Vier maanden lopen naar Putte

Foto: Jan Krijtenburg

De drieëndertigjarige vluchteling Zakharia uit Syrië is vier maanden, voornamelijk lopend, onderweg geweest van Syrië naar Nederland en verblijft nu in de crisisnoodopvang in Putte.

Van Woensdrecht naar Bergen op Zoom

Zakharia is een van de circa tachtig vluchtelingen die momenteel in de crisisnoodopvang aan de Bosweg in Putte verblijven.

De groep vluchtelingen waar Zakharia bij zit, werd in augustus opgevangen in de sporthal van MFC Kloosterhof in Hoogerheide. De maand daarop werden ze overgebracht naar de Stoelemat in Bergen op Zoom waar ze ook weer een maand konden blijven.

Aan de Bosweg in Putte

Omdat de vluchtelingencrisis in Nederland nog steeds niet opgelost was, werd er door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weer een beroep gedaan op de gemeente Woensdrecht.
Dankzij de bereidheid van The Circular Plastics Factory, op het voormalige terrein van Van Niftrik in Putte, om een groot gedeelte van hun kantoorruimte ter beschikking te stellen, kon de gemeente Woensdrecht deze wens honoreren met een veel betere opvang dan in een sporthal of een zaal zoals de Stoelemat mogelijk is.

Met vier maanden verlengd

Oorspronkelijk zou de opvang in Putte tot en met 31 december van dit jaar zijn maar na een dringend verzoek vanuit de Veiligheidsregio is de gemeente Woensdrecht in overleg met The Circular Plastics Factory akkoord gegaan met een verlenging van vier maanden, dus tot 1 mei 2023.

Meer privacy

Zoals alle vluchtelingen is Zakharia via Ter Apel binnen gekomen. Na een verblijf in verschillende opvangcentra is hij heel blij dat hij voorlopig hier in Putte in de gemeente Woensdrecht kan blijven.

In tegenstelling tot de vorige opvanglocaties hebben de mensen hier in Putte wel wat meer privacy en bovendien wordt in een goede sfeer gezamenlijk gezorgd voor de schoonmaak, het verzorgen van het eten en wordt er bijvoorbeeld getafeltennist, gevoetbald en gewandeld .

De kok van de opvang

Zakharia, die in Syrië een baan in de techniek had, heeft zich in Putte opgeworpen als de kok van het centrum. Nadat het Rode kruis voor de boodschappen heeft gezorgd, gaat Zakharia, samen met een aantal andere bewoners, aan het werk om elke dag een lekkere maaltijd op te dienen in de gezamenlijk eetzaal, de voormalige kantine van Niftrik.

Zakharia in de keuken

Nationaliteiten

Elke dag wordt er door Zakharia en zijn medebewoners gekookt en omdat er veel verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn is het elke dag weer anders. Meer dan een derde van de bewoners komt net als Zakharia uit Syrië maar ook landen als bijvoorbeeld Oeganda, Jemen, Eritrea, Somalië en Ivoorkust zijn vertegenwoordigd in de opvang in Putte.

Vrijwilligers.

Hoewel de bewoners het merendeel van de schoonmaak helemaal zelf onderling regelen zijn er ook een aantal vrijwilligers die helpen met de schoonmaak van de gezamenlijke ruimten. Ook zijn er vier vrijwilligers die op maandag en donderdag Nederlandse taalles geven en dames die op woensdagmiddag met kinderen gaan knutselen.

Vrijwilligers knutselen met de kinderen in de opvang

Fitnesstoestellen en warme kleding

Ewald Stokvis, een van de locatiemanagers van het Rode Kruis in Putte vertelde dat er wel behoefte is aan meer sport mogelijkheden. Het Rode Kruis zou heel blij zijn als mensen nog fitness apparaten over hebben die ze voor de opvang in Putte willen schenken.
Mocht u wat hebben staan dan kunt u contact opnemen via het e-mail adres [email protected]

Ook is er behoefte aan warme kleding, voornamelijk herenkleding zoals jassen, truien en broeken, maar omdat er veel gezinnen met kinderen in de opvang verblijven is ook kinderkleding erg welkom. Ook dit kan via het bovenstaand e-mail adres aangemeld worden.

Veiligheid

Roel van Dort, één van de eigenaren van The Circular Plastics Factory vertelde dat er een aantal veiligheidsmaatregelen genomen zijn, met name voor de veiligheid van kinderen. Er zijn veel gezinnen met kinderen onder de bewoners en een fabrieksterrein dat in werking is, met rondrijdende vrachtwagens, vorheftrucks en zware machines is levensgevaarlijk voor kleine kinderen.
Om ongelukken te voorkomen is er rond de gebouwen waar de vluchtelingen verblijven aan de kant van de fabriek een stevig hek neergezet waar kinderen niet doorheen kunnen. Zo wordt voorkomen dat ze het fabrieksterrein op gaan. Ook de blusvijver die op het terrein aanwezig is, wordt met een hek beveiligd voor de kinderen.

Aan de andere kant van het gebouw is de poort naar de Bosweg. Daar kunnen de bewoners tussen acht uur ’s morgens en tien uur ’s avonds vrij in en uit lopen.

De poort aan de Bosweg

De omgeving

De bewoners verblijven voornamelijk op het terrein van de opvang maar kunnen als ze willen vrij wandelen en fietsen in de omgeving.

Voordat de opvang in gebruik genomen is hebben bewoners in de omgeving een brief gehad met wat er ging komen en hebben de winkels in Putte een bezoek gehad van de beveiliging met uitleg en een telefoonnummer om problemen te melden. Dat nummer is nog niet één keer gebruikt.
Er waren buurtbewoners die zelfs kwamen vragen wanneer de vluchteling nou kwamen….toen ze er al ruim een maand zaten.

Alle vooroordelen ten spijt is er, dank zij een goede begeleiding door de gemeente, het Rode kruis en de beveiliging, en niet te vergeten de goede instelling van de vluchtelingen, geen sprake van overlast.

Cookieinstellingen