Willem Beerman presenteert zijn werk bij Arsis

Willem Beerman
Willem Beerman
Foto: Jan

Na de literatuur van de vorige Arsis avond ging deze avond over lino’s en aquarellen. In dit geval lino’s en aquarellen door voormalig tekenleraar Willem Beerman.

Ook deze avond was er weer een groep geïnteresseerde Arsis leden en andere kunstliefhebbers naar de Kometenlaan in Bergen op Zoom gekomen.

Een kopje koffie voor de presentatie begon

Na een kop koffie of thee bij de bar begon rond een uur of acht Beerman met zijn presentatie waarbij hij over zichzelf en zijn werk vertelde.

Een geïnteresseerd gezelschap luistert en kijkt naar Beerman zijn presentatie

Willem Beerman

Willem Beerman is in 1942 in Nijmegen geboren en opgegroeid. In Nijmegen ging hij ook naar de middelbare school.
Vanaf zijn twaalfde jaar hield Beerman zich al met kunst bezig. in zijn schooltijd bedrukte hij bijvoorbeeld lapjes met het silhouet van een meisjeshoofd omdat de meisjes uit zijn klas dat zo mooi vonden en was hij de tekenaar voor de schoolkrant.

Willem Beerman zijn eerste aquarel, gemaakt op 19 jarige leeftijd

Kunstacademie

Na zijn middelbare school wilde hij graag door naar de kunstacademie maar dat vonden zijn ouders alleen goed als hij daar de opleiding tot tekenleraar zou volgen. Aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg volgde hij de opleiding tot eerstegraads leraar tekenen en kunstgeschiedenis. Gedurende deze opleiding heeft hij nog twee maanden tekenles gegeven op zijn oude middelbare school.

Roncalli

Toen zijn opleiding voltooid was vond Beerman werk als tekenleraar aan het Roncalli in Bergen op Zoom. Tien jaar lang gaf hij daar tekenles. In zijn vrije weekenden maakte hij aquarellen, etsen, linos en houtsneden maar door zijn werk kon hij hier veel minder tijd aan besteden dan hij eigenlijk wilde.

In zijn beginperiode maakte Beerman veel werk met ritmische patronen zoals kassen en spoorrails omdat dit een spannend effect gaf.

Het spannende lijnenspel bij een spoorwegknooppunt

In een later stadium werd Beerman meer geïnspireerd door de natuur. Zijn werk is een vrije interpretatie van wat hij in de natuur ziet. Zij inspiratie kan zelfs iets eenvoudigs als het gras onder zijn voeten op de camping zijn.

Beerman gebruikt vaak zijn aquarellen weer als voorbeeld voor zijn lino’s.

Geïnspireerd door de natuur

Kring Zuid

Hoewel het lesgeven aan het Roncalli in eerste instantie ‘gewoon werk’ was besloot Beerman uiteindelijk dat als hij dan toch docent was, hij dan ook maar een hele goede docent moest worden. Omdat er in de opleiding weinig aandacht was geweest over de educatieve kant van het vak begonnen Beerman en studiegenoten van de Academie voor Beeldende Vorming ervaringen uit te wisselen over het tekenonderwijs. Samen richten ze ‘Kring Zuid’ op, om gezamenlijk tot een goed lesprogramma te komen.

Ook maakte Beerman een lesprogramma voor zijn tekenles, dat aansloot op de rest van de lesprogramma’s op het Roncalli, met een aantal duidelijk omschreven opdrachten die de leerlingen zelfstandig moesten uitvoeren.

Hij vond het ook erg leuk om te horen dat niet alleen de leerlingen er enthousiast over waren maar ook ouders de lesstof van hun kinderen gebruikten om zelf meer van tekenen en schilderen te leren.

Lerarenopleiding

Na tien jaar Roncalli waarbij hij samen met de collega’s van Kring Zuid de manier van lesgeven verbeterd had, maakte Beerman de volgende stap in zijn carrière en werd docent tekenen, later zelfs hoofddocent, aan de lerarenopleiding van de Hogeschool van Rotterdam.

Vakantiewerk

In zijn vakanties was hij wel altijd druk met zijn eigen kunst. Veel werken zijn dan ook geïnspireerd (en soms ook gemaakt) op vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.

Ook vakanties waren een inspiratie voor Beerman

Vrij kunstenaar

Toen Beerman, bij de fusie van ‘zijn’ lerarenopleiding met een grotere organisatie het aanbod kreeg om met vervroegd pensioen te gaan greep hij dat met beide handen aan en vanaf zijn zesenvijftigste werk hij als vrij kunstenaar. Hij hoeft niets te verkopen want hij heeft zijn pensioen, dus hij kan maken wat hij zelf mooi vindt.

Zijn werk is onder andere te zien geweest in Bergen op Zoom, Roosendaal, Wouw, Oudenbosch, Dinteloord en Schoonhoven. Ook zijn er werken van Beerman terecht gekomen bij particulieren en hangt er werk van hem in het Markiezenhof en bij Forbo Krommenie.

Voor Arsis avond had Beerman een gedeelte van zijn werken rondom in de Arsis zaal hangen en voor zijn presentatie had hij een groot aantal werken digitaal op de computer zodat het op een scherm geprojecteerd kon worden.

Terwijl de slideshow draaide vertelde Beerman over zijn werk en vooral zijn passie voor het maken van kunst. Zo legde hij ook uit waarom hij graag de natuur als inspiratie gebruikt. Gedurende zijn werk als docent aan de lerarenopleiding in Rotterdam, ging hij met zijn leerlingen naar Blijdorp, de dierentuin, voor het buitenwerk. Daar daagde zijn leerlingen hem ook wel eens uit om zelf te laten zien wat hij kon.

Het schilderen en lino’s maken van natuur geeft heel veel vrijheid in motieven en kleuren, wat bij andere onderwerpen vaak een stuk minder is.

Beerman verteld over zijn werk

Ondertussen heeft hij een collectie van zeshonderdvijftig aquarellen en vierhonderdvijftig lino’s, netjes digitaal vastgelegd in een catalogus en allemaal opgeborgen in mappen…..

Buurtkinderen

Een speelser deel van zijn werk zijn de kleurplaten die hij voor buurkinderen maakt. Van sommige van zijn zwart-wit lino’s maakte hij extra afdrukken voor de buurkinderen . Afdrukken die de kinderen uit de buurt gebruiken als kleurplaten en die ze met viltstiften inkleurden.

Wel kind wil nou niet zo’n kleurplaat krijgen ……

Bewonderen en napraten

Na afloop van de presentatie werden de in de zal opgestelde en gehangen werken van Willem Beerman bewonderd er werd er nog een tijd nagepraat.

Links

Een kleine lino in zwart-wit

Cookieinstellingen