Winter Wonder Art Land van Annemiek Hoek

Annemiek Hoek
Foto: Jan Krijtenburg

De december expositie in Galerie Arsis in Bergen op Zoom is “Winter Wonder Art Land” van Annemiek Hoek.

Winter Wonder Art Land in Galerie Arsis

Het valt meteen op als je Galerie Arsis binnenloopt, het is gezellig ingericht. Er ligt een tapijtje op de vloer, er staat een bloemetje op tafel en naast het kunstwerk aan de achterwand hangt een leuk oosters lampje te schijnen. Annemiek zegt hier zelf over “Ik wil niet alleen mijn kunstwerken ‘even’ ophangen maar echt een gezellige sfeer creëren”.

Het betreffende kunstwerk is gebaseerd op een enorm uitvergroot patroontje van een T-shirt uit India. Het werd te oud om te dragen maar zo kon het toch weer tot iets moois worden.De achtergrond bestaat uit stofjes en het is ingevuld met stukjes gekleurd papier. Typerend voor het werk van Annemiek, materialen die een ander weggooit, maakt zij tot een kunstwerk.

Een kunstwerk, waarbij Annemiek geïnspireerd werd door het patroon op een t-shirt uit India, met daarbij een tapijtje en een oosters lampje voor de sfeer

Annemiek is al jaren actief als kunstenaar. Na haar middelbare school volgde ze een opleiding aan de Design Academie in Eindhoven maar na haar afstuderen trok de artistieke vrijheid van het kunstenaar zijn haar het meest. En toch, de design achtergrond verloochend zich niet, wat wel blijkt uit de ‘eigen’ inrichting van de expositie.

Waar sommige kunstenaars hun inspiratie halen uit weidse landschappen of wereldschokkende gebeurtenissen haalt Annemiek haar inspiratie uit de kleine dingen die ze tegenkomt. “Hou je ogen open en kijk naar je omgeving”. Zo komt Annemiek haar materialen tegen en doet ze haar inspiratie op.

Een mooi voorbeeld daarvan is de grote reflecterende bloem die voor inde galerie hangt. Waar de meeste mensen bij een gevarendriehoek alleen moeten denken aan de lekke band of de kokende motor op de vakantie rit, ziet Annemiek er een bloem in, gemaakt van tientallen gevarendriehoeken. Gevonden bij de kringloper, gekregen en door de jaren heen verzameld. Van de gevarendriehoeken maakte ze een grote bloem, die, als hij niet in Galerie Artis aan de muur hangt, een plekje heeft gevonden bij de receptie van een autoschade bedrijf.

Gevarendriehoeken bloem

Bij het rondkijken in de galerie zal ook het netje citroenen opgevallen zijn dat an de muur hang naast een groot kunstwerk. Het netje citroenen hoort bij het werk dat de titel “When life gives you lemons” (als het leven je citroenen geeft). Het geel, wit en zwarte werk is gemaakt van afzetlint, het lint dat je de laatste tijd overal ziet om de anderhalve meter afstand die we door de corona moeten aanhouden aan te geven.

When life gives you lemons

Annemiek wil met alledaagse dingen, die ze vind in de kringloper, bij het oud-papier en overal waar ze komt, iets verrassends maken dat mensen op het verkeerde (of andere been) zet. Maar soms wil ze ook een serieuzere boodschap overbrengen.. Zo is er een kunstwerk te zien waar de hele bovenrand volstaat met diertjes en op de zijkant is de tekst “FRAGILE BREEKBAAR” te lezen. Ook voor dit werk is afzettingslint gebruikt, nu in rood en wit. Annemiek wil hiermee aangeven dat het niet goed gaat met onze breekbare  wereld, zoals bijvoorbeeld de manier waarop de mensheid met dieren omgaat en de ontbossing van het regenwoud.

Mensen en dieren bij elkaar, we moeten zuinig zijn op onze wereld

Een mooi voorbeeld van het gebruik van materialen die de kunstenares overal vindt is het werk ‘Seed Bomb’. Een zwarte bloem met de tekst “the earth without flowers is just er…..” (de aarde zonder bloemen is slechts .. uh…..). De zwarte bloem zelf is gemaakt met pek en in de pek zitten bloemzaadjes geplakt. De achtergrond is versierd met zwarte printjes, gemaakt door te stempelen met bloemzaadjes gedoopt in inkt. Op die achtergrond zijn kleine vierkantjes geplakt die Annemiek geknipt heeft uit de deksels van een stapel lege schoenendozen die ze in Portugal gevonden heeft.

Seed Bomb

De muziek die zachtjes in de galerie klinkt  komt uit een speaker die verstopt is achter een object met blikjes. Een stel lege blikjes werd door Annemiek opgeraapt en gefotografeerd en uitvergroot afgedrukt. Daar maakte ze een soort deurmat van bij een vorige expositie, zodat het smoezelig zou worden door de mensen die eroverheen liepen. Dat heeft ze weer uitgeknipt en achter elkaar geplakt en daar schuilt de muziek nu achter.

De muziek is achter smoezelige blikjes verstopt

Praktische informatie

Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
Data: De expositie is heel december geopend
Openingstijden: van woensdag tot en met zondag, van 12:00 tot 17:00 uur
Toegang: Gratis
De kunstenaar: Annemiek Hoek is gedurende de openingstijden aanwezig in de galerie

De kunstenares is tijdens de openingsuren aanwezig om desgewenst over haar werk te vertellen

Arsis kunst en sociëteit en Galerie Arsis

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.
Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Zij houdt lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, etc. Er zijn ruim 40 kunstenaars bij Arsis aangesloten.
Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien zoals bijvoorbeeld de werkgroep die Galerie Arsis beheerd en de exposities organiseert.
Het organiseren van activiteiten en exposities kost natuurlijk geld en daarom kan Arsis uw hulp goed gebruiken. Wilt u Arsis steunen met een vrijwillige bijdrage, scan dan de QR code met de QR-app op uw telefoon.

Links

 

Reacties

Cookieinstellingen