Sporten in de schoenenwinkel

Foto: Jan Krijtenburg

Nadat als gevolg van de corona uitbraak alles op slot ging, kan er nu weer voorzichtig begonnen worden met sporten.

Onwerkelijk

Half maart brak de corona pandemie ook in Nederland los en ging het hele land in de intelligente lockdown, met als gevolg dat ook alle sportscholen van de ene op de andere dag dicht moesten.

Voor sportschoolhouders, zoals Pim Bruins van Anytime Fitness in Hoogerheide, was het een onwerkelijke en emotionele ervaring. “Vijf jaar geleden opende we een vierentwintig uur per dag geopende sportschool met het idee dat de deur nooit meer op slot zou gaan en dat moet je opeens de deur achter je dicht trekken”. Een onzekere periode voor Pim, Christa en de andere medewerkers van de sportschool, en datzelfde geld natuurlijk voor alle andere sportschool eigenaren en hun medewerkers in Nederland.

En toen

Om de klanten toch te kunnen blijven ondersteunen qua gezondheid en conditie worden er challenges met foto’s en filmpjes en dieet ideeën op social media zoals Facebook gezet, met hashtags #stayhomestayhealthy en #recipesunday.

Ondertussen werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om qua onderhoud nog wat puntjes op de i te zetten Zo werd er nog wat schilderwerk gedaan, kitnaden vervangen, werd er nog wat extra onderhoud aan de apparaten gedaan en werd alles extra schoongemaakt. Ook werd de indeling van de sportzaal aangepast aan de anderhalve meter regel.

Aangepast aan de anderhalve meter regel (de lijnen op de vloer moeten nog komen)

Compensatie

Omdat leden nu een hele periode niet konden sporten is er vanuit Anytime een compensatie regeling opgesteld.

Voor de periode dat er niet gesport kan worden krijg je een voucher die gelijk staat aan de periode die je niet hebt kunnen sporten, en deze wordt gecompenseerd aan het einde van jouw lidmaatschap of je krijgt een voucher, waarmee een vriend/familielid of kennis kan komen sporten voor de periode dat de sportschool gesloten was. Leden hebben per email bericht gekregen hoe dit precies geregeld is.

Het merendeel van de leden was tevreden met deze regeling en een klein aantal leden heeft het lidmaatschap opgezegd. Pim is zeker van plan om als alle beperkingen weer achter de rug zijn, deze leden weer te benaderen. Een nadeel voor alle sportscholen is natuurlijk dat er in deze periode geen nieuwe leden bij komen.

Buiten mag weer

Nu de regels iets versoepeld zijn en buiten sporten wel weer mag, is er door diverse sportscholen gebruik van gemaakt. De sportschool in Putte heeft de apparaten buiten op een pleintje naast de sportzaal gezet en laat de klanten daar nu trainen en in Ossendrecht wordt door verschillende sportverenigingen buiten gesport (Zie ook dit artikel op Woensdrecht.nieuws.nl)

Bij Anytime in Hoogerheide werd weer begonnen met groepslessen in de buitenlucht en werd de Anytime Fitness App geüpdatet om de reserveringen voor de lessen te kunnen doen.

Groepslessen inschrijven via de app

Raadhuisstraat 20, ‘Open Air’ sportschool

Omdat Pim graag zijn klanten wat meer wilde kunnen bieden is hij op zoek gegaan naar een plaats waarin de buitenlucht getraind kon worden.

Het pand aan de Raadhuisstraat 20, waar schoenenwinkel Van Hoof tot voor kort gevestigd was, stond leeg. Pim heeft daarop Bernhard en Luc de Nijs van Bouwgroep De Nijs – Soffers benaderd, die alle medewerking hebben gegeven om hier een tijdelijke ‘Open Air’ sportschool van te maken.

Pim mocht de ruimte gebruiken als tijdelijke sportschool en alle zijmuren werden er uit gesloopt, om een grote open ruimte te creëren waar met inachtneming van de RIVM voorschriften gesport kon worden.

‘Open Air’ fitness aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide

Een aantal van de apparaten en andere trainings-benodigdheden, voor zover ze geen stroom nodig hebben, werden naar de Raadhuisstraat verplaatst, er werden lijnen op de vloer aangebracht voor de anderhalve meter afstand en er is ruim voldoende handreiniger en schoonmaakmiddel aanwezig om in deze open ruimte gezond te kunnen sporten. Muziek en WiFi wordt creatief via telefoons geïmproviseerd.

Een beperking is wel dat er geen douches of kleedruimtes beschikbaar zijn dus iedereen moet in sportkleding komen, een handdoek meenemen en thuis douchen. Ook is er een limiet voor het aantal mensen dat bij elkaar mag zijn in verband met het afstand houden en daarom wordt er met inschrijving gewerkt. Stangen en apparaten waarop getraind is moeten direct schoongemaakt worden. Dumbels en andere dingen worden regelmatig door de medewerkers schoongemaakt.

Inschrijvingen voor Open Air trainen kan via WhatsApp of SMS op nummer 06 38 72 21 94 of bij de Anytime Open Air aan de balie.

De openingstijden van Anytime Open Air zijn:

  • Maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 12: 00 uur  en van 16:00 tot 21:00 uur
  • Vrijdag & zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur

1 Juli

Als alles goed gaat en er geen tweede golf besmettingen aankomt, gaan de sportscholen in Nederland per 1 juli weer open. Er kan dan weer in de vertrouwde ruimte gesport worden. In verband met de RIVM regels is er wel een beperking van het aantal mensen dat in een ruimte aanwezig mag zijn en moet er altijd minimaal anderhalve afstand tussen de sporters onderling en de sportschool medewerkers aangehouden worden. Waarschijnlijk zal ook hier met inschrijving gewerkt gaan worden en zal er meer personeel aanwezig zijn gedurende meer uren om één en ander in goede banen te leiden.

Reacties