Woensdrechtse ondernemers en de corona crisis

Wethouder Henk Kielman
Foto: Jan Krijtenburg

Bij de ISD zijn tot woensdag bijna driehonderd aanvragen voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in Woensdrecht binnen.

Driehonderd aanvragen

De ISD, de Intergemeentelijke Sociale Dienst is verantwoordelijk voor de afhandeling van de aanvragen voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en er wordt hier hard gewerkt om zo snel mogelijk alle aanvragen af te handelen.

Bij de gemeente Woensdrecht komen nog wel vragen binnen over het invullen van de formulieren maar hierover is een snelle communicatie met de ISD zodat problemen hiermee goed opgelost kunen worden. Hoewel de ISD een beperkte capaciteit heeft zijn er tot nu toe circa vijftig aanvragen al behandeld.

Ondernemers die met vragen over de Tozo regeling het gemeentelijk nummer 140164 bellen dienen optie 2 uit het keuzemenu te kiezen om bij het juiste loket uuit te komen

Goed nieuws

Onlangs ontving de gemeente van het rijk een voorschot voor de Tozo rgeling van € 296.372,- en een tweede voorschot volgt van € 1.422.588,- wat in twee gedeelten wordt uitgekeerd. Er is dus voor de eerste drie maanden voldoende budget beschikbaar om Woensdrechtse ondernemers te helpen in deze moeilijke tijd.

Toeristen belasting

Voor de toeristenbelasting moeten de ondernemers normaal gesproken een voorschot betalen dat gebasseerd is op de bezetting van het voorghaande jaar.
Omdat dit in de huidige omstandigheden niet redelijk zou zijn is besloten dat de voorlopige aanslag voor de rest van het jaar 2020 voorlopig nioet betaald hoeft te worden. De uiteindelijke aanslag zal achteraf berekend worden.

Ondernemers in de betreffende sector moeten wel hun overnachtingen bijhouden zodat er uiteindelijk en eerlijke berekening gemaakt kan worden.
Overnachtingen van arbeidsmigranten vallen niet onder deze regeling.

Links

Reacties