Schaduw-Dialoog als thema bij Galerie Arsis

Foto: Jan Krijtenburg

In de maand januari is in Galerie Arsis de Schaduw-Dialoog expositie te zien als afsluiting van het Blanco project.

Sinds 1998

Blanco bestaat al sinds 1998 en was oorspronkelijk een project van het Beeldende Kunstenaars Collectief in Roosendaal (BKC), naar een idee van Peter Baaijens en Lia Reijnders. Na het samengaan van BKC met Arsis wordt Blanco nu onder de vlag van Arsis uitgevoerd.
Een van de eerste Blanco projecten had als thema ‘In de lucht’ en alle kunstwerken moesten per post verzonden worden. Irene Weug was het eerste Arsis lid dat aan het Blanco Project meedeed en ook deze keer is ze er weer bij.

Peter en Lia bedachten dit project om kunstenaars uit te dagen een werk maken dat geïnspireerd is op het werk van een andere kunstenaar waarbij de kunstenaars elkaar uitdagen om anders dan ze gewend zijn met hun creativiteit om te gaan.

“Je hoeft niet te zijn, je bent al”

Hoe ‘werkt’ een Blanco project?

Een Blanco project is een soort estafette traject over drie ‘banen’.
Bij de start van een Blanco project wordt eerst met alle deelnemers een thema bedacht.
Als het thema bekend is gaan de eerste drie kunstenaars aan het werk, waarbij ze in circa zes weken een kunstwerk maken. Na die zes weken wordt ‘het stokje’ doorgegeven aan de volgende drie kunstenaars die, geïnspireerd door het werk van hun voorgangers, een nieuw kunstwerk maken. Zo worden elke keer de volgende drie kunstenaars aan het werk gezet, tot iedereen zijn (of haar) kunstwerk gemaakt heeft.
Een Blanco project kan zo wel anderhalf jaar duren.

De bedoeling is dat iedere kunstenaar een werk maakt dat buiten zijn of haar comfortzone ligt dus het is een echte uitdaging.
Over het algemeen zijn de werken (door de tijdsdruk) wat schetsmatig.

Een huwelijk, met trouwfoto’s, en daarna de scherven van een scheiding . . .

en de reactie daarop . . .  maar van de scherven wordt weer wat nieuws gemaakt (NSG, Nieuw Samengesteld Gezin)

De kunstenaars

De kunstenaars die aan dit Blanco project meedoen zijn Annemiek Hoek, Jodrike de Koning, Lia Reijnders, Hella Sluyters, Trudie Vrolijk, Irene Weug, Kariën Wiericx en Elke Zimmerman.

Een aantal werken van verschillende deelnemende kunstenaars, vóór in de galerie

Interactief

In de voorste helft van Galerie Arsis zijn een aantal voltooide werken te zien van de ‘Blanco kunstenaars’ die het publiek mag bewonderen, maar in de achterste helft van de galerie wordt door de kunstenaars nog aan hun kunstobjecten gewerkt.

Hella Sluyters aan het werk aan haar weefwerk als reactie op stadje in verval van Lia Reijnders

Bij een sommige kunstwerken kan het publiek ook zelf meedoen of eigenlijk wordt het publiek uitgedaagd om mee te doen bij het tot stand komen van een kunstwerk.

Irene Weug werkt aan een groot wandobject aan de achterwand van de galerie. Hier kunnen bezoekers de omtrek van hun schaduw overtrekken (het thema van dit Blanco project is immers ‘Schaduw-Dialoog’).

Irene Weug bij haar grote wandobject aan de achterwand van de galerie

Bij de projector opstelling is het de bedoeling dat bezoekers hier met hun schaduw ‘spelen’ op de projectie en zo zullen er in de loop van de maand meer dingen gebeuren.

Interactief schaduwspel met snoeppapiertjes met de uitnodiging om met je eigen schaduw te spelen

Finissage

De expositie wordt op zondag 29 januari 2023 om 15.00 uur afgesloten met een feestelijke finissage.
Bij deze kunnen niet alleen alle kunstwerken nog één keer bewonderd worden, maar zal ook de dichtersgroep ‘Uit de Kunst’ uit Bergen op Zoom een aantal gedichten presenteren.

De dichtersgroep die bestaat uit bestaat uit Hanneke Stuart, Martine Henstra, Agnes Remines, Lea Aertsen, Nell Schoutens, Nel Elsgeest, René Spruijt, Yvonne Mallander en Irene Weug, heeft tijdens deze expositie gereageerd op het thema Schaduw-Dialoog.
De dichters zullen op zondagmiddag om 15:00 uur hun bijdrage tonen en/of voordragen waarbij elk gedicht maximaal uit twaalf regels bestaat.

Doosjes binnenstebuiten met krantenknipsels uit artikelen over de oorlog in Oekraïne (van Irene Weug)

Praktische informatie

Expositie: ‘Schaduw-Dialoog’
Datum: Heel januari
Openingstijden: Alle vrijdagen en zaterdagen en koopzondag tussen 12.00 en 17.00 uur.
Tijdens de openingstijden zijn kunstenaars actief
Locatie: Galerie Arsis, Zuivelplein 5, Bergen op Zoom
Toegang: Gratis

Stadje in verval van Lia Reijnders

Arsis kunst en sociëteit en Galerie Arsis

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.
Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Ook houdt Arsis lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, et cetera. Er zijn ruim veertig kunstenaars bij Arsis aangesloten.

Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien zoals bijvoorbeeld de werkgroep die Galerie Arsis beheerd en de exposities organiseert.
Het organiseren van activiteiten en exposities kost natuurlijk geld, evenals de extreem toegenomen energieprijzen voor de verwarming en verlichting van atelierruimten en galerie. Daarom kan Arsis uw hulp goed gebruiken. Wilt u Arsis steunen met een vrijwillige bijdrage, scan dan de QR code met de QR-app op uw telefoon of klik hier.

Schaduw dialoog

Links

Cookieinstellingen