Tabeaux Eco en zo/Zero Waste Brabantse Wal organiseert lokale actie in Week Zonder AfvalMinder afval, lekker leven – ook in de gemeente Woensdrecht
Minder afval, meer bewustwording én meer gemak. Tijdens de landelijke Week Zonder Afval van 19 tot en met 25 mei zet Tabeaux Eco en zo/Zero Waste Brabantse Wal zich in de gemeente Woensdrecht in om afvalpreventie op een praktische en inspirerende manier dichterbij te brengen.
Met onze activiteit “Dameskledingruil” laten we zien dat duurzamer leven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Iedereen kan meedoen – of je nu net begint of al langer bewust bezig bent.
Waarom deze week nodig is
In Nederland groeit het plasticverbruik nog altijd: volgens het ICER 2025-rapport stijgt het van 386 kiloton in 2022 naar 451 kiloton in 2050. Tegelijkertijd worden producten steeds sneller vervangen en weggegooid. Daarom draait het deze week om preventie: minder kopen, slimmer delen en bewuster hergebruiken.
Tijdens de campagneweek staan thema’s centraal als plasticvermindering, delen en hergebruik, duurzame mode, tweedehands spullen, voedselverspilling en reparatie. Met onze activiteit in de gemeente Woensdrecht dragen we daar lokaal aan bij.
Iedereen welkom
Tabeaux Eco en zo/Zero Waste Brabantse Wal nodigt buurtbewoners, gezinnen, ondernemers en andere geïnteresseerden van harte uit om mee te doen aan de dameskledingruil op 24 mei, van 13.00 tot 16.00 in ‘t Blickvelt te Woensdrecht. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met eenvoudige oplossingen die werken in het dagelijks leven.Elk kledingstuk wat wordt ingeleverd is 1 punt waard en er kunnen voor evenveel punten andere kledingstukken worden uitgezocht. Neemt iemand meer mee of wil iemand enkel komen ‘winkelen’? Dan wordt er (minimaal) 1 euro per kledingstuk gedoneerd aan Stichting Herwonnen Levenskracht. Ook de overgebleven kleding gaat naar deze stichting.
Onderdeel van een landelijk initiatief
Deze lokale actie maakt deel uit van de landelijke Week Zonder Afval, een initiatief van Zero Waste Nederland in samenwerking met o.a. Milieu Centraal, Kringloop Nederland, Stichting Repair Café, Clothing Loop, Peerby en het Voedingscentrum. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door HVC, Transitieagenda Consumptiegoederen, Spronck Foundation, Klean Kanteen en de Haëlla Stichting.