Actie, humor en pech op eerste dag NK veldrijden in Huijbergen

Dat het zondag een drukte van belang wordt tijdens het Nederlands Kampioenschap (NK) veldrijden in Huijbergen staat buiten kijf. Of er op wedstrijdsportdag zaterdag veel volk op de been zou zijn was nog maar de vraag. De opkomst viel niet tegen op deze dag met steile beklimmingen, humor en pech…

De meeste mensen die van plan waren om te komen, lieten zich namelijk niet tegenhouden door hier en daar een miezerbui. Laarzen en handschoenen aan, muts op, en gaan! Tussen 11 uur ’s ochtends en 16 uur ’s middags zagen de toeschouwers respectievelijk de nieuwelingen meisjes, de nieuwelingen, master 40+ en 50+ en amateurs/sportklasse. Het had wat drukker gekund, zeker als je het vraagt aan de hamburger- en bierverkopers. Maar met een beetje geluk verkopen zij hun voorraad etens- en drinkwaar een dag later. Dan rijden de beloften, junioren en elite over het parcours.

NK Veldrijden

Het is de vijfde keer dat het NK veldrijden in Huijbergen plaatsvindt. “Dat is natuurlijk niet voor niks”, zegt Marcel Wintels, voorzitter van KNWU. “Stichting Wielercomité Huijbergen weet hoe zij een kampioenschap moet organiseren. De organisatie heeft wederom een prachtig parcours voor de renners en rensters uitgezet”, zegt hij.

Tiestenduin en Nootjesberg

Het wielercomité Huijbergen heeft samen met 250 vrijwilligers vele maanden werk gestoken in de organisatie, zegt voorzitter Carel Jan Reuver. “Maar alles draait uiteindelijk natuurlijk om de strijd tussen de renners. Op het unieke parcours met zijn natuurlijke duinen en landschap zal een prachtige strijd losbarsten, waar iedereen van kan genieten”, zegt hij. Die strijd barstte zaterdag inderdaad al los op het mooie decor met onder meer de beruchte Tiestenduin en de Nootjesberg. Zowel voor de renners als voor de toeschouwers staan ze beide garant voor een flinke klim.

Humor

Alleen als het natgeregende zand droog zou zijn, en het NK in juni of juli zou plaatsvinden, zou het nóg mooier zijn, grapte één van de vrijwilligers bij een oversteekplaats. En zo nat als dat het parcours was, zo droog bleek de humor op het parcours toen de laatste klasse het parcours verkende. “Is het jullie ook opgevallen dat het hier omhoog gaat”, vroeg één van de renners na een gezamenlijke beklimming van de steile Tiestenduin.

Pech

Naast humor, was er ook pech op het NK veldrijden. Voor Frank Jansen uit Amstelveen bijvoorbeeld, toen hij in de eerste ronde (40+) werd hij uitgeschakeld nadat zijn fiets en de fiets van zijn voorganger Frank Giesbers per abuis met elkaar in de knoop kwamen. Bij het onfortuinlijke incident brak de remhendel van Jansen af, waardoor de wedstrijd voor hem afgelopen was. Enigzins beduusd verliet hij het parcours.

Klik op de bovenste foto voor de volledige fotoserie van NK Veldrijden Huijbergen 2019

Uitslagen NK Veldrijden Huijbergen zaterdag

Nieuweling-Meisjes

 1. Leonie Bentveld
 2. Mirre Knaven
 3. Senne Knaven

Nieuwelingen

 1. Joost Brinkman
 2. Lucas Janssen
 3. Bailey Groenendaal

Masters 50+

 1. Ben Minkhorst
 2. Watze Vroom
 3. Frank Groenendaal

Masters 40+

 1. Maarten Nijland
 2. Maikel Govaarts
 3. Edwin Raats

Amateurs/Sportklasse

 1. Klaas Groenen
 2. Yannick Runhart
 3. Niels Wubben

Reacties

Cookieinstellingen