Twee weekenden lang houdt
Paula Withagen in haar
beeldentuin in Halsteren een kunstexpositie van vijf kunstenaars.
Van vrijdag 7 augustus tot en met zondag 9 augustus en van vrijdag 14 augustus tot en met zondag 16 augustus is de
expositie elke dag van 11:00 tot 17:00 uur te bezoeken in de beeldentuin bij haar huis en atelier aan Daansbergen 48 in Halsteren. Het is dit jaar al de zestiende keer dat Paula deze expositie organiseert.
Naast de beelden en schilderijen van Paula zelf staan er werken van Anneke Jeukens die exposeert met textiel en media, Ineke Duyndam-Kester met haar schilderijen, Erika Pels exposeert lasobjecten en Ingrid van der Meer staat er met haar collectie sieraden.
Paula Withagen
Gekapte beelden uit verschillende steensoorten zoals: arduin, marmer, dolemiet, albast en harde serpetijn soorten zijn een belangrijk onderdeel van het werk van Paula Withagen. Vanuit de ruwe steen, zoekt Paula naar de aanwezige inhoud. Zo tracht ze een harmoniërende vorm te vinden tussen de steen en het uiteindelijke resultaat.
Het zijn bijna altijd menselijke figuren, meestal in een sociale context, vaak speelt verbondenheid daarbij een rol.
Paula tussen twee van haar beeldhouwwerken
Schilderijen van Paula in het tuinhuisje
Eén van de vele beelden in de beeldentuin
V.l.n.r. Paula Withagen,Ingrid van der Meer, Ineke Duyndam-Kester, Erica Pels en Annette Jeukens
De beeldentuin van Paula Withagen is het gehele jaar geopend. Bel voor meer informatie 0164-683820 of 0642477351 of kijk op
www.paulawithagen.nl .
Ineke Duyndam-Kester
Begin 2000 is Ineke begonnen met een tekencursus, daarna aquarellen en er volgden diverse cursussen en workshops, zoals model-schilderen, portretten en schilderen met olieverf.
Schilderijen van Ineke en beeldjes van Paula Withagen
Uiteindelijk is Ineke van figuratief schilderen overgeschakeld naar abstracte schilderkunst. Ze was op zoek naar een eigen stijl.
Na het volgen van een cursus “schilderen vanuit emotie” leerde Ineke vanuit haar diepste intuïtie te schilderen. Uiteindelijk heeft ze door deze laatste cursus haar eigen stijl ontwikkeld mede door gebruik te maken van natuurlijke materialen in haar schilderkunstwerken. Deze materialen bestaan o. a. uit hout, leer, jute, schelpen, steentjes en zand.
Op dit moment zijn er een 5 tal schilderijen te zien bij Galerie Pjez-Unik te Antwerpen.
Ineke voor haar schilderij 'Power'
'2 Luik 3' en 'Movement 2' van Ineke Duyndam
Eigenlijk had Ineke Paula Withagen uitgenodigd voor een open atelier in Etten-Leur maar deze expositie werd afgelast. Toen nodigde Paula op haar beurt Ineke uit om de twee weekenden in haar beeldentuin te exposeren waar Ineke nu met een aantal van haar werken staat.
Annette Jeukens
Annette gebruikt in haar werk oude technieken zoals spinnen, collage, etcetera en combineert dit met nieuwe en gerecyclede materialen in experimentele werkstukken. Haar meeste werkstukken beginnen met een witte lap of witte wol en krijgen gaandeweg meer kleur.
Samen met haar dochter heeft Annette een atelier in Roosendaal, waar ze haar eigen stoffen en vezels verft en ook workshops geeft in de ouderwetse ambachten als spinnen en weven en de moderne toepassingen ervan.
De tent waar Annette exposeerde en werkt gedurende de expositie
Door Annette uit gerecyclede materialen vervaardigde sieraden
Annette aan het spinnen
Erica Pels
Oorspronkelijk was Erica begonnen met werken van keramiek, textiel en maakte ze schilderijen, maar eigenlijk wilde ze liever met metalen werken. Tot zo'n zes jaar geleden kwam het er niet van omdat ze niet kon lassen. Toch wilde Erica dit en bedacht, "Als mannen dit kunnen leren kan ik het ook !"
Het probleem was, dat er in Nederland alleen beroepsopleidingen in lassen en metaalbewerking gegeven werden, of hele dure en beperkte cursussen voor kunstenaars en hobbyisten. Toen vond Erica in België, in Lokeren een Volwassenen Educatie Centrum waar voor een redelijke prijs metaalbewerk- en las-cursussen gegeven werden.
Sindsdien is Erica elke zaterdag in Lokeren te vinden. In de werkplaats van het Volwassenen Educatie Centrum in Lokeren maakt ze haar metalen kunstwerken af, die ze in haar atelier thuis ontworpen en voorbereid heeft. Ondertussen heeft Erica al op verschillende plaatsen exposities van haar werk gehad.
Erika Pels bij één van haar werken in de beeldentuin
Een metalen object van Erica Pels
Ingrid van der Meer
Ingrid tussen haar creaties
Toen in 1999 Ingrid met haar man voor zijn werk naar de Verenigde Staten vertrok, mocht Ingrid daar niet werken. Meteen heeft ze van de nood een deugd gemaakt en is een opleiding gaan volgen aan de kunstacademie in Houston in Texas. Twaalf jaar lang, tot haar terugkeer naar Nederland in 2011, heeft Ingrid zich daar verdiept in de kunst van het emailleren en het edelsmitwerk.
Edelsmeden zijn er wel meer in Nederland maar de kunst van het emailleren is, nadat er, door het lood in de materialen niet meer mee gewerkt mocht worden, steeds meer in de vergetelheid geraakt.
Ondertussen zijn er emaille soorten zonder lood maar er zijn nog maar weinig mensen die er mee werken. In Nederland is er VNE de Vereniging van Nederlandse Emailleurs, die nu nog zo'n tachtig leden telt.
Ingrid is secretaris van deze vereniging die als doel heeft het bevorderen van het emailleren als kunstvorm.
Ingrid hoopt door haar werk en via de VNE meer mensen enthousiast te maken voor het werken met emaille.
Sieraden
Ingrid wordt geïnspireerd door haar reizen. Graag bezoekt ze de verenigde Staten, waar ze, naast inspiratie, ook vaak stenen vindt die ze in haar werk gebruikt.
Ingrid exposeert in binnen- en buitenland en geeft emailleer- en edelsmeedcursussen in haar studio in Wouwse Plantage.
Zij is van mening dat de kennis, vooral op het gebied van emailleren, niet verloren mag gaan en moet worden doorgegeven aan een volgende generatie.
Ingrid’s werk werd op diverse nationale en internationale exposities tentoongesteld en in verschillende boeken gepubliceerd. Ingrid heeft het gevoel dat haar creativiteit een 6e zintuig is.
Links