Boete voor afval naast container maar ook 2e Saver pas

Wethouder Kielman
Wethouder Kielman
Foto: Jan Krijtenburg

De gemeente roept burgers op om geen afval naast de ondergrondse containers te plaatsen en Saver komt dit jaar met twee Saver passen per gezin.

Bijplaatsen van afvalzakken

Een grote ergernis in het straatbeeld zijn de bijplaatsingen van afvalzakken bij bovengrondse en ondergrondse containers. Met voorlichting over hoe aan te bieden en het uitdelen van boetes, probeert de gemeente Woensdrecht dit tegen te gaan.

Te grote vuilniszak

Soms wordt er afval bij de containers geplaatst, omdat de container niet open gaat of in storing lijkt te staan. In werkelijkheid is het vaak geen storing, maar een overvolle zak die klem komt te zitten in het klepmechanisme. De klep van de container gaat dan niet meer open, er wordt een aanname gedaan dat er een storing is en de vuilniszak wordt naast de container geplaatst. Vervolgens heeft dit weer meer bijplaatsingen tot gevolg.

De problemen lijken zich met name voor te doen bij de plastic containers waar vastzittende zakken niet in de pers terecht komen en de containers ogenschijnlijk vol lijken te zijn. Soms kan het probleem echter simpel worden verholpen door de klep 1 of 2 keer heen en weer te bewegen. Voorkomen is natuurlijk echter beter dan genezen, dus willen we aandacht vragen voor het aanbieden van minder volle zakken of het gebruik van kleinere zakken.

Melding maken van storing

Blijkt het niet te gaan om een zak die vast zit, maar werkt de container daadwerkelijk niet, maak hier dan melding van bij Saver: tel. 0165 597777. De storingen worden vrijwel altijd binnen 24 uur verholpen. Een storing is natuurlijk heel vervelend, maar we willen u vragen uw afval desondanks niet naast de container te plaatsen. Dit levert overlast op en u kunt bovendien beboet worden.

Boete

De gemeente Woensdrecht neemt bijplaatsingen van afvalzakken en materiaal dat niet in de container hoort erg serieus. Het bijgeplaatste afval wordt onderzocht op mogelijke adressen en/of duidelijkheid over de afkomst van het afval. Mocht het afval herleidbaar zijn naar een woonadres dan kan de bijplaatser een boete verwachten van minimaal 90 euro, afhankelijk van het aantal zakken of de omvang kan dit nog hoger oplopen. Wethouder Kielman: “Wat mensen die afval bij de containers bijplaatsen zich niet beseffen is dat dit schadelijk is voor het milieu en voor grote ergernis zorgen bij omwonenden. Bovendien jaagt het opruimen ervan de gemeente op hoge kosten. Om bijplaatsingen te ontmoedigen zullen we stickers met een waarschuwing plaatsen op de afvalcontainers. Deze aanduidingen moeten duidelijk maken dat het bijplaatsen van afval absoluut verboden en een serieuze overtreding is.”

Twee Saver passen

Omdat er een Saver pas nodig is om de meeste ondergrondse containers te gebruiken is het erg lastig dat er per huishouden maar één Saver pas beschikbaar is. Maar er is goed nieuws, onlangs is besloten dat er in de loop van 2020 nieuwe Saver passen komen en dat er per gezin twee passen beschikbaar zullen zijn. Minder kans dus, om met je zak plastic bij de ondergrondse container te staan en dan te merken dat je partner net de enige Saver pas bij zich heeft.

Cookieinstellingen