Wethouder Lars van der Beek opent Taalcafé in Hoogerheide

Foto: Jan

Vrijdagmiddag werd door wethouder Lars van der Beek, onder grote belangstelling, het Taalcafé geopend in de bibliotheek in Hoogerheide .

De eerste (openings)middag van het Taalcafé werd druk bezocht

Het idee

Het taalcafé is een initiatief van Ad en Ingrid van Loenhout. Als vrijwilligers bij het To-Taalhuis zagen ze dat er een behoefte was om te oefenen met gesprekken en in een ontspannen sfeer ervaring op te doen.

Na de zomervakantie legden ze het idee voor aan Monique Swagemakers van het To-Taalhuis en Jacqueline Ooms van deBibliotheek Het Markiezaat, die het wel zagen zitten Daarop werd het één en ander in werking gezet, wat resulteerde in de opening deze vrijdagmiddag van het Taalcafé in de bibliotheek in Hoogerheide.

Het Taalcafé

De filosofie achter het Taalcafé is dat de beste manier om Nederlands te leren spreken, het gewoon doen is. De bedoeling is dat deelnemers aan het Taalcafé onder het genot van een gratis kopje koffie of thee mensen leren kennen en met elkaar en met de vrijwilligers van het Taalcafé in gesprek gaan en zo ervaring en spreekvaardigheid opdoen met de Nederlandse taal.

Er wordt in het Taalcafé geen les gegeven. Daar zijn andere projecten voor via het To-Taalhuis. Wel wordt er over alledaagse dingen gesproken zoals een bezoek aan de dokter of tandarts, winkelen en oudergesprekken op school.

De opening

De wethouder vertelde bij de opening dat er al veel gedaan wordt tegen laaggeletterdheid binnen de gemeente Woensdrecht. Zo is er het To-Taalhuis, zijn er voorleesvrijwilligers, is er een To-Taal klas van het Kellebeek, zijn er dertig vrijwilligers voor het To-taalhuis en nu is er ook het Taalcafé in de bibliotheek.

Als originele openingshandeling werden de bezoekers van de opening door de wethouder en de mensen van het Taalcafé van koffie en thee voorzien.

Koffie voor de gasten, het Taalcafé is geopend

Laaggeletterdheid

Circa een zesde (16%) van de Woensdrechtse beroepsbevolking heeft moeite met de beheersing van de Nederlandse taal. Dat geeft op allerlei vlakken problemen zoals bij het schrijven van een sollicitatiebrief, reizen met trein en bus, lezen van ondertitels op televisie of in de bioscoop en het lezen van medicijnvoorschriften. Dat laatste kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.

Niet alleen onder de nieuwe Nederlanders maar ook onder de geboren Nederlanders komt laaggeletterdheid voor en iedereen is welkom in het Taalcafé.

Hoe nu verder

Monique Swagemakers van het To-Taalhuis en Kees Keller, vrijwilliger en coördinator voor het Taalcafé, legden uit hoe ze mensen naar het Taalcafé willen krijgen. Het probleem is natuurlijk dat mensen die niet of niet goed kunnen lezen, waarschijnlijk niet vaak in de bibliotheek te vinden zullen zijn, en ook de berichten in de media waarin over het Taalcafé verteld wordt zullen ze niet kunnen lezen.

Daarom is mond op mond reclame erg belangrijk en worden allerhande instanties ingeschakeld om mensen naar het taalcafé te wijzen. Zo is Swagemakers onder andere in gesprek met Dorpsplatforms, het participatiecafé, scholen, BWI en dergelijke om bekendheid te krijgen voor dit initiatief. Uiteraard worden ook de deelnemers aan het To-Taalhuis uitgenodigd om het Taalcafé te bezoeken.

Momenteel zijn er zo’n vijf vrijwilligers voor het Taalcafé die in wisselende samenstelling aanwezig zullen zijn. Naast de ‘gewone’ gesprekken, zijn er ook hulpmiddelen ter beschikking voor het Taalcafé zoals spelletjes en thema platen en natuurlijk de  boeken en tijdschriften in de bibliotheek.

Monique Swagemakers en Jacqueline Ooms

Praktische informatie

Wanneer:  iedere vrijdag van 13.45 tot 14.45 uur
Waar: in de Bibliotheek in Hoogerheide.
Toegang: deelname is gratis.
Koffie en thee: gratis

 

Invitation

If you want to learn to speak (better) Dutch. If you want to practice in a relaxed atmosphere with volunteers and others, then you are welcome in the “language café” in the library in Hoogerheide.
Every Friday from 13.45 to 14.45 h.
Participation is free, coffee and tea is also free

Invitation

Si vous voulez apprendre à parler (mieux) le Néerlandais, pratiquer dans une atmosphère détendue avec des bénévoles et d’autres personnes, alors vous êtes le bienvenu au “café linguistique” de la bibliothèque de Hoogerheide.
Tous les vendredis de 13h45 à 14h45
La participation est gratuite, le café et le thé sont également gratuits

Zaproszenie

Jeśli chcesz nauczyć się mówić (lepiej) niderlandzki, ćwiczyć w miłej atmosferze z wolontariuszami i innymi, zapraszamy do “kawiarni językowej” w bibliotece w Hoogerheide.
W każdy piątek od 13,45 do 14,45
Udział jest bezpłatny, kawa i herbata są również bezpłatne

إذا كنت تريد أن تتعلم التحدث (أفضل) الهولندية ، وممارسة في جو مريح مع المتطوعين وغيرهم ، فأنت مرحب بك في “مقهى اللغة” في المكتبة في Hoogerheide.
كل يوم جمعة من الساعة 13.45 إلى الساعة 14.45
المشاركة مجانية ، كما أن القهوة والشاي مجانيان أيضًا
daewa
‘iidha kunt turid ‘an tataealam altahaduth (afadala) alhulandiat , wamumarasat fi jawi marih mae almutatawiein waghayrihim , fa’ant marhab bik fi “mqahaa allaghat” fi almaktabat fi Hoogerheide.
kul yawm jumeat min alssaeat 13.45 ‘iilaa alssaeat 14.45
almusharakat majaniat , kama ‘ana alquhwat walshshay mjanyan aydana

 

 

 

'

Reacties

article
11405
Wethouder Lars van der Beek opent Taalcafé in Hoogerheide
Vrijdagmiddag werd door wethouder Lars van der Beek, onder grote belangstelling, het Taalcafé geopend in
https://woensdrecht.nieuws.nl/wethouder-lars-van-der-beek-opent-taalcafe-in-hoogerheide/
2019-01-11T16:28:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/384/2019/01/11154601/20190111_Hoo_TaalCafe_001.jpg
Taalcafé
Activiteiten, Hoogerheide, Nieuws