Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021 uitgereikt

Foto: Jan Krijtenburg

Drie verschillende cultuurhistorische initiatieven werden alle drie beloond met de Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021.

Waar in voorgaande jaren al dertien keer de Woensdrechtse Promotieprijs werd uitgereikt, werd dit jaar, evenals in 2020, de Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021 ingesteld.

Burgemeester Steven Adriaansen vertelde dat een promotieprijs in deze corona periode waar het promoten ongewenst of niet goed mogelijk is is komen te vervallen en dat hiervoor in de plaats de Waarderingsprijs is bedacht.

De burgemeester met de Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021

De burgemeester, twee raadsleden en een burger vormden samen de commissie Woensdrechtse Waarderingsprijs. Deze commissie kwam tot de conclusie dat er dit jaar drie winnaars zijn voor de waarderingsprijs en dat daar niet één van gekozen kon worden als beste en dat ze daarom alle drie de prijs moeten krijgen. Het college van B&W heeft dit advies overgenomen en deze middag werden de prijzen dus aan de winnaars overhandigd.

Jan van Elzakker en Louis Minnebach

René Adriaansen, raadslid van ABZ vertelde Jan van Elzakker en Louis Minnebach waarom zij in de prijzen gevallen waren. Beide heren hebben twee markante boeken uitgegeven over de Woensdrechtse bevolking in oorlogstijd.

Als eerste het boek “Het verdriet van Woensdrecht” dat in oktober 2019 in de raadszaal van het gemeentehuis gepresenteerd werd
Het boek beschrijft de gebeurtenissen in de dorpen Hoogerheide en Woensdrecht, vanaf het begin van de tweede wereldoorlog tot aan de bevrijding 75 jaar geleden. Met foto’s en andere illustraties, beschrijft het boek de lotgevallen van de tweeënzeventig slachtoffers die in Woensdrecht vielen. Achter in het boek staat ook een samenvatting met de 72 Woensdrechtse gesneuvelden, met naam, geboortedatum, datum van overlijden en leeftijd.

Het tweede boek, “Onze jongens in Indië 1945-1950” werd in oktober dit jaar op het terras van restaurant De Ouwe Leeuw in Hoogerheide gepresenteerd.
Alle honderdveertig Indiëgangers uit de gemeente Woensdrecht en Heimolen zijn in het boek geportretteerd en van dertig van hun zijn er nog bijzondere extra verhalen opgeschreven. Het boek is opgedeeld in tijdsperiodes waarin de diverse lichtingen in Indonesië actief waren en alle drieënzestig bataljons zijn beschreven.
Naast de persoonlijke verhalen is het boek ook een stuk koloniale geschiedenis en de schrijvers hebben ernaar gestreefd en zo compleet mogelijk beeld te geven van die periode. Ze hopen hiermee de lezer een stuk inzicht te geven in wat er in Indonesië gebeurt is en de belevenissen van ‘onze jongens’.

Eugene Jansen

Thierry de Heer, raadslid en fractievoorzitter van D66, gaf de redenen waardoor Eugene Jansen in aanmerking kwam voor de waarderingsprijs. Jansen bracht afgelopen november al weer zijn zesde boek uit.

Het begon twintig jaar geleden met het eerste boek dat over de Woensdrechtse polders ging. Sindsdien zijn er dus nog vijf boeken over de historie van Woensdrecht verschenen.

Het zesde boek was eigenlijk niet de bedoeling maar door de corona crisis en de daardoor ingestelde maatregelen besloot Jansen om met de schat aan historische informatie die hij had, toch nog weer een boek uit te brengen. Het laatste boek is onderverdeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over het meisje Amalia die van arm af rijk werd, het tweede over vijfhonderd jaar Hoeve de Vos en het derde deel over de geschiedenis van de Noordpolder en de watermolen.

Behalve voor het schrijven van deze historische boeken, waardeert de commissie ook het werk dat Jansen doet als vrijwilliger  en archeoloog bij Heemkundekring het Zuidkwartier.

Bert van der Veen en Jim Raaijmakers

Voorzitter van de jongerenraad Kaan Ercel mocht de jongste van de prijswinnaars toespreken. Bert en Jim hebben de documentaire “Ooggetuigen van de slag om Woensdrecht” gemaakt.

Ook deze winnaars hielden zich bezig met de geschiedenis van Woensdrecht. Met deze film, waarin ooggetuigen vertellen over hun belevenissen gedurende de slag om Woensdrecht, worden de herinneringen aan de slag die Woensdrecht zo zwaar getroffen heeft in leven gehouden en bewaard voor volgende generaties.

De slag om Woensdrecht was een tweeëntwintig dagen durende veldslag vlak voor de bevrijding van Woensdrecht in oktober 1944 waarbij een groot deel van de kern Woensdrecht verwoest werd en er ook veel burgerslachtoffers vielen.

Deze documentaire is nog steeds te zien bij ZuidWest TV en heeft veel belangstelling gekregen in Woensdrecht maar ook ver daar buiten. Zeker de mensen die als ooggetuigen van de slag aan de documentaire hadden meegewerkt waren ontroerd toen ze het uiteindelijke resultaat bij de première in oktober konden bewonderen

De prijsuitreiking

Voor alle vijf winnaars van de Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021 was er een trofee. De eerste twee trofeeën werden door burgemeester Adriaansen en raadslid Thierry de Heer overhandigd aan Bert van der Veen en Jim Raaijmakers.

De trofeeën voor de filmmakers Bert van der Veen en Jim Raaijmakers

Jan van Elzakker en Louis Minnebach kregen de trofeeën uit handen van burgemeester Adriaansen en raadslid René Adriaansen.

Schrijvers Jan van Elzakker en Louis Minnebach kregen elk een trofee

Thierry de Heer kon tenslotte de laatste trofee aan schrijver Eugene Jansen overhandigen.

Eugene Jansen ontvangt zijn Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021

Uit handen van Kaan Ercel ontvingen alle winnaars ook nog een grote bos bloemen.

Cookieinstellingen