Woensdrecht opent eerste duurzame zoutloods van Nederland

Sijmon van Velthoven, Jeffrey van Agtmaal en Frans Linders
Sijmon van Velthoven, Jeffrey van Agtmaal en Frans Linders
Foto: Jan Krijtenburg

Woensdagmiddag werd de nieuwe zoutloods van de gemeente Woensdrecht door wethouder Jeffrey van Agtmaal geopend.

De materieelloods en de zoutopslag

Duurzaam en de eerste in Nederland

De nieuwe loods op het terrein op Korteven Hoogerheide, naast het Esso tankstation, is dan ook niet zomaar neergezet, maar duurzaam en doordacht gebouwd. Het heeft een verschuifbaar dak voor laden en lossen van het zout en op het dak zonnepanelen. Er is een stevige betonnen vloer zodat er geen zout in de grond komt. De leverancier claimt dat dit de eerste loods van dit duurzame type is in Nederland.

Het dak schuift met een druk op de knop elektrisch open

De loods, en de ernaast gelegen materieel opslagloods vervangen de oude twee loodsen, Het terrein waar deze op stonden is door de gemeente verkocht aan de firma Dingemanse.

De oude zoutloods met golfplatendak en de open stalling voor het materieel

De oude loodsen

Bij de oude loods moest voor het laden en lossen van het zout het golfplatendak met de hand naar achteren ‘gezwengeld’ worden, wat ’s winters met handschoenen aan een heel lastige en zware klus was. Het strooi-materieel stond in een open loods.

Nu ligt het zout in een overdekte loods met een elektrisch bedienbaar dak en staat het materieel in een stevige nieuwe dichte loods. De zoutloods is vorige week opgeleverd en is, op nog wat kleine aanpassingen klaar. In de zoutloos wordt zo’n zeventig ton zout opgeslagen.

 

De dakdelen kunnen over elkaar heen schuiven. Op het dak zitten zonnepanelen.

Nat strooien

Over twee weken komt in de nieuwe dichte loods ook nieuw materieel. Nieuw materieel is nodig omdat er vanaf nu op een andere manier gestrooid gaat worden. De buitendienst van de gemeente gaat namelijk over van droog strooien op net strooien. Nat zout heeft vele voordelen: het verwaait het minder snel dan droog zout, het hecht het beter op het wegdek en je hebt vijfentwintig procent minder zout nodig. Ook kan er sneller gereden worden zodat de wegen in de gemeente sneller weer begaanbaar zijn. Het is beter voor het milieu, goedkoper en uitermate geschikt om preventief te strooien. Het oude strooimaterieel, dat gemaakt was voor droog strooien, kon bij de leverancier ingeruild worden.

Om dit nat strooien mogelijk te maken komt er, behalve het nieuwe strooi-materieel, ook nog een mengmachine tussen de twee nieuwe loodsen te staan.

De opening

Bij een doorsnee opening worden er bloemen of flesjes wijn uitgedeeld maar dit was geen gewone opening dus had wethouder Jeffrey van Agtmaal een alternatief voor de flesjes wijn en bloemen.

De heer Dingemanse, de bouwmanager Sijmon van Velthoven en teammanager bij de buitendienst Frans Linders kregen bij de opening, passend bij het onderwerp van de opening, elk een pak keukenzout van de wethouder uitgereikt.

Sijmon van Velthoven, de heer Dingemanse en Frans Linders kregen een pak keukenzout bij de opening

24/7

De loods werd geopend onder het toeziend oog van de mensen van de strooiploeg, die er ’s winters, vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week, voor zorgen dat de wegen in de gemeente Woensdrecht berijdbaar blijven. Na de officiële opening was er in de materieelloods nog een hapje en drankje voor de mensen van de strooiploeg en andere aanwezigen.

Een hapje en drankje voor de harde werkers van de strooiploeg en andere aanwezigen

Cookieinstellingen