Van politie academie naar Molen Johanna

Foto: Jan Krijtenburg

Judo Goris. In het dagelijks leven onderwijs ondersteuner op de politie academie in Ossendrecht maar op woensdagen en zaterdagen, molenaar in Huijbergen.

Het lijkt een bijzondere combinatie maar als je verder kijkt is het zo gek nog niet.

Molenaar Judo Goris in zijn molen

Geboren naast de molen

Judo is geboren in het witte huis naast Molen Johanna, de molen die in die tijd van zijn vader was.
Na zijn schooltijd is Judo bij de brandweer gegaan waar hij dertig jaar gewerkt heeft. Na zijn carrière bij de brandweer is Judo gaan werken als onderwijs ondersteuner op de politieacademie in Ossendrecht, werk dat hij nog altijd met veel plezier doet.

Maar hoe kom je dan via de brandweer en de politieacademie weer terug als molenaar van de molen ?

Judo is geboren in het witte huis naast de molen

Van advertentie naar diploma

Vijf jaar geleden zat hij samen met zijn broer een biertje te drinken toen hij een advertentie zag dat er een molenaar gezocht werd voor Molen Johanna en in een dolle bui besloot hij de opleiding tot molenaar te gaan doen. Dat was ongeveer vijf jaar geleden. Door een stop gedurende de corona periode duurde het wat langer voordat Judo zijn diploma had maar sinds vorig jaar mag hij zich nu gediplomeerd molenaar noemen.

Met zijn technische achtergrond door zijn werk bij de brandweer en zijn huidige baan bij de politieacademie, kan hij oprecht genieten van de oude ingenieuze techniek en van het oude ambacht en dat zonder tijdsdruk.

Genieten van de oude ingenieuze techniek

Een mooie combinatie van zijn werk bij de politie en zijn werk als molenaar is dat de politieacademie voor oefeningen soms gebruik maakt van de locatie van de molen.

Niet alleen

Molen Johanna is in beheer bij Stichting Molen Johanna Huijbergen en hoewel Judo nu nog de enige gediplomeerde molenaar is op de molen, wordt hij bij zijn werk geholpen door stagiair Tonny Sebregts en door de voorzitter van de molenstichting, Theo Sanders.

Molenaar Judo Goris, stagiair Tonny Sebregts en voorzitter Theo Sanders voor de molen.

Molen Johanna

Molen Johanna is een in 1862 in opdracht van Petrus Johannes Backx gebouwd ronde stenen beltmolen. De pastoor van de parochie wilde graag een molen binnen zijn parochie hebben en had er daarom bij Backx op aangedrongen de molen te laten bouwen.

Momenteel is de molen ingericht om graan te malen maar in de oorspronkelijke bouwvergunning staat de molen als oliemolen vermeld. Naast de molen bevond zich vroeger een houtzagerij die, via een systeem van riemen en assen, ook door de wieken van de molen werd aangedreven. Een restant van deze constructie is beneden in de molen nog te zien.

In de tweede wereldoorlog werd de molen gebruikt om stroom op te wekken en om graan te malen. In de tijd daarna is de molen in verval geraakt maar in 1966 kocht de gemeente Huijbergen de molen en liet deze restaureren.  Sinds circa 1987 werd de molen in bedrijf gehouden door vrijwillig molenaar Hans Oele. Zo’n dertig jaar lang kwam hij zondagsmiddags naar de molen. Dit deed hij, tot zijn pensioen, naast zijn zijn baan als technicus op vliegbasis Woensdrecht.  In verband met de gezondheid en leeftijd van Oele werd het steeds moeilijker voor hem om de molen te onderhouden en zondagsmiddags te openen.

Helaas gaat een molen die niet gebruikt wordt achteruit, dus moest er iets gebeuren en dus heeft Hans het stokje overgedragen aan Stichting Molen Johanna Huijbergen met Judo Goris als molenaar. Nu wordt er weer regelmatig graan gemalen.

Molen Johanna in Huijbergen is sinds 1971 een Rijksmonument in de categorie ‘Boerderijen, molens en bedrijven’.

Molen Johanna met het molenaars team

Molen Johanna is nu elke woensdag van 09:00 uur tot 16:00 uur open en ’s zaterdags van 09:00 uur tot 12:00 uur. Gedurende de openingstijden worden door de vrijwilligers van de molenstichting vanuit het bezoekers centrum ook ‘molenproducten’ verkocht zoals onder andere pannenkoekenmix, broodmix en mix om zelf spritskoeken te maken.

Het bezoekerscentrum bij de molen

Links

Cookieinstellingen