Gezamenlijke aanpak tegen armoede in Woensdrecht

Foto: Jan Krijtenburg

Dinsdagmiddag werd in Woensdrecht een bijeenkomst gehouden van deelnemers aan het Armoedepact om de onderlinge samenwerking in de strijd tegen armoede te bevorderen.

In deze bijeenkomst werd geconstateerd dat armoede nog steeds, ook in de gemeente Woensdrecht, een actueler thema is dat aangepakt moet worden.

Estafette actie tegen armoede

Al in 2016 werd op initiatief van wethouder Lars van der Beek de ‘Estafette actie tegen armoede’ gestart. In deze eerste estafette bijeenkomst ondertekende Stichting Goed Ontmoet (voedselbank), Stichting Peuterspeelzalen Woensdrecht en WijZijn Woensdrecht (Traverse Groep) het armoedepact, daarna elke zes weken gevolgd door weer andere partijen.

De wethouder zei er destijds het volgende over: “Armoede heeft zo´n impact op het dagelijks leven van mensen. Om weer mee te kunnen doen in de maatschappij is het belangrijk dat zij zelf de regie terug krijgen over hun (financiële) situatie. Met het armoedepact willen zowel de gemeente als professionele partijen als vrijwilligersorganisaties meer bekendheid geven aan de ondersteuning die er is. Ook onderling willen we kijken waar we dwarsverbanden kunnen leggen om de mensen die het nodig hebben beter te bereiken.

Gedurende en na de corona periode is het even stil geweest rond het armoedepact maar ondertussen in het (estafette)stokje weer opgepakt.

Themabijeenkomst armoede

Voor deze bijeenkomst werden de betrokken partijen die het armoedepact destijds ondertekend hadden uitgenodigd om de onderlinge banden weer te vernieuwen zodat er samen tegen armoede opgetreden kan worden door een goede signalering en het doorspelen van problemen naar de juiste instanties en/of organisaties.

De bijeenkomst werd geopend door wethouder Lars van der Beek met een terugblik op de afgelopen jaren en de reden en het doel van deze bijeenkomst.

Helaas is ondanks het grotere bereik van de diverse instanties en de beschikbare financiële middelen, de armoede niet afgenomen en hebben meer gezinnen ondersteuning nodig. Zelfs is er, jaren na de start in 2016, een nieuwe vorm van armoede bijgekomen, namelijk energie-armoede. Door de gestegen energiekosten kunnen mensen hun energierekening niet meer, of nauwelijks betalen en leven soms in één kamer om de rest van hun huis niet te hoeven verwarmen. Helaas zijn er ook veel kinderen die te lijden hebben onder armoede.

Wijk-GGD’er

Door bezuinigingen in de zorg van de laatste jaren zijn er steeds vaker mensen die vroeger opgenomen zouden worden of intensieve zorg zouden krijgen, die nu in problemen komen of overlast veroorzaken door bijvoorbeeld verward gedrag. Situaties waar vaak de politie bij geroepen wordt maar waar geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Pierrette Schoon is als wijk-GGD’er, een belangrijke schakel in de keten van hulpverlening. Via het meldpunt Crisiszorg/wijk-GGD (0800-5099) kunnen meldingen van problemen met verward gedrag, verwaarlozing en armoede gemeld worden.

Als  er een melding gedaan wordt neemt de wijk-GGD’er contact op met de melder en met de persoon waarover de melding is gedaan. Als deskundige op zowel medisch als psychisch gebied, en met de nodige contacten bij de diverse instanties en organisaties kan de juiste hulp ingeschakeld worden. De meldingen kunnen gaan over zaken als eenzaamheid, verslaving, verward gedrag, vervuiling, armoede etcetera. Pierrette staat hierbij in nauw contact met gemeente, politie, BWI, GGD en andere organisaties.

Het inzetten van wijk-GGD, wat als pilot begon, blijkt succesvol te zijn nu duidelijk is dat de doelgroep inderdaad bereikt wordt.

Resultaten

Hoewel armoede nog steeds niet weg is uit Woensdrecht worden er wel degelijk goede resultaten geboekt in de strijd tegen armoede. Door de terugkoppeling van bijvoorbeeld woningstichting en energiebedrijven konden dankzij het armoedepact bijvoorbeeld een aantal huisuitzettingen voorkomen worden.

Pierrette noemde ook situaties waar mensen die in een volkomen vervuild en verwaarloosd huis vol vuilnis woonden geholpen zijn om hun leven weer op orde te krijgen. De wethouder noemde ook voorbeelden dat mensen die uit het noodfonds financiële hulp gekregen hadden, die toen ze hun leven weer op orde hadden, dit wilden terugbetalen.

Samenwerking

Op deze bijeenkomst op dinsdagmiddag konden de deelnemers aan het armoedepact hun contacten weer vernieuwen om samen de armoede aan te pakken. Ook is afgesproken om in januari 2025 weer een vervolgbijeenkomst te houden.

Meterkastkaart

Eén van de middelen die burgers en organisaties kunnen gebruiken is de ‘meterkastkaart’ over armoede die op de website van de gemeente te vinden is..
Op deze kaart is makkelijk te zien voor welke hulp en tegemoetkomingen iemand in aanmerking kan komen en op de achterkant staat een lijst van instanties die hulp kunnen bieden.

Links

 

 

 

Cookieinstellingen