Veel overlast door eikenprocessierupsen

Foto: Pb

Gemeente Woensdrecht schakelt gespecialiseerd bedrijf in voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen.

In grote delen van Nederland is er overlast door de eikenprocessierups. Ook in de gemeente Woensdrecht hebben we er dit jaar meer last van dan voorgaande jaren. Om de overlast te beperken is er in april al preventief gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel door een gespecialiseerd bedrijf langs de doorgaande (school)fietsroutes.

De overlast

Het probleem bij de eikenprocessierupsen zijn de pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. Deze haartjes verspreiden zich in de wind. De rupsen hoeven dus niet aangeraakt te worden om in aanraking met de haartjes te komen. De haren kunnen de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. Door de stoffen die van de haren van de rups afkomen wordt een op allergie lijkende huiduitslag met  zwellingen en jeuk veroorzaakt.

Voor huisdieren is de rups ook gevaarlijk. Vooral als ze de haartjes in de ogen of in de bek krijgen kan dit ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Meldingen

De servicelijn van de gemeente krijgt, ondanks de preventieve bestrijding in april, momenteel veel meldingen van bomen in de openbare ruimte waarin eikenprocessierupsen zitten. Alle meldingen worden in kaart gebracht en volgens een prioriteitenlijst afgewerkt. Prioriteit hebben onder andere locaties nabij scholen of zorginstellingen.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Dit jaar hebben we veel meer last van de eikenprocessierups. Onder andere de weersomstandigheden hebben hiermee te maken. Door de harde regen en wind de afgelopen periode zijn er veel nesten verwaaid. Nu het zo warm is komen de rupsen bovendien vanuit de toppen naar beneden. We doen onze uiterste best om ze te laten bestrijden, hier is ook extra geld voor uitgetrokken.”

Omdat de wijkteams het toch al druk hebben met de onkruid bestrijding en stormschades van enige tijd geleden, heeft de gemeente er voor gekozen om een gespecialiseerd bedrijf in te huren voor de intensieve bestrijding van de eikenprocessierupsen.

Dit bedrijf is nu al bezig met de bestrijding van de rupsen en zal nog circa twee weken doorgaan. Daarna verpoppen de rupsen tot vlinders en zal de overlast langzaam afnemen.

Particulier terrein

Ziet u zelf een boom met eikenprocessierupsen, blijf dan zoveel mogelijk uit de buurt. Dit geldt ook voor uw huisdier. Voor bomen in openbaar gebied kunt u onze servicelijn bellen, voor bomen op particulier terrein schakelt u het beste een gespecialiseerde bestrijder in. Meer informatie kunt u vinden op de website van de GGD: www.oakie.info.

Reacties