Vervanging van kapotte grensstenen

Foto: Jan Krijtenburg

De burgemeesters Adriaansen van Woensdrecht en Jacobs van Kalmthout hebben maandagmiddag langs de Heidebaan in Huijbergen een grenssteen herplaatst.

Grensstenen (her)plaatsen

De gemeente Woensdrecht is momenteel samen met diverse partners een aantal grensstenen aan het (her)plaatsen langs de landsgrens in onze gemeente. Verschillende van deze grensstenen waren kapot, stonden scheef, stonden niet meer op de juiste plaats, waren verdwenen of waren in de sloot terecht gekomen.

Controleronde

Bij de vorige controleronde van al deze grenspalen en grensstenen was dit aan de orde gekomen. (zie dit artikel uit 2018)
Daarop hebben de betrokken Nederlandse en Belgische burgemeesters een verzoek ingediend bij de Grenspalencommissie om een aantal nieuwe grensstenen te laten steenhouwen. De grenspalencommissie is hierop ingegaan en de provincies Antwerpen en Noord-Brabant hebben daarop een 8-tal nieuwe grensstenen laten maken.

Het Nederlands kadaster zette de exacte grenspunten in het veld uit, waarna in opdracht van de gemeente Woensdrecht een aannemer de stenen op hun juiste plek plaatst. Na plaatsing zal het Belgische kadaster ter controle alle grensstenen nog een keer nameten.

Kleine broertjes

Grensstenen zijn de kleine broertjes van de grote gietijzeren palen. Officieel moeten er 41 grensstenen staan langs de Belgisch-Nederlandse grens die binnen de gemeentegrens van de gemeente Woensdrecht vallen. Hiermee is Woensdrecht in Noord Brabant de gemeente met de meeste grensstenen.

De grenspalen en -stenen op de Nederlands-Belgische grens zijn in 1844 geplaatst. De eerste grenspaal, Grenspaal 1, staat in Vaals in Limburg en de laatste, Grenspaal 369, in het Zwin, een beschermd natuurgebied in de gemeenten Knokke-Heist (B) en Sluis (NL).

De Heidebaan in Huijbergen

Maandag, aan het begin van de middag werd door de burgemeesters Adriaansen van Woensdrecht en Jacobs van Kalmthout een nieuwe grenssteen geplaatst ter vervanging van de oude grenssteen die beschadigd was. Het is de tweede van de acht grensstenen die in dit project onder handen genomen worden.

Projectleider Ed Prop laat burgemeester Adriaansen zien waar de grenssteen geplaatst moet worden

Beide burgemeesters

Na een korte toespraak door beide burgemeesters werd de nieuw gemaakte grenssteen met een kraan van de vrachtwagen op de precies uitgemeten fundering gezet. Dit onder het toeziend oog van beide burgemeesters. Na de plaatsing werd de exacte positie nog een keer gecontroleerd door een medewerker van het kadaster,

Na een korte toespraak door de beide burgemeesters kon de klus beginnen

De nieuwe grenssteen wordt geplaatst

Nu de grenssteen exact op de goede plek stond mocht het gat dichtgegooid worden vanuit de berg aarde naast de plek van de grenssteen. Beide burgemeesters kregen een schep en konden een begin maken met het opvullen van de ruimte naast de grenssteen.

Twee burgemeesters hard aan het werk

De volgende steen

Oorspronkelijk zouden er deze middag twee grensstenen geplaatst worden maar door de slechte weersomstandigheden en de moeilijke toegankelijkheid van de plek waar de volgende steen moest komen, is besloten er deze middag maar van af te zien.

De oude stenen

Daar waar oude beschadigde grensstenen vervangen worden door nieuwe, zal geprobeerd worden de beschadigde stenen weer te repareren om deze later weer te kunnen gebruiken. Om beschadiging van de nieuw geplaatste grensstenen te voorkomen wordt naast de grenssteen een houten paal geplaatst zodat de steen bij bijvoorbeeld grasmaaien, niet over het hoofd gezien en beschadigd wordt.

De oude en de nieuwe grenssteen

Cookieinstellingen