Woensdrecht laat ‘Tegeltaxi’ rijden

Foto: Jan Krijtenburg

Op 26 september, 3 oktober en 10 oktober rijdt de ’tegeltaxi’ door heel Woensdrecht.

Droogte en hevige regenbuien.

We zien in Nederland steeds vaker lange perioden van droogte en hevige regenbuien.
De gemeente neemt in de openbare ruimte maatregelen om hiermee om te gaan, maar ook particulieren kunnen dit in hun eigen tuin doen door stenen weg te halen en te vervangen door groen. Om dit te stimuleren zet de gemeente Woensdrecht op 26 september, 3 en 10 oktober de zogenaamde ‘tegeltaxi’ in, die oude tegels gratis ophaalt.

Weersextremen

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. In 2018, 2019, 2020 en nu weer in 2022 is het ’s zomers erg droog en heet. Regelmatig wordt dit afgewisseld met een fikse onweersbui en veel regen. De hitte, droogte en wateroverlast kunnen voor problemen in woningen, bedrijfspanden en voor de gezondheid zorgen.

Hittestress en wateroverlast

Voor een deel komt de hittestress en wateroverlast doordat onze voor- en achtertuinen voor een aanzienlijk deel uit stenen bestaan. Al die stenen verkoelen niet als het erg warm is, en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt dit voorkomen.

Wethouder Van Agtmaal: “Als gemeente kunnen we samen met inwoners en bedrijven maatregelen nemen om zo goed mogelijk met weersextremen om te gaan. Boek de tegeltaxi, vergroen je tuin en laat het regenwater in de grond zakken!”

Tegeltaxi

De gemeente Woensdrecht helpt u graag een handje bij het ontstenen van uw tuin. Zij komen op 26 september, 3 oktober en 10 oktober door heel Woensdrecht de tegels ophalen die u zelf uit uw tuin heeft verwijderd.
Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt voor nieuwe en u de tegels aanbiedt op een plaats waar de gemeente de tegels kan opladen met een kraan.

Meldt u nu via de website www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen aan voor de tegeltaxi. Er gelden uiteraard een paar spelregels maar het ophalen kost u niets. Samen met de gemeente is dit weer een kleine stap in de goede richting! Mocht de tegeltaxi een groot succes zijn, dan kan de gemeente deze actie altijd nog een paar weken verlengen.

Spelregels tegeltaxi

Er zijn een paar spelregels voor de tegeltaxi:
▪ De tegels en/of stenen moeten aan de openbare weg worden aangeleverd op een manier dat de gemeente met een kraan de tegels en/of stenen kan opladen.
▪ De tegels en/of stenen mogen maximaal één week voor de datum van ophalen op de ophaalplaats gelegd worden.
▪ Het doel van de actie is om voor- en achtertuinen te vergroenen ten behoeve van klimaat en biodiversiteit, het is verboden om puin en dergelijke aan te bieden. Als de aangeboden halve of hele tegels en/of stenen niet redelijkerwijs voldoen aan de omschrijving dan worden de tegels en/of stenen niet meegenomen door de gemeente en wordt de aanvrager gevraagd om het puin zelf af te voeren.
▪ Het is niet mogelijk om zand af te voeren.
▪ Op de plaats van de verwijderde tegels en/of stenen komt waterdoorlatend groen.

Toekomst

Wethouder Van Agtmaal laat weten dat de gemeente Woensdrecht nog meer plannen heeft om inwoners te ondersteunen bij het vergroenen en watervriendelijk maken van hun tuin:
“Dit najaar willen we bijvoorbeeld nog een actie gaan houden waarbij inwoners tegen een gereduceerd tarief een regenton kunnen aanschaffen en begin volgend jaar komen we met richtlijnen voor de aanleg van geveltuintjes. Als gemeente kijken we zelf ook kritisch naar de inrichting van de openbare ruimte. Zo staat al een tijdje de vergroening van het St. Lucasplein in Hoogerheide op de planning. Hier gaan we binnenkort serieus naar kijken.”

Groene initiatieven

Wilt u naast uw eigen tuin ook uw buurt vergroenen? Bijvoorbeeld door een stuk bestrating te ‘adopteren’ en om te vormen naar groen? Dien samen met uw buren een plan hiervoor in via: [email protected] en de gemeente denkt graag met u mee.

Cookieinstellingen