“Vrijheid” bij Gallery Lukisan in Bergen op Zoom

Foto: Jan Krijtenburg

Tot en met 17 september is bij Gallery Lukisan aan de Moeregrebstraat 72 in Bergen op Zoom de expositie Merdeka, Vrijheid, te zien.

Op de website van de galerie wordt het thema als volgt verklaard: “Augustus is de maand waarin Indonesië haar onafhankelijkheid van Nederland viert. Het is tegelijk ook een periode waarin beide landen hun verhoudingen, die altijd worden beïnvloed door het koloniale verleden, kunnen bijstellen. Het woord Merdeka (uit Bahasa Indonesia) betekent vrijheid, maar ook onafhankelijk.”

In deze expositie geven drie kunstenaars uit Indonesië en twee Nederlandse kunstenaars met Indonesische roots hun invulling van het begrip  vrijheid.

Prihatmoko Moki

De in Indonesië geboren en in Indonesië  werkende Prihatmoko Moki is een politiek en maatschappelijk kritische kunstenaar.  Zijn werken zijn in zeefdruk techniek en vormen een satirisch en maatschappelijk kritisch stripverhaal.

Een maatschappelijk kritisch stripverhaal,, naar de video die gemaakt is toen mensen hun huizen moesten verlaten voor de aanleg van een vliegveld

Yoga Mahendra

De voorliefde van Yoga Mahendra voor hardrock, stripverhalen en science-fiction komt duidelijk tot uiting in zijn werken zoals het werk “I Stay” in de vorm van de Garuda vogel, het nationale symbool van de staat Indonesië.

In dit zeven delig werk beschilderde hij panelen  met figuren en taferelen uit hardrock, stripverhalen en science-fiction als uiting van vrijheid.

“I Stay” van Yoga Mahendra

Juni Pattimahu Kusumanto

In de expositie hangt oud en nieuw werk van de in Indonesië geboren maar de in Nederland wonende Juni Pattimahu Kusumanto. Haar oudere werk is nog twee dimensionaal maar haar nieuwere werk is gemaakt van gekleurde draden als symbool van vrijheid en evenwicht,  op transparante stof, die weer staat voor de dubbelzinnigheid en kwetsbaarheid van de vrijheid.

Een van de nieuwere werken van Juni Pattimahu Kusumanto

Edith Bons

De werken van de in Nederland woonachtige maar in Indonesië geboren Edith Bons zijn veelal herkenbaar aan het gebruik van traditionele Indonesische artefacten, en organische materialen zoals palm- en bananenbladen, riet, rotan, hout, maar vooral de rijstkorrels.

Twee werken van Edith Bons in de galerie

Abdi Setiawan

De in Indonesië wonende Abdi Setiawan heeft een achtergrond als houtbewerker. Zijn repertoire bestaat uit beelden van gewone Indonesiërs in verschillende sociale settings, op halve grootte. Zijn werken zijn meestal van hout met soms handgeschilderde fiberglas replica’s van zijn beelden.

“De kapitein” van Abdi Setiawan

Video

Een korte video impressie van de expositie Merdeka

Praktische informatie

Expositie: Merdeka
Locatie: Gallery Lukisan, Moeregrebstraat 72, 4611JD Bergen op Zoom
Openingstijden:
– Zondag, Maandag, dinsdag en woensdag gesloten
– Donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur
Toegang: gratis
Website: https://lukisan.art/

Cookieinstellingen