‘Zou alles daar anders zijn’ expositie van Corine Heijmans

 'Zou alles daar anders zijn'
'Zou alles daar anders zijn'
Foto: Jan

Jan Nederveen heeft onder aanwezigheid van ruim 50 belangstellenden de expositie ‘Zou alles daar anders zijn’ van Corine Heijmans geopend.

De werken op de expositie zijn geïnspireerd door het vertrek van Corine Heijmans haar vader naar Nieuw-Guinea.
Kort na de tweede wereldoorlog vertrok hij met de marine naar Nieuw-Guinea. Geïnspireerd door wat haar vader vertelde en een krantenartikel uit die tijd maakte Corine een serie kunstwerken die nu in de Arsis galerie te bewonderen zijn.

Corine schildert al ruim 20 jaar en de laatste drie jaar is Corine met dit project bezig geweest. Maar de inspiratie is nog niet op. Ook installaties, fotografie en meer schilderijen en tekeningen zitten er nog aan te komen.

Corine is altijd al geïnspireerd geweest door de natuur en de mens en ook in dit project komt dat tot uiting. De militairen gingen naar een voor hun volkomen onbekend terrein met ongerepte natuur en volkeren die hier leefden, op een voor ons westerlingen onbekende manier. Het thema is dan ook “Wat gaat er door je heen als je naar het onbekende gaat“.

Een vreemde is per definitie onbekend,
en het onbekende boezemt angst in én trekt aan.
Het onbekende is beangstigend omdat je niet weet wat je kan verwachten.
Maar het onbekende biedt ook nieuwe mogelijkheden.

Met dit project is Corine steeds meer interesse gaan krijgen voor de geschiedenis en Nieuw-Guinea. Ze merkte dat de mensen die er in die tijd geweest zijn er niet makkelijk over praten en ze zou heel graag zelf een keer naar Nieuw-Guinea willen, gaan waar haar vader ook was. Ook de vraag waarom er in die tijd bepaalde dingen gebeurt zijn houdt haar bezig.

‘Gelijk vlammen’

Corine’s vader vertelde haar er niet veel over maar één verhaal is haar bijgebleven, waar hij met een sloep met ‘belangrijke bestuurders’ met gewapende escorte naar een inheems dorp ging, en helemaal alleen terug moest varen over de rivier door de jungle.

Niet alleen schilderijen maar ook foto’s die in de galerie geprojecteerd werden

Deze tentoonstelling is de hele verdere maand oktober nog te bezoeken op de vrijdagen, zaterdagen en de koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur in Galerie Arsis in de St Annastraat in Bergen op Zoom.

‘De blanke man’

 

Cookieinstellingen