Vragen gesteld over kandidatuur Vlaams Nationaal Park

Archieffoto ter illustratie van werkzaamheden op een landgoed.
Archieffoto ter illustratie van werkzaamheden op een landgoed.
Foto: Jan

Het Grenspark Kalmthoutse Heide werkt momenteel aan een masterplan om erkend te worden als Vlaams Nationaal Park. Maikel Boon van PVV Noord-Brabant vindt het betrekken van Nederlandse landgoederen van particulieren zonder overleg niet acceptabel en stelt daarom vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Brabant.

Het Grenspark werd in januari 2022 geselecteerd als kandidaat om Nationaal Park Vlaanderen te worden en werkte het afgelopen jaar aan een masterplan van meer dan 200 pagina’s dik. Dat plan brengt volgens de stichting in kaart welke kansen een erkenning als Nationaal Park voor de natuur en de streek kan bieden.

Naar verluidt worden bij het plan ook landgoederen van particulieren betrokken. Het gebrek aan overleg valt bij landeigenaren niet in goede aarde. Zo blijkt onder meer uit de reactie van Sophie van Hoeck – Lamoriniere (44) in een reportage van ZuidWestTV.

Vragen PVV

De PVV Noord-Brabant vraagt aan het college van de provincie onder meer of de provincie betrokken is bij het proces, of Nederlandse grond kan worden aangewezen als Vlaams Nationaal Park en of het college heeft kennisgenomen van de kritiek van particulieren over het proces van Grenspark Kalmthoutse Heide om erkend te worden als Vlaams Nationaal Park. PVV is van mening dat Nederlandse particuliere landeigenaren altijd toestemming zouden moeten geven voor de opname van hun landgoed in een nationaal park.

Label

Het masterplan (download) werd recent gepresenteerd en nu is het aan de gemeentebesturen, het provinciebestuur en andere partners om zich uit te spreken over het plan. In totaal kunnen zes parken in Vlaanderen uiterlijk op 31 mei 2023 een plan voor erkenning indienen. Eind 2023 beslist de Vlaamse overheid welke vier parken het label Nationaal Park krijgen.

Cookieinstellingen