Buurtbemiddeling ook in Woensdrecht van start

Foto: Jan

Op donderdagmiddag geven Burgemeester Adriaansen en de heer Van Rijen van WijZijn Traverse groep, de aftrap voor het vrijwilligersproject ‘Buurtbemiddeling Woensdrecht’.

In het bijzijn van vertegenwoordigers van de politie, Woningstichting Woensdrecht, Woningcorporatie Stadlander, de BWI, buurtpreventie en andere betrokkenen werd, in de raadszaal van het gemeentehuis van Woensdrecht, het startsein gegeven voor buurtbemiddeling in de gemeente Woensdrecht. De Buurtbemiddeling werkt onder de vlag van WijZijn Traverse groep en werkt met vrijwilligers.

Nadat iedereen door de coördinator voor Woensdrecht, Pascal Vos was verwelkomd kondigde burgemeester Steven Adriaansen in een volle zaal, het begin van de buurtbemiddeling in Woensdrecht aan.

Burgemeester Adriaansen

De buurtbemiddeling past mooi in de keten van partijen die zich bezig houden met veiligheid en leefbaarheid in de gemeente zoals politie, buurtpreventie et cetera.

Er zij in een maatschappij nou eenmaal af en toe sociale conflicten en de goed getrainde vrijwilligers van WijZijn kunnen bij het oplossen een goede rol spelen. Hoewel het vrijwilligers zijn, werken ze, dankzij een goede opleiding, zeker professioneel. Adriaansen vergeleek het met de professionaliteit van de vrijwillige brandweer.

Er zijn nu vijf gemeenten die de buurtbemiddeling van WijZijn Traverse toepassen en Adriaansen is er trots op dat er in de gemeente Woensdrecht meteen al dertien vrijwilligers zijn.
De belangrijkste taak van de vrijwilligers is het weer herstellen van de relatie tussen buren zodat ze weer zonder problemen naast elkaar kunnen wonen.

Woningcorporaties

Ook voor woningcorporaties is de buurtbemiddeling een welkome aanwinst, aldus Marieke Remer van Stadlander.
Sinds de invoering van de participatiewet komen woningverhuurders steeds meer problemen tegen met huurders met psychische problemen, verslaving en andere zaken.

Omdat een verhuurder niet altijd onpartijdig kan zijn, en het voor een woningverhuurder moeilijk is om dit soort problemen op lange termijn op te lossen, is het goed dat er een neutrale en deskundige partij is die kan bemiddelen.

Training

Erik Feekes, de trainer van de buurtbemiddelaars vertelde dat in Nederland één op de vijftig gezinnen een probleem met de buren hebben. Er is dus wel degelijk behoefte aan bemiddeling.

Alle vrijwilligers krijgen een training, met theorie en rollenspel, compleet met vloekende en tierende ‘buren’.
Als voorbeeld werd er in de zaal twee keer een rollenspel opgevoerd. De eerste keer op de goede manier en de tweede keer op een manier waar van alles mis ging.


De burgemeester had bij dat laatste rollenspel een rode knop die hij in kon duwen als er naar zijn idee iets niet goed ging, wat dus regelmatig gebeurde.

Alle vrijwilligers krijgen eerst een basistraining maar daarna krijgen ze vervolg opleidingen in bijvoorbeeld gesprekstechnieken, bemiddelingstechnieken en zijn er gesprekken met bijvoorbeeld politie en woningcorporaties.

WijZin Traverse groep

Ad van Rijen, bestuurslid van WijZijn Traverse groep vertelde dat de buurtbemiddeling zo’n tien jaar geleden in Roosendaal gestart is. Soms werd er bemiddeld nadat meerdere zorgverleners geen oplossing hadden kunnen vinden.

Nu vindt buurtbemiddeling in meerdere gemeente plaats en zijn er technieken ontwikkeld en is er expertise opgebouwd waar de vrijwilligers gebruik van maken en waar ze ook in opgeleid worden.
Zo nodig wordt er ook samengewerkt met politie, woningcorporaties, maatschappelijk werk en andere instanties.

Vrijwilligers

In Woensdrecht zijn er bij de start dertien vrijwilligers. Op dit moment is het merendeel van de vrijwilligers vijftig plussers. Het zou fijn zijn als er zich ook meer jongere vrijwilligers zouden aanmelden als bemiddelaar.

Thea Oostingh is een van de dertien vrijwilligers. Zij zag een artikel in een weekblad en melde zich aan als vrijwilliger omdat ze graag wil helpen en daarmee de leefbaarheid in de gemeente wil bevorderen. Ze heeft al één dag van de basistraining gehad en na nog twee dagen training is ze inzetbaar als bemiddelaar. Ze vertelde ook dat bemiddelaars altijd als team van twee bemiddelaars op pad gaan.

Amanda Verkuijl is een vrijwilliger uit Bergen op Zoom. Zij begon als vrijwillig bemiddelaar. Toen ze tijdelijk zonder werk zat vond ze dit een mooie manier om toch zinvol bezig te zijn en zich als persoon te ontwikkelen. Ondertussen is ze coördinator voor buurtbemiddeling in Bergen op Zoom, naast haar gewone dagelijks werk.
Het mooie aan het bemiddelen vindt ze, dat er vaak een blijvende oplossing gevonden wordt. Na vier tot zes weken na de bemiddelingspoging worden de betrokkenen nog eens gebeld en zelfs als de bemiddeling in het gesprek niet gelijk een oplossing gaf, blijkt na die vier tot zes weken dat de partijen toch vaak dichter bij elkaar gekomen zijn.

Aan het einde van de bijeenkomst kregen de vrijwilligers hun ‘Certificaat Buurtbemiddeling’ uitgereikt door burgemeester Adriaansen.

Als bemiddeling nodig is

De opzet is dat mensen die in een conflict zitten en bemiddeling nodig hebben, dit zelf aanmelden bij de buurtbemiddeling. Dat kan door een telefoontje naar de coördinator (tel: 06-36124933) of een e-mail naar [email protected]

Cookieinstellingen