Uit de praktijk van Isabelle Hulsman

Isabelle Hulsman
Isabelle Hulsman
Foto:

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’

Isabelle Hulsman is arbeidsmediator (MfN-geregistreerd) en gecertificeerd stress en burn-out coach in Bergen op Zoom. Voor Nieuws.nl schrijft zij wat zij in haar praktijk tegenkomt. Met deze keer ‘waar ben je nou eigenlijk mee bezig?’

En ‘als je niets verandert, verandert er niets’, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Rationeel gezien klinkt dit allemaal heel logisch en eenvoudig, maar in de praktijk kan veranderen als heel lastig worden ervaren. Verandering gaat namelijk gepaard met weerstand. Oude patronen zijn ingesleten en het meest makkelijk is om te reageren vanuit dit bekende. Het is nou eenmaal een automatisme.

In mijn praktijk voor arbeidsmediation en stress- en burn-out coaching kom ik het thema veranderen veel tegen. Mensen zitten vast in een situatie, relatie of baan en zijn verre van gelukkig. Het past niet meer. In eerste instantie vecht men tegen het gevoel van veranderen; het oude voelt vertrouwd en het nieuwe is onbekend. En toch.. een regelmatige toets of je nog wel op jouw juiste pad wandelt is bijzonder waardevol.

Bronnie Ware beschrijft in haar boek ‘Als ik het leven over mocht doen’ de openhartige uitlatingen van mensen in de laatste fase van hun leven. De dingen waarvan zij spijt hebben is opvallend identiek en herkenbaar: 1) Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan verwachtingen van anderen, 2) Had ik maar wat minder hard gewerkt, 3) Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten, 4) Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren en 5) Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund. Trieste constateringen van mensen in een levensfase waarin nog maar weinig tijd resteert om veranderingen door te voeren. Maar als jij de gelukkige bent die nog wel tijd heeft, vraag je dan eens af: hoe wil jij straks op jouw leven terugkijken, waar geloof je in, en in hoeverre doe je dingen en maak je keuzes om dit te bereiken?

Begrijp me goed, ik promoot niet om je roer volledig om te gooien en alle schepen achter je te verbranden. Maar wel om eens daadwerkelijk stil te staan bij wat jíj van je leven wilt maken. En of je daarvoor de passende stappen zet. Perfectionisme is gericht op wat anderen vinden, maar wat wil je zelf? Neem verantwoordelijkheid over jezelf en benoem je gevoel naar anderen, over wie je bent en wat je op lange termijn wilt bereiken. En als dat gepaard gaat met veranderingen, dan weet je voor welke keuze je staat.

Als coach kan ik je helpen om het beeld van jouw toekomst op basis van je waarden helder te krijgen. Als arbeidsmediator kan ik je bijstaan om nare situaties die op het werk zijn ontstaan op te helderen. Om in een goed gesprek de lucht te klaren, uit te spreken waar jij mee zit wat je zou willen. Zodat jullie vanuit wederzijds begrip en belangen kunnen kijken naar de toekomst. Of die nu mét of zonder elkaar is.

Want je leeft maar één keer.
Oh wacht, dat is niet waar, je gaat maar één keer dood en je leeft iedere dag.
Je hebt dus iedere dag een nieuwe kans om te leven naar de waarden die jij wilt.

Als arbeidsmediator ben ik gespecialiseerd in het bemiddelen tussen conflictpartijen. Mijn insteek is het zoeken naar gezamenlijk gedragen oplossingen of besluiten. Bemiddeling is een ideaal middel wanneer je belang hecht aan het snel bereiken van duurzaam resultaat, kostenbeheersing en zelf de regie wil blijven voeren. Bel mij voor een kosteloos kennismakingsgesprek en dan kijken we samen wat ik voor jou of je organisatie op het gebied van conflicthantering kan betekenen.

Reacties

Cookieinstellingen