Viering Putte 775 jaar van start

Foto: Jan Krijtenburg

Met het presenteren van een speciale vlag van de drie Putse dorpen werd de viering van 775 jaar Putte gestart.

Dit jaar bestaat Putte 775 jaar, een jubileum waar grensoverschrijdend bij stil wordt gestaan. Vandaag kwamen de burgemeesters van Woensdrecht, Stabroek en Kapellen met het comité 775 jaar Putte op de grens bijeen en werd met de presentatie van een speciaal ontworpen vlag symbolisch het startschot gegeven voor tal van activiteiten dit jaar.

Avtiviteiten koppelen aan 775 jaar Putte

Burgemeester Adriaansen van Woensdrecht: “Het idee is dat wanneer stichtingen en verenigingen activiteiten organiseren, zij ook kijken of er een koppeling naar 775 jaar Putte gemaakt kan worden. De activiteiten mogen heel divers en voor jong en oud zijn, waar Puttenaren aan beide zijden van de grens van kunnen genieten. Denk hierbij aan podia met optredens, wandelpuzzeltochten, gezamenlijke (muziek)optredens etc.”

Comité 775 jaar Putte

Frank Roeken, comité 775 jaar Putte: “Speciaal voor dit jubileum hebben we een vlag laten ontwerpen. Hierin zijn kleuren en symbolen van de verschillende gemeentewapens verwerkt en de twee leeuwen staan voor België en Nederland. We hopen natuurlijk dat deze vlag bij veel inwoners, zowel Nederlandse als Belgische, aan de gevel komt te hangen. Veder zijn we druk bezig met het opstellen van een activiteitenkalender.”

Met de vlag midden op de grens

Dirk van Mechelen, burgemeester van Kapellen, legde uit dat elk van de drie gemeenten per inwoner een euro ingelegd heeft, om zo het organisatiecomite een startkapitaal te bezorgen voor het organiseren van activiteiten,

Jubileum vlag

Wilt u ook zo’n mooie vlag? Deze zijn te bestellen bij het comité 775 jaar Putte voor €15 per stuk. U kunt e-mailen naar [email protected]

Samen één Putte

Het 775 jarig bestaan van Putte valt samen met het project ‘Samen één Putte’.
Vertegenwoordiging vanuit de drie gemeentebesturen gaat hierbij om tafel om met betrokken inwoners en organisaties te praten over een aantal thema’s:

  • Jong zijn en oud worden;
  • Geld verdienen aan de grens;
  • Sociale cohesie/ gemeenschapszin.

Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht: “Dit project heeft als doel om meer samenhang en afstemming te brengen tussen heel Putte, ongeacht de landsgrens en gemeentegrenzen. We kunnen profiteren van elkaars  faciliteiten en de leefbaarheid versterken voor onze inwoners.”

De burgemeesters van Stabroek, Rik Frans beaamde dat 775 jaar Putte een mooie kapstok is om de gemeenten bij elkaar te brengen voor overleg, zowel in administratieve werkgroepen maar ook over overleg over de ondersteuning van elkaar op bijvoorbeeld de inzet van de brandweer.

Nederland heeft een tekort aan brandweer vrijwilligers en aan de Belgische kant zijn de aanrijtijden eigenlijk te lang. Samen moet dit op te lossen zijn.

De enorme lockdown en dichte grenzen aan het begin van de corona crisis lieten ook zien hoezeer Putte eigenlijk internationaal één gemeente is. Hij noemde als voorbeeld zijn collega uit Kapellen die toen de grens dicht ging, opeens zijn visje niet meer kon halen bij de visboer in Nederlands Putte.

Geschiedenis

In het jaar 1247 is er voor zover bekend voor het eerst sprake van een beschrijving van Putte, In 1277 wordt de plaats weer genoemd in geschriften onder de naam ‘Ertbrand’ wat nu Putte-Kapellen is.

In 1350 de schepenbank voor het eerst in Nederlands Putte (Een schepenbank was tijdens de middeleeuwen en het ancien régime de voorloper van de huidige schepencolleges in België en het college van burgemeester en wethouders in Nederland) .

Van een Belgisch of Nederlands Putte was in die tijd nog geen sprake want de landsgrenzen bestonden nog niet.

In de 14e eeuw werd de voorganger van Kasteel Ravenhof gebouwd met een aantal boerderijen er omheen. Hierdoor vestigde zich meer inwoners hier.

In 1648, bij de Vrede van Munster die het einde van de tachtigjarige oorlog betekende werden de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden gescheiden en kwam de grens dwars door het dorp Putte te liggen.

Voor een korte tijd, tussen 1815 en 1830 werden de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden  weer korte tijd samengevoegd waardoor de grens weer verviel maar sinds 1839 is de grens weer officieel.

Sinds 1843 wordt de grens met grenspalen gemarkeerd. In Putte staat grenspaal nummer 257 met aan de zuidzijde  het Belgische wapenschild en aan de noordkant de Nederlandse leeuw. Formeel gezien zou de grenspaal midden op het kruispunt moeten staan maar om praktische reden staat hij iets verder van de grens op de stoep.

De vlag werd als eerste bij grenspaal nummer 257 gepresenteerd

De inwoners van Putte hebben zich nooit veel aan grens gelegen laten liggen. Er is altijd sprake van samenwerking geweest. Zo wordt al vanaf 1891 gezamelijk de grensoverschrijdende Putse kermis georganiseerd.

Dit jaar

Voorlopig hoopt comité 775 jaar Putte dit jaar een aantal activiteiten te organiseren met als hoogtepunt op 2 juli een feest voor alle inwoners van Putte, aan weerszijden van de grens. Het plan is een gezamelijke lunch op het Douaneplein met podia met lokale artiesten en DJ’s en een optreden van een Groot Puts Orkest bestaande uit leden van de fanfare’s uit alle drie de delen van Putte, aangevuld met andere Putse muzikanten.

Het is ook de bedoeling om met de gezamelijke scholen nog iets te organiseren maar dat is op dit moment door de corona maatregelen nog niet mogelijk.

De wandelpuzzeltocht die elk jaar in Putte-kapellen gehouden wordt, zal dit jaar door alle drie de delen van Putte voeren en de wandeldriedaagse zal onder andere over een afstand van 7750 meter gelopen kunnen worden.

Cookieinstellingen