‘Stabroek Zingt’ wint Stabroekse Cultuurprijs 2017

Stabroek Zingt wint Cultuurprijs
Foto: Jan

Op de nieuwjaarsontmoeting van het verenigingsleven in Stabroek werd de Cultuurprijs 2017 uitgereikt aan ‘Stabroek Zingt’

Op deze zaterdagavond werd in het sfeervolle kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek de jaarlijkse door de Cultuurraad Stabroek georganiseerde nieuwjaarsontmoeting voor het verenigingsleven in Stabroek gehouden.

Gedurende deze avond werd ook de winnaar van de Cultuurprijs 2017 bekend gemaakt.

Het sfeervolle kasteel Stabroek op de grens van Nederland en België

Vanaf 1987 wordt de Cultuurprijs beurtelings aan een vereniging en aan een individu uitgereikt en dit jaar was het de beurt voor een vereniging.

Voor dit jaar waren er drie genomineerden namelijk het autonoom kunstencentrum KAS voor het organiseren van laagdrempelige optredens van artiesten in Stabroek, Stab Rock, voor het al tien jaar aanbieden van gratis concerten voor jong en oud en Stabroek Zingt voor het organiseren van meezing evenementen in Stabroek.

Maar voor er over prijzen gepraat werd, moest er eerst, onder het genot van een drankje, gezellig bijgepraat worden in het café van het kasteel.

Gezellig bijpraten in het café van Ravenhof

Even over acht uur begaf het hele gezelschap zich naar de centrale hal van het kasteel waar het officiële gedeelte van de avond zou plaatsvinden.

Nadat de voorzitter van de Cultuurraad Stabroek, Wendy Van Egdom, iedereen had verwelkomd kondigde ze de ‘Siblings’ aan, die deze avond voor de muzikale invulling zouden zorgen.

De Siblings zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een muzikale broer en zus, Djinn en Kit Peeters uit respectievelijk Ekeren en Berlaar. Kit is de zangeres en Djinn speelt gitaar en zingt. Hun repertoire op deze avond bestond uit rustige covers zoals bijvoorbeeld Sunny Afternoon van The Kinks en  Valery van Amy Winehouse.

 

Zangeres Kit Peeters

Ondertussen werden de aanwezigen, waaronder natuurlijk vertegenwoordigers van de drie genomineerde organisaties, voorzien van lekkere hapjes terwijl ze naar de muziek luisterden.

Luisteren naar de muziek van Siblings

Schepen Herman Jongenelen, verantwoordelijk voor het cultuurbeleid van de gemeente Stabroek, prees het werk van de cultuurraad en noemde hierbij met name de jaarlijkse groepstentoonstelling die in het kasteel plaats vindt, waar tientallen kunstenaars hun werk aan het publiek kunnen laten zien. Hij zegde ook toe dat er werk gemaakt zou worden van de restauratie werkzaamheden aan het kasteel en dankte alle vrijwilligers die het culturele leven in Stabroek levend houden.

Schepen Herman Jongenelen

Na de toespraak van Jongenelen speelden Kim en Djinn weer een paar nummers.

Siblings

De cultuurraad

Na het muzikale intermezzo legde Van Egdom het publiek uit dat de cultuurraad bedoeld is als brug tussen het verenigingsleven en de burgers enerzijds en de gemeente Stabroek anderzijds. In de cultuurraad kunnen groeperingen meedenken en meediscussiëren over het cultuurbeleid. De cultuurraad geeft dan weer advies aan de gemeente.

Wendy Van Egdom voorzitter van de Cultuurraad Stabroek

Zo wordt, op advies van de cultuurraad, nu door de gemeente gewerkt aan de verbetering van de kerk Attenhoven in Hoevenen en de restauratie van kasteel Ravenhof.

Van Egdom benoemde ook het belang van een vaste plek voor verenigingen zoals bijvoorbeeld de kunstschilders in Ravenhof. Het gaat ook niet alleen om het schilderen maar ook om het sociale leven eromheen. mensen met dezelfde passie komen met elkaar in contact. “Stabroek kan fier zijn op het kasteel. Het kasteel en Attenhoven moeten van ‘ons’ blijven.”

Djinn zingt en fluit bij weer een muzikaal intermezzo

Ondertussen werden er lekkere hapjes rondgedeeld

De Cultuurprijs

En toen was het moment aangebroken waar de leden van KAS, Brab Rock en Stabroek Zingt vol spanning op hadden zitten wachten. De enveloppe met de naam van de winnaar werd gehaald en de spanning steeg.

Met de microfoon in de ene hand en de enveloppe met de winnaar in de andere hand kwam Van Egdom van het podium af en noemde de winnaar…..Stabroek Zingt !

Blijdschap bij de leden van Stabroek Zingt nu ze de Cultuurprijs hebben gewonnen

Voorzitter van Stabroek Zingt, Veerle Nonneman kwam naar voren om de prijs in ontvangst te nemen namens het hele team. Naast een certificaat ontvangt Stabroek Zingt een bronsgegoten penning, ontworpen door beeldend kunstenaar Hans Hermes.

Veerle Nonneman, voorzitter van Stabroek Zingt

De heer Hendrickx, de persvertegenwoordiger van Stabroek Zingt had een speech voorbereid. Hij legde uit dat het er bij Stabroek ZIngt om gaat om mensen met elkaar aan het zingen te krijgen. Stabroek Zingt maakt geen cultuur met een hoofdletter C maar cultuur voor ‘Jan met de pet’. Het is een feest om met meer dan duizend mensen  buiten te staan zingen.

“Met vrienden eenvoudig leuke liedjes zingen en er een pintje bij drinken” aldus Hendrickx. “Tien jaar geleden, met het 750 jarig bestaan van Stabroek, is Stabroek Zingt in het diepe gesprongen. Ze zijn af en toe kopje onder gegaan maar zwemmen steeds beter”

Herman Jongenelen, Veerle Nonneman, Hans Hermes, Wendy Van Egdom en de Peter Hendrickx

Natuurlijk moest het hele Stabroek Zingt team met de gewonnen penning op de foto op de monumentale trap in de hal van het kasteel.

De winnaars, Stabroek Zingt

Links

 

Reacties