd Vrielink, één van de 3D werken in de Grote Galerijzaal

Uit de overgebleven werken is een selectie gemaakt voor expositie in Galerie Arsis. In beide gevallen is gestreefd naar een afwisselende samenstelling van de exposities. Van de circa honderddertig ingediende kunstwerken zijn er iets minder dan honderd geselecteerd voor expositie op één van de locaties.

De organisatie

Voorzitter van Arsis, Maarten van ’t Hof heeft samen met de galerie commissie van Arsis de inbreng van de hedendaagse kunst in het Markiezenhof en Galerie Arsis georganiseerd. Zonder het vele en intensieve werk van van ’t Hof, de galerie commissie en de Arsis leden die vrijwillig de rol van suppoost op zich namen, was dit evenement niet mogelijk geweest.

Maarten van ’t Hof tussen ‘Reflecties 10’ door Janneke Rottier,  ‘Nederlands Landschap’ door Christine Veraart en ‘Jacobsladder’ door Tom Goosen

Openingstijden en toegang

  • De expositie in het Markiezenhof loopt van 3 april tot en met 24 juli en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. De toegang tot de Arsis expositie in de Tuinzaal is gratis. De Arsis expositie in de Grote Galerijzaal zal enkel op vrijdagen, zaterdagen en zondagen te bezoeken zijn tussen 11:00 en 17:00 uur en de toegang tot de Grote Galerijzaal en tot de tentoonstelling Hoge Luchten, Schatten uit het Rijksmuseum bedraagt voor kinderen €5,- en voor volwassenen €9,50
  • De expositie in Galerie Arsis loopt van 2 april tot en met 1 mei en is geopend op vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis. Als uitzondering is de galerie ook op de beide Paasdagen open, maar wel met iets afwijkende tijden namelijk beide dagen vanaf ca 13:30 tot 17:00.
  • De expositie van Groep Daan in de bibliotheek van Bergen op Zoom loopt van 2 april tot en met 24 juli en is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

Bij alle kunstwerken hangt een QR code waarmee verdere informatie over het kunstwerk en de maker ervan opgezocht kan worden.

Kijk voor meer informatie op bergenopzoom-expo.art.

De Tuinzaal van het Markiezenhof

Hedendaagse kunstwerken in de Tuinzaal

‘Wouwse Tol’ door Suzanne van Andel. Gezicht vanaf de snelweg met avondlucht

‘Oosterschelde, avondlicht’ door Puck Meijer

‘Dit is mijn dak, dit is mijn woning’ door Jos van den Broek

De Grote Galerijzaal in het Markiezenhof

‘Orkaan’ door Gerard Fransen

‘Sun Reflections #3’ door Ton Bruyns

‘Lucht en Polder’ (in schelpjes) door Esther Timmermans

Oude meesters in het Markiezenhof

Een van de zalen met oude meesters in het Markiezenhof

‘Havengezicht’ van Jacob Maris. Een werk uit 1890 uit de collectie van het Rijksmuseum

‘Winters stadsgezicht met ijspret’ mogelijk van Anthonie Beerstraten (circa 1650-1670) uit de eigen collectie van het Markiezenhof

‘De Steigerpoort te Leerdam’ uit circa 1860 door Jan Weissenbruch. Uit de collectie van het Rijksmuseum

Museumcafé

Na het bekijken van alle klassieke en moderne kunstwerken in het Markiezenhof, is er het gezellige museumcafé achter de Tuinzaal om nog even na te praten en een kopje koffie of iets anders te drinken.

Het gezellige museumcafé

Voorgaande artikelen

Links

 

Cookieinstellingen