Zorgcomplex aan de Raadhuisstraat gaat Hoogerwaard heten

Foto: Jan Krijtenburg

Bij het vieren van het bereiken van het hoogste punt, werd maandagmiddag ook de naam van het nieuwe zorgcomplex in Hoogerheide onthuld.

Het hoogste punt

Maandagmiddag werd op de bouwplaats aan de Raadhuisstraat op traditionele wijze met pannenbier gevierd dat het hoogste punt van de bouw bereikt was. Bij deze gelegenheid werd ook de naam van het nieuwe zorgcomplex onthuld.

Na een toespraak van Ingeborg Roks, lid van de Raad van Bestuur van Tante-Louise was het tijd om de naam van het nieuwe zorgcomplex bekend te maken.
Samen met Paula Vorstenbosch, die de locatie manager van het nieuwe complex wordt, trok Ingeborg Roks, in een wolk van confetti, het lint van de feestelijk ingepakte naam, “Hoogerwaard”.

Het lint wordt weggetrokken door Ingeborg Roks en Paula Vorstenbosch

Prijsvraag voor de naam

De naam Hoogerwaard komt van de Hogerwaardpolder op de grens van de gemeenten Woensdrecht en Reimerswaal die weer vernoemd is naar de negentiende-eeuwse ingenieur Martinus Bartholomeus George Hogerwaard (met één o). Omdat het complex in Hoogerheide ligt, wordt de naam hier met twee o’s geschreven.

Voor de naam was een prijsvraag uitgeschreven en uit de vele inzendingen is de naam Hoogerwaard gekozen. De bedenker van de naam kreeg deze maandagmiddag zijn prijs uit handen van Ingeborg Roks overhandigd.

De bedenker van de naam Hoogerwaard met zijn prijs

Pannenbier

Jeroen de Nijs van De Nijs-Soffers gaf nog een korte toelichting op de bouw. Het hoogste punt is bereikt. Nu wordt deze week het laatste stuk van de beton vloer van het dak gestort. Daarna wordt het gebouw waterdicht gemaakt met onder andere de kozijnen en ramen waarna met de verdere afwerking kan worden begonnen.

Om te vieren dat het hoogste punt van de bouw bereikt is, werd het pannenbier uitgedeeld. Pannenbier is een oude traditie in de bouw. Wanneer het hoogste punt bereikt is trakteert de opdrachtgever van een bouwproject op bier. Traditiegetrouw overhandigde Ingeborg Roks als opdrachtgever het eerste kratje bier aan Jeroen De Nijs waarna het officiële gedeelte van de bijeenkomst afgelopen was en er tijd was voor het bier en een oliebol.

De ‘kerstboom’

Naast pannenbier is het ook traditie dat er een paal of kerstboom op het hoogste punt gezet wordt. In dit geval werd het een ‘kerstboom’ van lichtjes, wat uiteraard vooral ’s avond als het donker is er mooi uitziet.

De ‘Kerstboom’ op het dak van zorgcomplex Hoogerwaard

Zorgcomplex Hoogerwaard

In de zomer van 2023 zou Hoogerwaard opgeleverd moeten worden. Nadat het nieuwe zorgcomplex in gebruik genomen is door zorginstelling Tante-Louise kunnen de ‘zware’ cliënten uit Mariahove in Ossendrecht verhuizen naar het Hoogerwaard, gaan de lichtere cliënten naar Heideduin en kan met de renovatie of nieuwbouw van Mariahove worden begonnen.

Wanneer de renovatie of nieuwbouw van Mariahove voltooid is zullen bewoners van Heideduin en De Beukenhof verhuizen naar respectievelijk het nieuwe verpleeghuis in Hoogerheide en Mariahove in Ossendrecht en zullen De Beukenhof in Putte en Heideduin in Hoogerheide gesloten worden.

Als alle plannen uitgevoerd zijn zal het aantal plaatsen verhoogd zijn van honderdeenenzeventig naar honderdtweeëntachtig.

 

Plattegrond van de bebouwing op het gebied, met de binnentuin voor de cliënten

Zicht op de toekomstige binnentuin

In Hoogerwaard komen honderdachtendertig appartementen voor mensen met dementie en somatische aandoeningen en voor mensen met de ziekte van Parkinson. In het complex zullen ten behoeve van de bewoners, ook een kapper en een fysiotherapeut gevestigd worden.

Artist impression van het nieuwe complex

Grootste project

Bouwgroep de Nijs–Soffers is al bij veel grote bouwprojecten betrokken geweest, maar de bouw van Hoogerwaard is het grootste project dat geheel door De Nijs–Soffers zelf uitgevoerd wordt. Een project waar ze dan ook trots op zijn.

Een volgende fase

Na afronding van de bouw van het complex ligt er nog een plan voor een volgende fase.
Het plan van Bouwgroep de Nijs – Soffers en Zorginstelling tante Louise is om achter het complex een aanleun voorziening te realiseren. Hierin zouden enige tientallen ‘aanleun appartementen’ gevestigd moeten worden.

Het komt helaas vaak voor dat bij dementie of andere omstandigheden waarbij één partner van een (echt)paar intensieve zorg nodig heeft, de andere partner eenzaam achterblijft.
In zo’n aanleun appartement kan een stel dan samen wonen terwijl de partner die zorg nodig heeft dit via de zorginstelling kan krijgen en beide gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het zorgcomplex en ze zo toch bij elkaar kunnen blijven.
De aanleunvoorziening zou tussen de Scheldeweg, de Aldi en het nieuwe zorgcomplex moeten komen. Onder andere op de plaats waar nu de bouwketen staan.
Dit plan is nog in een prille fase maar later zal hier meer over bekend gemaakt worden.

Een extra voordeel van dit plan is dat het ook weer bijdraagt aan een klein stukje doorstroming op de woningmarkt. In plaats dat één partner van een stel een hele woning blijft gebruiken, is er nu de mogelijkheid om samen door te stromen naar de zorginstelling waardoor er een huis vrij komt op de overbelaste woningmarkt.

 

Cookieinstellingen